Landbrød med rug

Landbrød med rug

Lun leverpostej smager skønt ovenpå dette lækre landbrød med rug.

1 stort brød

Ingredienser

  • Landbrød med rug
  • 4 dl knækkede eller skårne rugkerner
  • 5 dl vand
  • 150 g grahamsmel
  • 1 portion (ca. 3 dl) hvedesurdej (se herunder)
  • 5 g gær
  • 350 g hvedemel
  • 2 tsk. salt
  • Grundopskrift på hvedesurdej (Ca. 3 dl)
  • 2 dl vand (40 gr. varmt)
  • 2 dl hvedemel
  • 5 g gær

  1. Kog rugkernerne op i vandet ca. 1 min., og afkøl blandingen, til den er lunken. Bland kerneblandingen med grahamsmel, surdej og gær, så gæren bliver helt opløst.
  2. Tilsæt hvedemel og salt, og ælt dejen sammen, den skal stadig være fugtig og lidt klistret. Rør den evt. i en røremaskine ca. 5 min. Lad dejen hæve ca. 10-12 timer tildækket i køleskab.
  3. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den stå 1 times tid. Form et rundt brød. Lad den efterhæve 30 min. Pensl med vand. Snit brødets top med en skarp kniv.
  4. Bag brødet ved 225 gr. på midterste ovnribbe ca. 40-45 min. Hvis du banker på brødets bund, skal det lyde hult, så er brødet bagt færdigt.

Sådan laver du din egen surdej

Grundopskrift på hvedesurdej

(Ca. 3 dl)

2 dl vand (40 gr. varmt)

2 dl hvedemel

5 g gær

SÅDAN LAVER DU SURDEJ:

1. Rør surdejen sammen, og kom den i et stort glas.

2. Dæk med plastfilm, prik et par små huller i plasten.

3. Lad blandingen stå 2-3 dage ved køkkentemperatur. Det skal dufte syrligt og må gerne boble lidt.