Berlinere og doughnuts
Overrask dine kaffegæster med hjemmebagte berlinere. De sprøde kager gemmer på en sød hemmelighed, og samme dej kan også bruges til doughnuts.
18-20 stk. berlinere eller doughnuts
Total:1 time
Ingredienser
- Dej til berlinere & doughnuts:
- 1⁄4 l mælk
- 100 g sukker
- 75 g smør
- 1 tsk salt
- 25 g gær
- ca. 600 g hvedemel
- 1 tsk vaniljesukker (eller
- 2 tsk fintrevet citronskal)
- 2 æg
- Fyld: marmelade
- Pynt: sukker
- Endvidere: 2 l olie til bagning (kan udelades – se tip nederst på siden)
Sådan laver du berlinere og doughnuts
- Varm mælken op til lige under kogepunktet. Kom sukker, smør og salt i en skål og hæld den varme mælk over.
- Rør rundt og lad det afkøle til ca. 37 grader. Smuldr gæren ned i melet sammen med vanilje eller citronskal. Tilsæt den lune væske og æggene. Ælt dejen glat og smidig (ca. 5 min.).
- Form den til en kugle og drys den med mel. Læg den i en skål og lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse (ca. 1 time). Slå dejen ned, form den til en kugle og lad den hvile tildækket i 15 min.
- Rul dejen ud på et meldrysset bord og udstik den i cirkler ca. 8 cm i diameter (foto 2). Læg en lille skefuld fyld på halvdelen af dejcirklerne og læg de andre dejcirkler ovenpå. Knib kanterne grundigt sammen, læg dem på bagepapir og lad dem hæve tildækket i 15-30 min.
- Varm en gryde (evt. frituregryde) med olie op til 180 grader. Bag kagerne 2-3 stykker ad gangen (1 1⁄2-2 min. på hver side). Tag dem op og vend dem straks i sukker.
- Brug dejen til doughnuts:
- Del dejen i ca. 18 stykker, tril dem til pølser og saml dem til ringe. Lad dem hæve og bage som ovenfor. Vend de færdigbagte kager i kanelsukker