Opskrifter

Opskrifter: Sommerlækre børneklassikere

Vrid det sidste ud af sommeren med disse opskrifter på børneklassikere til en varm, doven dag, inden grillpølserne kalder om aftenen.

Der er bare visse retter, der SMAGER af sommer – og samtidig storhitter hos børn! Vi har samlet nogle af de bedste børneklassikere, som du kan servere på en varm sommerdag (eller når I senere på året trænger til at mindes de hede dage i solen).

MORGENBAKKE

KOLDSKÅL MED HJEMMELAVEDE KAMMERJUNKERE, FRISKPRESSET JUICE OG BOLLER MED HINDBÆRMARMELADE

morgen

KOLDSKÅL (4 pers.)

Det skal du bruge:

8 pasteuriserede æggeblommer

8 spsk. sukker

2 spsk. vaniljesukker

1 l kærnemælk

2 spsk. citronsaft

Kammerjunkere

125 g smør

275 g hvedemel

100 g sukker

reven skal af 1 økologisk citron

1 tsk. bagepulver

½ dl mælk

1 æg

Sådan gør du:

Pisk æggeblommer, sukker og vanilje grundigt, til sukkeret er opløst. Tilsæt kærnemælk, og pisk let. Smag til med citronsaft. Stil koldskålen på køl, mens I bager kammerjunkerne (hvis I ikke orker at bage selv, kan I også bare smutte en tur til købmanden efter en pose).

Skær smørret i små firkanter, og rør det sammen med melet. Bland sukker, citronskal og bagepulver i. Pisk mælk og æg sammen, rør det i dejen, og ælt. Rul dejen til ruller, og skær dem i stykker på ca. 1 cm. Bag de små kager på en bageplade i 10 min. ved 225°. Tag dem ud, skær dem igennem, og læg dem tilbage på pladen med skærefladen opad. Bag færdig i 5 min.

SOLSKINSBOLLER (12 stk.)

Det skal du bruge:

150 g smør

2 dl vand m. brus

½ tsk. salt

50 g gær

2 æg

10 dl hvedemel

3 spsk. sukker

æg til pensling

Sådan gør du:

Smelt smørret, hæld det i en skål, og tilsæt vand og salt. Rør gæren ud i blandingen, og rør æggene i et ad gangen. Tilsæt mel og sukker, og ælt dejen let. Lad den hæve i 30 min. Slå dejen ned, og form ca. 12 boller, som hæver på en bageplade i 20 min. Pensl bollerne med æg, og bag dem i 10 min. ved 225°.

HINDBÆRMARMELADE

Det skal du bruge:

500 g hindbær

275 g sukker

Sådan gør du:

Bland bær med sukker i en gryde. Bring blandingen i kog ved svag varme, og lad det simre 5-10 min. under omrøring. Kom syltetøjet i skoldede glas med tætsluttende låg.

FROKOST

RUNDTENOMMER AF HJEMMEBAGT RUGBRØD MED ÆGGESALAT, TORSKEROGNSSALAT OG KARTOFLER MED MAYO

rundommer

ÆGGESALAT MED HYTTEOST OG KARSE

Det skal du bruge:

4 æg

1 bæger hytteost

karry

salt

peber

karse

Sådan gør du:

Kog æggene, lad dem køle af, og mos dem med en gaffel. Rør hytteosten i, og smag til med karry, salt og peber. Pynt med karse.

TORSKEROGNSSALAT MED TOMAT OG AGURK

Det skal du bruge:

1 dåse torskerogn

2 spsk. yoghurt

2 spsk. mayonnaise

salt

peber

lidt purløg

1 tomat

¼ agurk

Sådan gør du:

Mos torskerognen med yoghurt og mayonnaise. Smag til med salt, peber og purløg. Skær tomat og agurk i fine strimler som pynt.

HURTIGT RUGBRØD

Det skal du bruge:

50 g gær

1 dl lunken vand

4 dl kærnemælk

300 g rugmel

200 g hvedemel

200 g grahamsmel

1½ tsk. salt

50 g knækkede rugkerner

Sådan gør du:

Opløs gæren i det lunkne vand. Lun kærnemælken, og tilsæt den med mel, salt og kerner. Gem en smule af hvedemelet til æltningen. Ælt dejen godt, og stil den til hævning i 2 timer. Ælt dejen igennem på et melet bord, og læg den i en smurt form, hvor den efterhæver 1 time. Pensl brødet med vand, og bag det i 1½ time ved 175°.

KARTOFFELMAD MED HJEMMERØRT MAYO OG PURLØG

Det skal du bruge:

2 små nye kartofler

1 pasteuriseret æggeblomme

2 tsk. dijonsennep

2½ dl olie

1 tsk. hvidvinseddike

2 tsk. citronsaft

½ tsk. salt og purløg.

Sådan gør du:

Mens kartoflerne koger, røres æggeblomme og sennep sammen – ingredienserne skal have samme temperatur, for at mayonnaisen ikke skiller. Tilsæt olien drypvis under omrøring. Jo mere olie, jo stivere mayonnaise. Smag til med eddike, citron og salt. Pynt rundtenommen med purløg.

EFTERMIDDAG

HJEMMELAVET MARENGS MED FLØDESKUM OG SELVPLUKKEDE BÆR

marengs

MAREGNS MED BÆR

Det skal du bruge:

6 æggehvider

375 g sukker

1 tsk. eddike

friske blandede bær

2½ dl fløde

Sådan gør du:

Tænd ovnen på 180°. Pisk æggehviderne stive sammen med eddiken. Tilsæt sukkeret langsomt, imens du pisker. Sprøjt marengsmassen ud på bagepapir med en kagesprøjte, sæt den i ovnen, og skru ned til 120°. Bag i 40 min. Sluk for ovnen, åbn den, og lad marengsen køle af. Marengskagerne er færdige, når de er tørre.

Pisk fløden til skum, læg lidt på hver marengs, og pynt med bær. Tip! På blandt andet Plukselvfrugt.dk kan du finde gårde, der tilbyder, at du kan høste dine egne bær og frugter.