For alle opskrifter gælder, at du kan røre dejen dagen i forvejen og lade den hæve natten over i køleskabet. Er tiden knap, kan du tilsætte mere gær og forkorte hævetiden til et par timer.
Milde babyboller
INGREDIENSER: 1-2 dl lun havregrød (eller en anden grødrest), 1 dl A38, tykmælk el. lign., 2 dl vand, 10 g økologisk gær (20 g ved kort hævetid), 1 æg, 1 tsk. salt, 1 spsk. sukker, 100 g kamut-fuldkornsmel (fx Urtekram) og 250 g hvedemel
OM AFTENEN: Bland vand, A38, havregrød og gær i en skål. Tilsæt æg, salt, sukker og mel. Dejen skal have en fast, men klistret konsistens. Lad dejen hæve natten over i køleskabet.
NÆSTE MORGEN: Forvarm ovnen til 200 gr. Brug to spiseskeer til at klatte dejen til ca. 10 boller på en bageplade. Bag bollerne ved 200 gr. varmluft i ca. 5 min.. Slå varmluften fra, og lad bollerne bage færdige, til de er gyldne og lyder hule, når du banker på dem. Afkøl bollerne på en bagerist.
gallery4billeder
Grovboller med spelt og valnødder
INGREDIENSER: 3 dl vand, 2 dl A38 el. lign., 10 g økologisk gær, 1 (lille) spsk. salt, 1 spsk. honning, evt. 75 g groft hakkede valnødder, 250 g fuldkornsemmer og spelt-melblanding (Urtekram) og 200 g hvedemel.
OM AFTENEN: Rør ingredienserne sammen til en våd dej, og lad den hæve tildækket i køleskabet natten over.
NÆSTE MORGEN: Brug 2 skeer til at klatte dejen til boller. Tag bollerne ud af ovnen efter ca. 5 min., og pensl dem med mælk. Bag videre ca. 20 min ved 200 gr., til de er gyldne.
gallery4billeder
Gulerodsboller
INGREDIENSER: 2 dl vand, 1 dl A38, tykmælk el. lign., saften fra en appelsin (el. en dl god appelsinjuice), 10 g økologisk gær (20 g ved kort hævetid), 1 æg, 1 tsk. salt, 1 spsk. akaciehonning, 2 store groft revne gulerødder, 50 g havregryn, 100 g kamut-fuldkornsmel (Urtekram), ca. 300-350 g hvedemel. Tilsæt evt. en håndfuld græskarkerner, solsikkekerner el. lign.
SÅDAN GØR DU: Rør ingredienserne sammen til en klistret dej i nævnte rækkefølge, og lad den hæve i minimum 1-2 timer (eller natten over med kun 10 g gær). Brug to spiseskeer til at forme ca. 10 boller på en bageplade, og bag dem i en forvarmet ovn ved 200 gr. varmluft i ca. 5 min, hvorefter varmluften slås fra og bollerne bages færdige. Bollerne er færdigbagte, når de er gyldne og lyder hule, når du banker dem under bunden. Tip! Gulerødderne kan erstattes af revet æble, gerne sammen med 1-2 tsk. Kardemomme eller kanel.
gallery4billeder
Grydebrød med valnødder
Grydebrød er en nem smutvej til et garanteret lækkert brød. Bag det i en støbejernsgryde, som holder på saften og sikrer en sprød skorpe.
INGREDIENSER: 3 dl vand, 1 dl kærnemælk, 10 g økologisk gær, 1 spsk. salt, 150 g hvedemel, 200 g rugmel og 75 g groft hakkede valnøddekerner.
SÅDAN GØR DU: OM AFTENEN: Bland vand, kærnemælk, gær og salt i en skål. Tilsæt hakkede valnøddekerner og mel, til dejen er tung, men klistret. Lad dejen hæve i køleskabet natten over.
NÆSTE MORGEN: Tag dejen ud på et melet bord. Fold den et par gange, så den bliver til en kugle, og lad den hæve tildækket 1-2 timer. Skal det gå stærkt, kan du bage dejen direkte fra køleskabet. Varm ovn og ovnfast gryde op til 250 gr. Drys gryden med lidt mel, og hæld dejen i. Bag brødet med låg på i ca. 30 min., tag så låget af, og skru ned til 200 gr. Efter ca. 5 min. er brødet færdigt. Tip brødet ud af gryden, og afkøl det på en bagerist. Tilsæt en spsk. honning og groft hakkede, tørrede figner for en sødere variation – smager lækkert med ost.
(4 billeder)
Faktaboks
Gør det til en vane at røre en dej, når I rydder af efter aftensmaden. Det tager kun 5 min. ekstra, og så har du nybagt brød dagen efter. Haps!
• Undgå kerner i brød til de mindste, da de ikke er i stand til at fordøje dem. Kernerne optager derfor pladsen for anden nyttig mad i barnets mave og kan give ‘løs mave’. Giv i stedet dit barn fiberrigt brød med havregryn og groft mel.
• Når dit barn er omkring otte måneder, kan det så småt begynde at spise rugbrød og blødt brød.
• Børn under et år må ikke få honning, da det kan indeholde bakteriesporer, som kan føre til en alvorlig forgiftning kaldet spædbarnsbotulisme. Udskift derfor altid honningen med sukker, hvis de mindste skal spise med. Bakteriesporerne er hårdføre og slås ikke ihjel ved bagning.
Kilde: Sundhedsstyrelsen.
Pep brødet op
Du kan variere dit brød med forskellige typer mel, kerner, tørret frugt og krydderier.
MELTYPER: Prøv for eksempel kamut-fuldkornsmel, spelt, hvedearten emmer, en müesliblanding, kogte ris eller en grødrest.
TØRRET FRUGT: Hos mindre børn er tørrede frugt som abrikoser, dadler eller figner i brødet ofte et hit.
KRYDDERIER: Brødet kan også tilsættes krydderier som kanel eller kardemomme.
Annonse
KERNER: Til voksne og større børn er det både lækkert og sundt at bage med kerner som valnødder, hasselnødder, paranødder, græskarkerner eller solsikkekerner.