Kold tomatsuppe med basilikumolie
Den lækreste suppe af friske tomater, som du vil lave igen og igen.
4
Ingredienser
- 1,2 kg store stilktomater
- 2 tsk olivenolie
- 1 knsp sukker
- salt, peber
- 2 hakkede løg
- 2 fed hakkede hvidløg
- 1 hakket gulerod
- 1 spsk olivenolie
- ca. 7 dl hønse- eller grøntbouillon
- 1 lille bdt. basilikum
- 1 spsk balsamicoeddike
- Crostini:
- 400 g fuldkornsbaguette i skiver
- 100 g ricotta
- krydderkimurter f.eks. amarant eller rucola
- Basilikumolie:
- 1 stor potte basilikum
- 1 fed hvidløg
- 3-4 dl olivenolie
- Servering:
- frisk basilikum
- 2 spsk basilikumolie eller god olivenolie
Sådan gør du:
- Skær tomaterne i halve, og læg dem i et stort ovnfast fad eller en bradepande. Drys salt, peber og sukker på, og dryp lidt olivenolie over. Bag tomaterne i ovnen ved 190° i en time.
- Sauter løg, hvidløg og gulerod i olivenolie. Hak stænglerne fra basilikum, og kom dem i gryden. Sauter det hele i yderligere et par minutter, inden tomater og bouillon kommes ved. Lad det hele simre i 20-25 minutter, til alle grønsagerne er møre. Blend suppen med basilikum, gem lidt til pynt, og smag til med balsamicoeddike, salt og peber. Lad suppen afkøle.
- Basilikumolie: Blancher basilikumbladene, skyl dem under den kolde hane, og tryk dem tørre. Blend basilikumblade, hvidløg og olie. Lad basilikumolien trække natten over, og sigt den. Opbevar den køligt.
- Anret suppen i skåle med lidt basilikumolie og -blade. Server med de sprøde crostini smurt med ricotta og krydret med salt, peber og krydderkimurter.
- Tip. Krydderkim er mikrogrønt med kraftig smag af f.eks. basilikum, rucola og den røde Amarant og det nye skud på stammen af krydderurter. Kig efter dem i dit supermarked eller hos din grønthandler.
- Energi pr. person: 540 kcal, fedt 28%, protein 13%, kulhydrat 59%