Få opskriften: Sprød & saftig andesteg til mortensaften
Til en rigtig mortensaften hører der sig en lækker og velstegt mortensand. Her får du opskriften på en klassisk andesteg til mortensaften - selvfølgelig med rødkål, brun sovs og kartofler til. Velbekomme!
Sådan laver du mortensand med rødkålssalat
4 personer
Arbejdstid: 1 time
Koge/stegetid: 2½ time
Annonse
And med æbler og svesker
1 and (ca. 3 kg)
Fyld:
3-4 æbler (i både)
150 g svesker
1 spsk. frisk timian
salt og peber
Sky:
Annonse
vinger og hals
300 g urter (løg, hvidløg, gulerod, selleri)
5 kviste timian
5 sorte peberkorn
3 hele nelliker
2 stk. hel allehånde
1 laurbærblad
¼ liter rødvin
½ liter vand
Rødkålssalat:
½ rødkål (500 g)
3 spsk. citronsaft
1-2 rødbeder (250 g)
1-2 æbler
Annonse
1-2 spsk. jomfruolivenolie
2-3 spsk. sukker
100 g granatæblekerner (friske eller frosne)
Sovs:
3 spsk. mel
salt og peber
Tilbehør: kogte kartofler
Andesteg:
- Tænd ovnen på 250 grader. Bland fyldet.
- Rens anden, og skær hals og vingespidser af. Dup anden tør, og gnid den med salt og peber.
- Fyld den, og luk med kødnåle. Læg anden på ryggen på en rist over en bradepande, og brun den i ca. 20 min.
- Sky: Tag bradepanden ud af ovnen, og skru ned til 160 grader. Hæld det afsmeltede fedt i en skål.
- Læg vinger, hals, urter og krydderier i bradepanden, og tilsæt vin og vand. Vend anden, og sæt det hele i ovnen i ca. 2 timer.
Rødkålssalat:
- Del kålen i både uden stok, og snit den meget fint – brug evt. et mandolinjern. Bland kålen med 1 tsk. salt og citronsaft, og lad det trække i 20-30 min.
- Skræl rødbederne, og riv dem groft.
- Vask og udkern æblerne, og skær dem i små terninger. Bland dem i salaten sammen med olien, og smag til med sukker og friskkværnet peber.
- Drys med granatæblekerner ved servering.
Sovs:
- Tag bradepanden ud af ovnen, og skru op til 225 grader.
- Si stegeskyen over i en gryde. Skum fedtet af, så der kun er et tyndt lag på overfladen.
- Sigt mel over fedtlaget, og lad det blive opsuget.
- Kog sovsen igennem under omrøring i 10 min.
- Smag til med salt og peber, og si sovsen.
Inden servering:
- Vend anden med brystet opad, pensl evt. med andefedt, og brun anden i 10-15 min., til skindet er sprødt.
- Servér med sovs og tilbehør.
Vil du lave risalamande til dessert?
Så finder du vores bedste opskrift på risalamande med kirsebærsovs her
Tilbehør til din julesteg
-
Nemme brunede kartofler, der ikke brænder på
-
Rødkål med æbler
-
Sprød rødkålssalat med ingefær, ristede nødder, pærer og dadler
-
Brun sovs på andefond
-
Sauce til and, gås, kalkun, flæskesteg og ribbensteg
-
Brun sovs
-
Æbler med gele til julemaden
-
Ribsgelé
-
Syltede valnødder med appelsin
-
Salat med rødkål, figner og valnødder
-
Sprød rødkålsalat med honning, ingefær og æble
-
Rødkålssalat med druer, appelsin og pekannød
-
Æblekompot med jordskokker
-
Waldorfsalat
-
Rosenkål med julesalat, granatæblekerne og friske æbletern
-
Sprød kålsalat med blåbær og appelsin