Langtidsstegt oksetyksteg og rødkålssalat med brombærcreme
To timer på kogepladen også får man en god og saftig tyksteg. Tilsæt dertil en smagfuld rødkålssalat med brombærcreme.
6 personer
Ingredienser
- Arbejdstid: 40 min.
- Stege-/kogetid: 2-2½ timer
- 1 kg snøret oksetykkam (uden ben)
- 1 spsk. smør
- 1 spsk. olie
- 2 løg
- groft salt og friskkværnet peber
- 2 appelsiner (øko)
- 2½ dl appelsinjuice + 2½ dl vand
- 5-6 stk. hele stjerneanis
- 2 laurbærblade
- Appelsin-anis-sovs:
- 5 dl stegesky (og evt. vand)
- 2 spsk. smør
- 3 spsk. hvedemel
- Rødkålssalat:
- 400 g rødkål (uden stok)
- 75 g brombærsyltetøj
- 1 bæger cremefraiche (38%)
- Tilbehør:
- brød (eller kartofler)
- Pynt:
- bredbladet persille
- Brun kødet på alle sider i gyldent smør og olie i en stegegryde. Tilsæt stykker af løg, og krydr med salt og peber. Læg skiver af appelsin i bunden af gryden og på toppen af stegen.
- Hæld appelsinjuice og vand i gryden, og tilsæt stjerneanis og laurbærblade. Steg kødet i ca. 2 timer ved svag varme under låg, til kødet er mørt. Vend det et par gange undervejs. Stik i kødet med en kødnål, og tag det op, når det er mørt, og kernetemperaturen 80 grader (målt med stegetermometer). Stegen kan evt. opvarmes i ovnen lige før servering.
- Sovs:
- Si stegeskyen til sovs.
- Smelt smørret, og lad det opsuge melet. Tilsæt gradvist stegesky og evt. vand, og pisk godt. Kog sovsen igennem i ca. 5 min. Smag sovsen til med salt og peber.
- Skær kødet i skiver, og servér med sovs, rødkålssalat med brombærcreme og brød. Pynt evt. med hakket persille.
- Rødkålssalat:
- Snit kålen så fint som muligt.
- Rør brombærsyltetøj sammen med cremefraiche, og krydr med lidt salt. Bland rødkål med brombærcreme.