Kringle med æbler og blåbær

Kringle med æbler og blåbær

Sæsonens luksuskringle er fyldt med ægte marcipan, æbler og friske blåbær, og pyntet både med perlesukker, mandelsplitter og glasur.

1 kringle

Total:1 time 15 minutter

Dej:

  • 100 g smør
  • 1½ dl mælk (eller vand)
  • 25 g gær
  • 2 æg
  • 1 citron (øko)
  • 2 spsk. sukker
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • ½ tsk. salt
  • 350 g hvedemel
  • 2 æbler
  • 200 g blåbær
  • 75 g sukker
  • ½ tsk. stødt kanel
  • 1 spsk. citronsaft
  • 150-200 g marcipan
  • 50 g mandelsplitter
  • 2-3 spsk. perlesukker
  • 125 g flormelis
  • kogende vand
  • evt. friske blåbær

Sådan gør du:

  1. Dej: Smelt smørret, tilsæt kold mælk, og lad blandingen komme under 37 grader.
  2. Rør gæren ud i væsken, og tilsæt sammenpisket æg (tag lidt fra til pensling), fintrevet citronskal, sukker, kardemomme, salt og mel.
  3. Ælt dejen blank og smidig, og lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse (ca. 1 time).
  4. Fyld: Skræl og udkern æblerne, og skær dem i små stykker (1 x 1 cm). Bland dem med skyllede blåbær, sukker, kanel og citronsaft.
  5. Kringle: Vend dejen ud på et meldrysset bord, og fold den sammen et par gange. Form den til en lang, tyk pølse, og rul den ud til et aflangt stykke (ca. 20 x 90 cm).
  6. Læg groftrevet marcipan og æblefyld (uden saft) ned langs midten af dejen. Fold langsiderne ind over fyldet, så de overlapper hinanden.
  7. Løft kringlen over på en bageplade med bagepapir, og form den f.eks. til en krans. Lad kringlen hæve tildækket i ca. 1 time.
  8. Varm ovnen op til 200 grader. Pensl kringlen med sammenpisket æg, og drys med mandelsplit
  9. ter og perlesukker.
  10. Klip huller i kringlen med en ren saks, og sæt den midt i ovnen i 25-30 min., til den er gylden og gennembagt. Afkøl på en rist.
  11. Glasur: Sigt flormelissen, og rør 1-2 spsk. kogende vand i til passende konsistens. Dryp glasuren over kringlen, og pynt evt. med friske blåbær.