Sjove opskrifter til børn

6 sjove ideer til madpakken eller middagsbordet: Farvel til kræsne børn

NEM HVERDAGSMAD: Slip fantasien løs, og lav lækre måltider og sunde snacks til børn og barnlige sjæle.

LEG MED MADEN

Farvel til kræsne børn

- Lad børnene deltage i madlavningen. Børn får en bedre og sundere tilgang til mad, når de selv er med til at lave den.

- Lad børnene være med til at bestemme, hvad der skal laves af mad. Giv dem indflydelse, uden at de skal leve af pølser, is og sodavand.

- Sørg for, at der er noget at vælge imellem ved middagsbordet. Anret grønsager i små skåle, så børnene selv kan sammensætte måltidet.

- Drop den negative opmærksomhed på det, børnene ikke kan lide. Fokuser i stedet på det positive og det, de godt kan lide at spise.

- Slip fantasien løs! Vær ikke bange for at lege med maden. Spis med fingrene, og lad børnene bruge deres fantasi.

1. Agurkeblomster og melonhjerterVær ikke bange for at lege med maden. Her har vi brugt udstikkere til at forme hjerter og blomster ud af vandmelon og agurk.

2. Pirogstjerner

6 stk.

De sprøde butterdejspirogger smager forrygende.

Tid: ca. 20 min. plus bagetid

½ pose frossen helbladet spinat ca. 250 g

1 fed hvidløg

100 g fetaost i tern

salt og peber

1 rulle butterdej

1 æg til pensling

1. Tænd ovnen på 200 grader.

2. Kom spinaten i en gryde med låg, og tø op ved svag varme. Tag gryden af varmen, og pres spinaten fri for vand. Tilsæt presset hvidløg og fetaost, og smag til med salt og peber.

3. Udstik butterdejen i 6 cirkler – brug evt. en skål, hvis du ikke har en rund udstikker. Kom lidt af fyldet på den ene side af butterdejen, og fold dem sammen. Tryk dejen godt sammen med en gaffel.

4. Læg butterdejspiroggerne på en bageplade med bagepapir, og pensl med sammenpisket æg. Bag piroggerne i 12-15 min.

3. Hotdogs

Til 6 personer

Her i en version, som de fleste børn ikke kan stå for.

Tid: ca. 30 min. plus hæve- og bagetid.

2½ dl mælk

25 g gær

1 tsk. salt

1 æg

25 g smeltet smør

250 g groft speltmel

250 g hvedemel

1 æg til pensling

18 sorte oliven uden sten

Fyld:

½ lille kålhoved

1 dl cremefraiche 9 %

2 spsk. god mayonnaise

evt. ½ tsk. dijonsennep

salt og peber

6 pølser

1. Hæld mælken i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt salt, æg og smeltet smør.

2. Rør først speltmel og dernæst hvedemel i dejen. Ælt dejen godt, til den er glat og smidig. Stil dejen tildækket et lunt sted i ca. 1 time.

3. Slå dejen ned på et meldrysset bord. Del den i 6 lige store dele. Del hver klump i to, og form den ene til hoved og den anden til ører, som presses hen over hovedet.

4. Fordel brødene på to bageplader med bagepapir. Lad brødene hæve ca. 30 min.

5. Tænd ovnen på 210 grader. Pensl brødene med sammenpisket æg, og tryk oliven fast i dejen til næse og øjne. Bag brødene i 10-12 min. og afkøl.

6. Fjern stokken og de yderste blade af kålen, og snit den fint. Rør cremefraiche med mayonnaise og evt. sennep, og smag til med salt og peber. Vend dressingen med kålen.

7. Varm pølserne. Skær brødene forsigtigt halvt igennem, og fordel kål og pølser i brødene.

4. Nem Smiley-Pizza

Til 4 personer

Små pizzaruller smager supergodt og er perfekt, når det skal gå rigtig stærkt.

Tid: ca. 10 min.

4 fuldkornstortillaer

4 spsk. tacosauce eller tomatsauce

150 g revet ost

12 tynde skiver parmaskinke (eller roastbeef/ chorizo)

1 bakke rucola

1. Fordel tacosauce, revet ost og parmaskinke på tortillaerne. Skyl rucola, og slyng den tør. Top rucola på tortillaerne.

2. Rul tortillaerne sammen, og lun dem i mikrobølgeovnen ved 800W i et par minutter, til osten er smeltet. Skær tortillaerne ud i hver 4 stykker. Anret rullerne, så de ligner en smiley.

5. Gratinerede kartoffelmus

8 mus

Lad ungerne være med til at lave de bagte kartofler om til små mus.

Tid: ca. 20 min. plus bagetid.

4 store bagekartofler

100 g revet ost til gratinering

salt og peber

4 radiser

et lille stykke agurk

4 cherrytomater

lidt purløg

1. Tænd ovnen på 200 grader.

2. Skrub kartoflerne, og tør dem godt. Bag kartoflerne i ca. 1 time.

3. Skær kartoflerne igennem på tværs. Læg kartoflerne på en bageplade med bagepapir, og drys med revet ost.

4. Gratiner kartoflerne i ovnen i ca. 10 min., til osten er smeltet og gylden.

5. Skær radiser i skiver, og agurk i små tern. Stik radiser i kartoflerne som ører og brug agurkerne som øjne. Halver cherrytomaterne, og brug dem som næse. Lav knurhår af klippet purløg.

6. Sunde palmer af gulerødder og peberfrugter

Lav sunde palmer af gulerødder og peberfrugter.

► SE OGSÅ: Nem hverdagsmad: 6 hurtige retter