Oksemørbrad med svampesovs, kartoffelroser og rødvinskogte rødløg
Hvis ikke du er til torsk, så server i stedet en vidunderlig oksemørbrad til nytårsmiddagen. Det meste kan forberedes 1-2 dage før.
4 personer
Total:2 timer
Arbejdstid:1 time
Ingredienser
Kød:
- 1 stykke afpudset oksemørbrad (800 g)
- salt og peber
- ½ spsk. olivenolie + 15 g smør
Kartoffelroser:
- 75 g smør
- 1 kg mellemstore kartofler
- 1-2 stilke rosmarin
Rødvinskogte rødløg:
- 6-8 små rødløg
- 2 dl rødvin
- 2 spsk. rødvinseddike
- 2 spsk. muscovadosukker
- 15 g smør
Svampesovs:
- 25 g tørrede svampe
- 5 dl vand
- 250 g markchampignon
- 1-2 skalotteløg
- 15 g smør
- 1 spsk. mel
- 1-2 dl piskefløde
- evt. citronsaft eller vineddike
Sådan gør du:
- Kartoffelroser: Smelt smørret, og pensl en muffinform med 12 huller. Skræl kartoflerne, og skær dem i meget tynde skiver på et mandolinjern. Bland dem med smeltet smør, finthakket rosmarin, salt og peber.
- Læg kartoffelskiverne i hullerne; begynd fra yderkanten, og fortsæt til hvert hul er fyldt op. Sæt formen i ovnen ved 200 grader i 45-60 min.
- Rødvinskogte rødløg: Del rødløgene på langs, pil skrællen af, og skær rodtrævler af. Læg rødløgene i en gryde med de øvrige ingredienser, og lad dem simre under låg, til de er bløde (ca. 20 min.). Tag rødløgene op, kog væsken ind til ca. ½ dl, og vend dem i igen. Smag til med salt og peber.
- Kød: Bind evt. kødet med snor. Krydr med salt og peber, og brun stegen i olie og smør på en varm pande. Læg kødet i en lille bradepande, sæt et stegetermometer i midten af stegen, og sæt det i ovnen ved 200 grader til centrumstemperaturen er 53-55 grader. Tag kødet ud, og lad det hvile tildækket i mindst 15 min.
- Svampesovs: Udblød de tørre svampe i vand i mindst 30 min. Tag svampene op, og si væsken. Rens champignoner, og skær dem i kvarter. Pil og hak skalotteløgene. Brun champignonerne i smør på kødpanden.
- Tilsæt skalotteløgene, og steg under omrøring, til de bliver bløde. Drys melet over, og vendt godt rundt. Tilsæt de udblødte svampe og væske, og kog sovsen igennem i 5 min. Tilsæt fløde, kog igennem, og smag til med salt og peber og evt. lidt citronsaft eller vineddike.
- Servering: Skær kødet i halvtykke skiver, og server med kartoffelroser, rødvinskogte rødløg og svampesovs.