Få opskriften: Sprød & saftig andesteg til mortensaften

Få opskriften: Sprød & saftig andesteg til mortensaften

Til en rigtig mortensaften hører der sig en lækker og velstegt mortensand. Her får du opskriften på en klassisk andesteg til mortensaften - selvfølgelig med rødkål, brun sovs og kartofler til. Velbekomme!

Sådan laver du mortensand med rødkålssalat

4 personer

Arbejdstid: 1 time

Koge/stegetid: 2½ time

And med æbler og svesker

1 and (ca. 3 kg)

Fyld:

3-4 æbler (i både)

150 g svesker

1 spsk. frisk timian

salt og peber

Sky:

vinger og hals

300 g urter (løg, hvidløg, gulerod, selleri)

5 kviste timian

5 sorte peberkorn

3 hele nelliker

2 stk. hel allehånde

1 laurbærblad

¼ liter rødvin

½ liter vand

Rødkålssalat:

½ rødkål (500 g)

3 spsk. citronsaft

1-2 rødbeder (250 g)

1-2 æbler

1-2 spsk. jomfruolivenolie

2-3 spsk. sukker

100 g granatæblekerner (friske eller frosne)

Sovs:

3 spsk. mel

salt og peber

Tilbehør: kogte kartofler

Andesteg:

  1. Tænd ovnen på 250 grader. Bland fyldet.
  2. Rens anden, og skær hals og vingespidser af. Dup anden tør, og gnid den med salt og peber.
  3. Fyld den, og luk med kødnåle. Læg anden på ryggen på en rist over en bradepande, og brun den i ca. 20 min.
  4. Sky: Tag bradepanden ud af ovnen, og skru ned til 160 grader. Hæld det afsmeltede fedt i en skål.
  5. Læg vinger, hals, urter og krydderier i bradepanden, og tilsæt vin og vand. Vend anden, og sæt det hele i ovnen i ca. 2 timer. 

Rødkålssalat:

  1. Del kålen i både uden stok, og snit den meget fint – brug evt. et mandolinjern. Bland kålen med 1 tsk. salt og citronsaft, og lad det trække i 20-30 min.
  2. Skræl rødbederne, og riv dem groft.
  3. Vask og udkern æblerne, og skær dem i små terninger. Bland dem i salaten sammen med olien, og smag til med sukker og friskkværnet peber.
  4. Drys med granatæblekerner ved servering. 

Sovs:

  1. Tag bradepanden ud af ovnen, og skru op til 225 grader.
  2. Si stegeskyen over i en gryde. Skum fedtet af, så der kun er et tyndt lag på overfladen.
  3. Sigt mel over fedtlaget, og lad det blive opsuget.
  4. Kog sovsen igennem under omrøring i 10 min.
  5. Smag til med salt og peber, og si sovsen. 

Inden servering:

  1. Vend anden med brystet opad, pensl evt. med andefedt, og brun anden i 10-15 min., til skindet er sprødt.
  2. Servér med sovs og tilbehør.

Vil du lave risalamande til dessert?

Så finder du vores bedste opskrift på risalamande med kirsebærsovs her

mortensaften-menu-opskrift.jpg