Julestjerne med æble- og sveskemos

Julestjerne med æble- og sveskemos

De snoede julekager er ikke kun en fryd for øjet – de smager også skønt af jul. Den smukke julestjerne er fyldt med æbler, svesker og krydret med ingefær. Mums!

1 kage til ca. 12 personer

Total:6 timer 10 minutter

Arbejdstid:5 timer 30 minutter

Ingredienser

Dej:

  • 50 g smør
  • 2 dl mælk
  • 25 g gær
  • 1 æg
  • 2 spsk. sukker
  • ½ tsk. salt
  • 400-450 g hvedemel

Fyld:

  • 500 g madæbler
  • 100 g svesker
  • ¼ liter vand
  • 2-3 spsk. sukker
  • 50 g syltet ingefær (hakket, kan udelades)

Pynt:

  • 1 æg
  • 2-3 spsk. perlesukker
  • evt. flormelis

Sådan gør du:

  1. Dej: Smelt smørret, hæld det i en dejskål, og tilsæt kold mælk. Rør gæren ud i den lune væske (maks. 37 grader), og tilsæt æg, sukker, salt og mel – hold evt. lidt tilbage. Ælt dejen glat og smidig i 5-8 min., og lad den hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
  2. Fyld: Skræl og udkern æblerne. Skær æbler og svesker i mindre stykker, og giv dem et opkog med vand under låg. Tag låget af, og lad frugten simre helt mør i ca. 15 min. Smag til med sukker, og tilsæt hakket, syltet ingefær. Afkøl.
  3. Vend dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 4 lige store stykker – brug gerne en vægt. Form dem til kugler, og rul dem ud til cirkler (ca. 28 cm).
  4. Læg en dejcirkel på en bageplade med bagepapir, og smør en tredjedel af fyldet på.
  5. Læg en ny dejcirkel over fyldet, og gentag med fyld, dej og fyld. Læg den sidste dejcirkel øverst.
  6. Skær evt. kagen til, så den bliver helt rund - brug et grydelåg eller et fad som "udstikker". Sæt et glas (6-7 cm) i midten, og skær 16 snit fra glasset og ud. Skær først de 4 verdenshjørner, og del så hver kvarte i 4 stykker.  
  7. Vrid 2 stykker dej hver sin vej 2 omgange, og klem dem sammen i enden. Gentag med at vride og klemme dejen sammen, så du ender med en stjerne med 8 takker. Lad stjernen hæve tildækket i ca. 45 min.
  8. Varm ovnen op til 200 grader. Pensl stjernen med sammenpisket æg, og drys med perlesukker. Bag den midt i ovnen i ca. 20 min.
  9. Afkøl på en rist, og pynt evt. med sigtet flormelis