Manitoba surdejsbrød med græskarkerner

Manitoba surdejsbrød med græskarkerner

Manitoba hvedemel kommer fra Canada og kaldes også for verdens bedste hvede på grund af melets høje glutenindhold, som giver et ekstra spændstigt og lækkert brød.

1 brød

Ingredienser

  • 1 portion surdej (se her på siderne

Desuden:

  • 5 g gær
  • 3½ dl lunkent vand
  • 250 g fuldkornshvedemel, gerne fuldkornsmanitobahvedemel
  • 100 g grofthakkede græskarkerner
  • 2 tsk. salt
  • ca. 350 g hvedemel, gerne manitobahvedemel eller tipo 00 hvedemel

Sådan gør du:

  1. Udrør gæren i vandet. Rør surdejen i. Rør fuldkornsmelet og græskarkerner i. Lad blandingen forhæve ca. 15 min. Tilsæt salt og hvedemel.
  2. Ælt dejen meget smidig, ca. 10 min. Stil dejen til hævning ca. 3 timer dækket med et rent klæde 
  3. Form et ovalt brød af dejen på bagepapir. Lad den efterhæve 30 min. under et rent klæde. Snit brødet med en skarp kniv. Pensl med vand.
  4. Bag brødet ved 225 gr. på andennederste ovnribbe ca. 40 min.

Sådan laver du surdej:

Det er nemt at lave sin egen surdej, men det tager tre døgn, så gå i gang i god tid.

1. dag:

5 g gær

2 dl vand

120 g hvedemel

Efter 2. døgn:

100 g hvedemel

½ dl vand.

  1. Rør ingredienserne til surdejen sammen i en skål. Dæk skålen med plastfilm, og prik et par huller i plasten. Lad den stå to døgn ved køkkentemperatur.
  2. Rør 100 g hvedemel og ½ dl vand i. Dæk til igen med plastfilm, og prik et par huller i plasten. Lad surdejen stå endnu et døgn. Så er det klar til brug.

Tip:

Hvis du tager 2 dl dej fra, når den er færdighævet, kan du nemt have surdej klar, næste gang du skal bage. Kom de 2 dl dej i en skål. Drys lidt salt på overfladen, så holder den sig bedre. Læg plastfilm over. Sæt dejen i køleskabet, hvor den kan holde sig et par uger og udvikler sig til surdej. Tag gerne surdejen ud et døgn før, du skal bruge den, rør 2 spsk. hvedemel og ½ dl lunkent vand i. Dæk til med plastfilm, som du prikker et par huller i, og lad den stå ved stuetemperatur.