Langtidsstegt oksetyksteg og rødkålssalat med brombærcreme

Langtidsstegt oksetyksteg og rødkålssalat med brombærcreme

To timer på kogepladen også får man en god og saftig tyksteg. Tilsæt dertil en smagfuld rødkålssalat med brombærcreme.

6 personer

Ingredienser

  • Arbejdstid: 40 min.
  • Stege-/kogetid: 2-2½ timer
  • 1 kg snøret oksetykkam (uden ben)
  • 1 spsk. smør
  • 1 spsk. olie
  • 2 løg
  • groft salt og friskkværnet peber
  • 2 appelsiner (øko)
  • 2½ dl appelsinjuice + 2½ dl vand
  • 5-6 stk. hele stjerneanis
  • 2 laurbærblade
  • Appelsin-anis-sovs:
  • 5 dl stegesky (og evt. vand)
  • 2 spsk. smør
  • 3 spsk. hvedemel
  • Rødkålssalat:
  • 400 g rødkål (uden stok)
  • 75 g brombærsyltetøj
  • 1 bæger cremefraiche (38%)
  • Tilbehør:
  • brød (eller kartofler)
  • Pynt:
  • bredbladet persille

  1. Brun kødet på alle sider i gyldent smør og olie i en stegegryde. Tilsæt stykker af løg, og krydr med salt og peber. Læg skiver af appelsin i bunden af gryden og på toppen af stegen.
  2. Hæld appelsinjuice og vand i gryden, og tilsæt stjerneanis og laurbærblade. Steg kødet i ca. 2 timer ved svag varme under låg, til kødet er mørt. Vend det et par gange undervejs. Stik i kødet med en kødnål, og tag det op, når det er mørt, og kernetemperaturen 80 grader (målt med stegetermometer). Stegen kan evt. opvarmes i ovnen lige før servering.
  3. Sovs:
  4. Si stegeskyen til sovs.
  5. Smelt smørret, og lad det opsuge melet. Tilsæt gradvist stegesky og evt. vand, og pisk godt. Kog sovsen igennem i ca. 5 min. Smag sovsen til med salt og peber.
  6. Skær kødet i skiver, og servér med sovs, rødkålssalat med brombærcreme og brød. Pynt evt. med hakket persille.
  7. Rødkålssalat:
  8. Snit kålen så fint som muligt.
  9. Rør brombærsyltetøj sammen med cremefraiche, og krydr med lidt salt. Bland rødkål med brombærcreme.