Hønsebouillon
Alle former for ben fra dyr kan bruges i bouillonen, men med en suppehøne får man samtidig superlækkert og ekstra sundt kød at bruge til andre måltider. En kylling, som har fået godt foder og haft mulighed for at komme ud, er i øvrigt langt sundere for dig end et af de tre-for-en-hund-kræ, det er nærliggende at gribe ud efter, når det alligevel bare er til suppegryden.
Ca. 2,5 liter hjemmelavet hønseboullion
Total:2 timer
Ingredienser
- 1 stor kylling/suppehøne evt. 1 kraftben af kalv eller okse, hønsefødder eller lignende som giver ekstra smag og collagen (få dem hos slagteren)
- 2 løg
- 4 gulerødder
- 2 persillerødder
- 1 porre
- 1/2 selleri
- 1/2 hvidløg, flækket på langs
- 2 laurbærblade
- 10 sorte peberkorn
- 10 persillestilke
- 1 tsk salt
- 2 spsk æblecidereddike.
Sådan laver du hjemmelavet hønsebouillon
- 1. Skrub/skræl alle grøntsagerne, og skær dem i grove stykker. Kom alle ingredienser op i en stor gryde, og hæld vand på, til det dækker. Bring gryden i kog, og fjern urenheder fra toppen med en suppeske.
- 2. Skru ned, og lad suppen småsimre i 1,5 timer. Tag kyllingen op, og pil kødet fra, når den er kølet lidt af, men kom benene tilbage i gryden.
- 3. Lad suppen småsimre yderligere 1,5 time, gerne længere. Jo længere tid suppen koger, jo mere smag får den. Den lange kogetid sikrer desuden, at bindevævet opløses og giver ekstra næring til suppen.
- 4. Hæld evt. mere vand på undervejs, så grydens indhold hele tiden er dækket. Sigt den færdige suppe, og hæld væsken tilbage i gryden. Skum fedtet fra, og gem det på et glas – du kan bruge det til at stege i. Kog suppen ind, til den smager godt, og frys den ned.
- 5. Fryser du bouillonen i isterningebakker kan du tage en enkelt terning op, når du får brug for ekstra smag.
- Brug bouillonen til: Klar kyllingesuppe med grønkål, ingefær og chili