Ølandsboller med surdej

Ølandsboller med surdej

At bruge surdej er det hele værd, for konsistens og smag rykker op i luksusklassen. Prøv bare disse fantastiske ølandsboller, der smager himmelsk og er dejligt sprøde.

15 stk.

Total:18 minutter

Ingredienser

  • 150 g surdej (se boks nederst))
  • 3 dl vand
  • 1½ tsk. salt
  • 150 g fuldkornsølandshvedemel eller anden fuldkornshvedemel
  • ca. 350 g ølandshvedemel eller anden hvedemel

Desuden:

  • 1 sammenpisket æg til pensling
  • 2-3 spsk. sesamfrø eller birkes

Sådan gør du:

  1. Udrør surdej i vandet, og rør de øvrige ingredienser i.
  2. Ælt dejen grundigt sammen, til den er smidig. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted ca. 3 timer.
  3. Form 15 boller af dejen. Lad dem efterhæve ca. 1 time under et rent klæde. Pensl med æg, og drys med sesamfrø.
  4. Bag bollerne ca. 18 min. ved 225 gr. på midterste ovnribbe.

Sådan laver du surdej:

Trin 1, dag 1:

2½ dl koldt vand

150 g hvedemel

  1. Rør vand og mel sammen i et stort glas. Dæk med husholdningsfilm, prik et par små huller i plasten.
  2. Lad det stå 3 dage ved køkkentemperatur.

Trin 2, dag 3:

2½ dl koldt vand

150 g hvedemel

  1. Bland surdejen med vand og hvedemel. Dæk med husholdningsfilm, prik et par små huller i plasten. Lad blandingen stå 1 dag ved køkkentemperatur. Nu er surdejen klar. Tag halvdelen af surdejen fra (400 g), og kom i et glas. Læg husholdningsfilm over, og stil i køleskabet, så har du en surdej. Følg blot trin 2, næste gang du skal bage.

Tip:

Stil en bradepande (ca. 20x30 cm) ind på ovnristen nederst i ovnen og hæld 2 dl kogende vand i, dampen der dannes, gør bollerne sprøde.