To lækre efterårssupper

To lækre efterårssupper

Skovbunden byder lige nu på det rene guld og årstiden på et væld af vitaminrige grønsager, så drop kødet og server en skøn græskar- eller svampesuppe med masser af godt brød.

GRÆSKARSUPPE MED PERSILLEFLØDE

En rigtig god græskarsuppe af enten hokkaido eller butternut. Server med persillefløde og groft brød.

Tid: ca. 30 min.

(4 pers.)

500 g græskarkød f.eks.

hokkaido eller butternut

1 løg

2 spsk. ekstra jomfruolivenolie

2 fed hvidløg

½ tsk. stødt koriander

½ tsk. stødt spidskommen

1 liter hønsefond eller bouillon

1 citron

salt og peber

Tilbehør:

1 dl piskefløde

1 håndfuld bredbladet persille

groft brød

1. Skær græskarkødet i tern, og hak løget.

2. Varm olien i en gryde, og svits løget, uden at det tager farve. Tilsæt græskar, presset hvidløg og krydderier. Vend det hele godt rundt.

3. Tilsæt hønsefond, og lad suppen simre under låg i ca. 20 min. Blend suppen, og smag til med citronsaft, salt og peber.

4. Pisk fløden til en let skum. Hak persille, og vend med fløde. Server til suppen sammen med brød. 

SVAMPESUPPE MED URTEBRØD

Er du svampekender, kan du selv høste ingredienserne fra skovbunden, og hvis ikke kan sæsonens svampe købes i de fleste supermarkeder.

Tid: ca. 40 min.

(4 pers.)

500 g blandede svampe

2 skalotteløg

2 spsk. ekstra jomfruolivenolie

1 fed hvidløg

1 dl hvidvin

2 kviste timian

1 liter hønsefond

1 dl piskefløde

salt og peber

Urtebrød:

5 kviste krydderurter, f.eks. løvstikke, persille eller timian

3 spsk. ekstra jomfruolivenolie

2 skiver ciabattabrød

1. Børst svampene fri for jord og urenheder – gem ca. 100 g til

senere. Hak løgene.

2. Varm halvdelen af olien i en gryde, og svits svampe, løg og presset hvidløg. Hæld hvidvin på, og lad det fordampe. Tilsæt timiankviste og hønsefond, og lad svampene simre under låg i ca.

15 min.

3. Tag timiankvistene op, og blend suppen. Tilsæt fløde og varm op. Smag suppen til med salt og peber.

4. Varm resten af olie på en pande, og rist resten af svampene, til

de er gyldne. Krydr med salt og peber.     

5. Tænd ovnen på 200 grader.

6. Hak krydderurter, og rør i olien. Pensl brødene med olien, og rist

i ovnen i ca. 5 min, til de er gyldne. Server suppen med svampe og krydderurtebrød.

NEM SNACK: HJEMMELAVEDE RODFRUGTCHIPS

Skræl 1 kg rodfrugter, f.eks. pastinakker, jordskokker, persillerod og rødbeder. Skær dem i meget tynde skiver, allerhelst på en mandolin – alternativt med en meget skarp kniv. Vend rodfrugterne med lidt ekstra jomfruolivenolie, og fordel dem adspredt på en bageplade med bagepapir. Drys med flagesalt, og steg i ovnen ved 200 grader i ca. 12 min., til de er sprøde.