Nem julebag: 1 dej - 5 småkager
Med disse opskrifter kan du hurtigt og nemt få flere forskellige slags hjemmebag i kagedåserne. Én enkel grunddej forvandles hurtigt til 5 forskellige småkager med julesmag.
Grunddej:
85 g blødt smør
250 g sukker
1 æg
250 g hvedemel
½ tsk. natron
Sådan gør du:
Rør smør og sukker sammen. Rør ægget i. Tilsæt hvedemel blandet med natron.
Med denne dej kan du bage:
Ingefærkager
(80 stk.)
1 portion grunddej
5 g gær
1 spsk. sukker
½ tsk. stødt nellike
2½ tsk. stødt ingefær
- Rør gæren flydende med den 1 spsk. sukker, og rør den i grunddejen sammen med nellike og ingefær.
- Rul dejen til 2 cm tykke pølser (ca. 35 cm lange). Pres pølserne flade på bagepapir ca. ¼ cm tykke. Tryk mønster med en gaffel.
- Bag kagestængerne ca. 6 min. ved 200 gr. på anden øverste ovnribbe, til de er gyldne. Skær kagerne i skrå 2 cm brede stænger, mens de er varme. Afkøl kagerne.
Kanelkager
(75 stk.)
1 portion grunddej
2 tsk. stødt kanel
Desuden:
1 spsk. stødt kanel
4 spsk. sukker
- Ælt grunddejen med kanel. Rul dejen i 1½ cm tykke pølser. Skær dem i 5 cm lange stykker.
- Rul dem i en blanding af kanel og sukker. Læg dem på bagepapir på en bageplade. Tryk dem lidt flade ca. ¼ cm tykke.
- Bag kagerne ca. 8 min. ved 180 gr. på anden øverste ovnribbe.
Chokoladekager
(20 stk.)
1 portion grunddej
2 spsk. sirup
30 g kakao
100 g chokoladeknapper eller grofthakket mørk chokolade
- Rør sirup og kakao i grunddejen. Rør chokoladestykker i. Rul dejen til kugler 2½ cm i diameter.
- Fordel dem på bagepapir på et par bageplader. Tryk dem lidt flade med hånden ca. 1 cm tykke.
- Bag kagerne ca. 15 min. ved 180 gr. på midterste ovnribbe.
Tip
Tilsæt evt. 1 tsk. chipotlepulver eller ½ tsk. cayennepeber, chilien smager godt sammen med chokoladen.
Bløde cookies med skumfiduser
(20 stk.)
1 portion grunddej
1½ spsk. sirup korn af 1 stang vanilje
60 g skumfiduser enten miniskumfiduser eller skær større i ca. 1x1 cm stykker
100 g chokoladeknapper eller hakket mælke- eller mørk chokolade
- Rør sirup og vaniljekorn i grunddejen. Rør skumfiduser og chokoladeknapper i. Rul dejen til kugler 3 cm i diameter.
- Fordel dem på bagepapir på et par bageplader. Tryk dem lidt flade med hånden ca. 1½ cm tykke.
- Bag kagerne ca. 12 min. ved 180 gr. på midterste ovnribbe.
Hvide chokokager med sølvdrys
(25 stk.)
1 portion grunddej
korn af 1 stang vanilje
50 g smuttede, hakkede mandler
Desuden:
200 g hvid chokolade
Kagedrys gerne sølvkagepulver f.eks. fra Mill & Mortar, se: millmortar.com
- Rør vaniljekorn og hakkede mandler i grunddejen. Rul dejen til kugler 2½ cm i diameter. Fordel dem på bagepapir på et par bageplader. Tryk dem lidt flade med hånden ca. 1 cm tykke.
- Bag kagerne ca. 15 min. ved 180 gr. på midterste ovnribbe
- Hak den hvide chokolade fint. Smelt ⅔ af den over vandbad eller i mikroovn. Rør den sidste ⅓ i, til den er smeltet. Dyp halvdelen af hver kage i chokolade.
- Læg kagerne på bagepapir, til chokoladen er stivnet. Skal det gå hurtigt, kan du stille kagerne i køleskab ca. 20 min. Drys kagerne med sølvkagepulver.