Mad med masser af farver ser ofte mere indbydende ud. Vi har fundet fem kulørte retter med grønsager, som forhåbentlig får mundvandet til at løbe hele vejen rundt om bordet.
Af: Ida Bjørg Meldgaard, Vores Børn sund familie, forår 2011
KLIK I BOKSEN TIL HØJRE OG Å FEM LÆKRE OG SUNDE OPSKRIFTER>>
Vitaminer i farverne
De farverige grønsager og krydderurter ser ikke kun flotte ud, de indeholder ofte også en vitaminer.
Vidste du for eksempel, at …
… chili giver dig A-vitamin, en vigtig antioxidant, der styrker immunforsvaret.
… peberfrugt indeholder C-vitamin, som også er godt for immunforsvaret.
… persille indeholder K-vitamin, som er vigtigt for leveren.
… koriander er rig på B-vitamin, som bl.a. hjælper dig med at forbrænde energi.
Kilde: Familien bli’r hvad den spiser, Lene Hansson, Lindhardt og Ringhof.
Asiatisk kylling i sjove skåle
Ingredienser (4.pers.) 2 kyllingebryster 1 icebergsalat 1/2 agurk 1/2 bundt koriander 1 rød chili 2 fed hvidløg 2 limefrugter 2 spsk. fishsauce 1 spsk. sukker 1 dl jasminris SÅDAN GØR DU: Kog kyllingebrysterne i let saltet vand i 15 min. Pil kødet fra hinanden i lange strimler. Lav fire skåle af de største salatblade, og snit resten af salathovedet. Skræl agurken, og skær den i skiver. Hak koriander groft, og bland med kylling, agurk og snittet salat. Fordel det i salatskålene. Hak chili og hvidløg, og blend det sammen med limesaft, fishsauce og sukker. Rist de rå jasminris på en tør pande i ca. fem min. ved svag varme, og knus dem derefter i en morter eller kaffekværn. Risene skal kun knuses, de skal ikke blive til rismel. Anret salatskålene med dressing og ristede ris.
gallery5billeder
Spicy majssuppe med chili og koriander
Ingredienser (4 pers.) 3 majskolber 250 g bagekartofler 1 løg 2 spsk. olivenolie 1/2 tsk. korianderfrø 1-11/2 tsk. karry 1 tsk. finthakket rød chili 1/2 bundt koriander, gerne med rod 1 l vand eller grønsagsfond 1 ds. kokosmælk 1-2 spsk. citronsaft 1 tsk. finthakket chili Salt og peber SÅDAN GØR DU: Skræl majskolberne, og skær majsene af kolberne. Gem majskernerne i en skål til senere. Skær hver majskolbe i tre-fire mindre stykker. Skræl kartoflerne, og skær løg og kartofler i tern. Steg løgene i nogle min. i olivenolien, til de er let møre. Tilsæt korianderfrø, karry og chili. Har korianderen rod, så snit, og tilsæt den. Gem bladene til servering. Kom majskolberne i gryden sammen med vand eller fond, og kog det under låg i 25 min. Tag majskolberne op, og kassér dem. Tilsæt majskernerne, og kog fortsat i ti min. Blend suppen med kokosmælk. Opvarm suppen, og smag den til med salt, peber og citronsaft. Servér suppen med friske korianderblade og hakket chili.
gallery5billeder
Minestrone med timianbrød
Ingredienser, suppe (4 pers.) 150 g hvide bønner 1 løg 2 fed hvidløg 50 g bacon i et stykke 1 spsk. olivenolie 2 kviste timian 1 l grønsagsbouillon eller vand 1/2 aubergine 2 gulerødder 2 stængler bladselleri 1 squash 4 tomater Saft af en 1/2 citron 1/2 dl hakket persille Salt og peber SÅDAN GØR DU: Læg de hvide bønner i blød i rigeligt koldt vand natten over. Skær løg og hvidløg i tern. Skær baconen i store tern. Kom olie i en gryde, og steg løg, hvidløg, bacon og timianblade i tre-fire min. Kom de afdryppede hvide bønner i gryden, hæld vand eller bouillon over, og kog det hele i 45 min. Skær aubergine, gulerødder, bladselleri, squash og tomater i små tern. Kom alle grønsagerne i gryden, og tilsæt evt. lidt mere væde. Kog suppen i ca. 15 min., og smag til med salt, peber, citronsaft og persille. Servér med brød til. TIMIANBRØD Ingredienser: 5 dl vand 20 g gær 2 tsk. salt 1 tsk. honning 575 g hvedemel, gerne finmalet durum-mel 1 dl oliveolie 4 kviste timian Salt og friskkværnet peber SÅDAN GØR DU: Rør vand og gær sammen i en skål, og tilsæt salt, honning og hvedemel. Rør dejen jævn og glat i konsistensen. Drys en lille håndfuld hvedemel på bordet, og ælt dejen godt sammen – den skal være lidt blød. Dæk dejen til med et fugtigt klæde, og lad den hæve et lunt sted i 40 min. Kom dejen på en bageplade med bagepapir, og pres den flad med hænderne. Stræk lidt i dejen, og pres fingerspidserne ned i den, så der kommer fordybninger. Dryp olivenolie over dejen, drys med timianblade, og lad dejen efterhæve et lunt sted i 40 min. Krydr dejen med friskkværnet peber og salt, og bag brødet ved 225 grader i 25-30 min.
gallery5billeder
Fuldkornspasta med et pift af salsa
Ingredienser (4 pers.) 1 aubergine 1 grøn squash 2 spsk. olivenolie Bladene af 1 kvist rosmarin 300 g fuldkornspasta 50 g groft revet eller høvlet parmesan Salt og peber SÅDAN GØR DU: Skær auberginen i 1/2 cm. tykke skiver, læg dem i et fad, og drys med salt. Lad dem trække i 45 min. Skyl dem i vand, og dup dem tørre. Skær squashen i lange skiver, 1/2 cm. tykke. Dryp olivenolie på aubergine- og squashskiverne, og krydr med lidt salt, peber og rosmarinblade. Grill skiverne på en pande, til de er m.re. Kog pastaen al dente, og vend den sammen med squash og aubergine og en stor skefuld salsa, samt parmesan. TOMAT-PEBERFRUGT-SALSA 1 rød peberfrugt 2 tomater 11/2 spsk. kapers 2 spsk. olivenolie 1/2 dl grofthakket basilikum Salt og peber SÅDAN GØR DU: Skær tomater og peberfrugt i små tern. Bland peberfrugt, tomat, kapers, olivenolie og hakket basilikum. Krydr med salt og peber.
gallery5billeder
Knasende Blomkålssalat
Ingredienser (4 pers.) 1/2-1 blomkålshoved 100 g mandler 1 spsk. dijonsennep 11/2 spsk. koldt vand 1/2 spsk. æbleeddike 11/2 spsk. olivenolie 2 dl friskhakkede krydderurter, f.eks. kørvel, purløg, dild, persille Salt og peber SÅDAN GØR DU: Halvér blomkålshovedet, og skær stokken fra. Del i små buketter, og skær dem i tykke skiver. Kom buketterne i en gryde med kogende vand og kog i to min. Afkøl dem i koldt vand, og lad dem dryppe godt af i en sigte. Hak mandlerne groft, og rist dem gyldne på en tør, hed pande. Rør en dressing af sennep, vand, æbleeddike og olivenolie, og smag til med salt og peber. Kom blomkål, ristede mandler, dressing og hakkede krydderurter i en skål, og vend det hele godt sammen.