Lækre luciabrød

Lækre luciabrød

Den hyggelig tradition med Lucia-optog har længe været en fast element i danskernes december - og disse lækre luciabrød hører med.

ca. 15 stk.

Ingredienser

  • 25 g smør
  • 2½ dl mælk
  • 25 g gær
  • 1 lille æg
  • 0,2 g hel safran (eller 1 tsk. gurkemeje)
  • 1 spsk. sukker
  • ½ tsk. kardemomme
  • 75 g sukker
  • ¼ tsk. salt
  • ca. ½ kg hvedemel
  • 1 sammenpisket æg til pensling
  • ca. 1 dl rosiner

Sådan bager du luciabrød

  1. Smelt smørret, og rør mælken i. Når det er lunkent, røres gæren ud heri. Rør ægget i.
  2. Stød safranen med 1 spsk. sukker i en morter. Kom det i mælkeblandingen, og lad det stå nogle min. Tilsæt kardemomme, sukker, salt og hvedemel.
  3. Ælt dejen smidig. Stil dejen til hævning med et klæde over ca. 1 time.
  4. Form luciabrød evt. som omvendte esser snoet som små snegle. Man kan også lave snegle eller bare lade fantasien bestemme.
  5. Pensl med æg, og pynt med rosiner. Bag brødene ved 225 gr. i ca. 10-12 min. på midterste ovnribbe, til de er let gyldne.
  6. De smager bedst friskbagte og lidt lune.