Lav din egen julesennep: 5 nemme opskrifter på hjemmerørt sennep
Selvfølgelig kan du få god sennep i butikkerne, men det tager ikke mange minutter atrøre en selv, og så kan du tilpasse smagen efter retterne. Prøv det, det kosterkun hyggetid i køkkenet. Her får du fem skønne opskrifter på hjemmerørt sennep:
Hjemmerørt sennep med honning
God til røget og gravet laks eller til en brieost
(1 glas):
3 ½ spsk. vand
½ tsk. majsstivelse
3 spsk. sennepspulver
3 spsk. honning
1½ spsk. hvidvinseddike
3 spsk. god mayonnaise, f.eks. Hellmann’s
salt og peber.
Sådan laver du sennep med honning:
- Rør majsstivelsen ud i vandet i en lille gryde, og kog det op. Køl det af.
- Pisk sennepspulveret i.
- Rør de øvrige ingredienser i.
- Kom senneppen i et glas, og opbevar det i køleskabet.
Fin sennep med æbleeddike
(1 lille glas):
3½ spsk. vand
½ tsk. majsstivelse
3 spsk. Coleman’s sennepspulver
3 spsk. god mayonnaise, f.eks. Hellmann’s
1½ spsk. æbleeddike
1 spsk. ahornsirup, salt og peber.
Sådan laver du fin sennep med æbleeddike:
- Udrør majsstivelsen i vandet i en gryde, og kog det op. Køl det af.
- Pisk sennepspulveret i.
- Rør de andre ingredienser i.
- Kom senneppen i et glas, og opbevar det i køleskab.
Hjemmerørt grov sennep
God til kogt torsk eller røget laks
(1 glas):
25 g sennepsfrø
3 spsk. hvidvinseddike
3 spsk. vand
40 g Coleman’s sennepspulver
2 spsk. sirup
1/2 tsk. salt.
Sådan laver du grov sennep:
- Knus sennepsfrøene i en morter.
- Kom dem i en skål, og rør de øvrige ingredienser i.
- Lad senneppen trække tildækket i køleskabet til næste dag.
- Smag til med sirup og salt.
Mild sød sennep
Til flæskesteg eller en hakkebøf
(1 lille glas):
3 1/2 spsk. vand
1 tsk. majsstivelse
2 spsk. farin
2 spsk. Coleman’s sennepspulver
1 1/2 spsk. hvidvinseddike
3 spsk. cremefraiche 38 %
salt
peber
evt. rosa peberkorn til pynt.
Sådan laver du mild sød sennep
- Udrør majsstivelsen i vandet i en lille gryde. Kom farin i, og kog det op. Afkøl det helt.
- Pisk sennepspulver i. Rør de øvrige ingredienser i.
- Kom senneppen i et glas, og opbevar det i køleskabet.
- Du kan komme senneppen i en skål og drysse lidt knust rosa peber over ved servering.
TIP: Du kan evt. røre denne sennep med lidt ekstra cremefraiche, så er den velegnet som dip til grønsager.
Nem julesennep
Til julens æbleflæsk, frikadeller og ribbenssteg
(1 glas):
2 dl dijonsennep
1/2 tsk. stødt kanel
1/4 tsk. stødt nellike
1/2 tsk. stødt ingefær
2 spsk. skalotteløg i meget små tern
1 tsk. olie
2 spsk. vand
2 spsk. sirup
- Svits løgternene kort i olien. Kom krydderierne i, og svits kort. Kom vandet i, og kog det kort igennem.
- Afkøl blandingen helt.
- Rør det i senneppen sammen med sirup.
- Kom senneppen i et glas, og opbevar det i køleskabet.
5 gode bud på nemme sennepdressinger
- Smag cremefraiche til med sennep, hakket rødløg, salt og peber, og server det til marineret sild.
- Pisk sennep og olivenolie sammen med lidt vineddike og hakket dild. Dryp det over skivede kogte og afkølede rødbeder. Smager skønt til frikadeller eller juleribbensstegen.
- Rør halvt sennep og halvt flydende honning sammen. Rør lidt hakket rød chili i. Server til røget laks.
- Server sennep rørt med lidt fintreven appelsinskal af en usprøjtet appelsin til en god lagret ost sammen med rødløg i skiver.
- Server sennep rørt med hakkede kapers til en flæskestegsmad.