Russisk påskekage
Kulich er en traditionel russisk påskekage, som er høj, flot oglækker.
Ingredienser
- Arbejdstid: ca. 1 time
- Hævetid: mindst 13 timer
- Bagetid: 1½ time
- Fryse-egnet
- 75 g lyse rosiner
- 1 knsp safran
- 2-3 spsk mørk rom
- 25 g gær
- 1½ dl mælk
- 1 stang vanilje eller 1-2 tsk vaniljesukker
- 4 æggeblommer
- 350 g hvedemel
- 100 g flormelis
- ¼ tsk salt
- 1 tsk stødt kardemomme
- 100 g blødt smør
- 1 usprøjtet citron (fintrevet skal)
- 75 g mandler (hakkede)
- 75 g kandiseret appelsin (hakket)
- Endvidere:
- 1 form, 2½-3 liter
- Glasur:
- 125 g flormelis
- 2 tsk citronsaft
- 2-3 tsk vand
- Pynt:
- mandler, tørrede frugter eller kagekrymmel
- Læg rosiner og safran i blød i rom i 15 min. Rør gæren ud i lun mælk (maks. 37 grader) og tilsæt vaniljekorn og æggeblommer.
- Sigt mel og flormelis i en stor skål og tilsæt salt og kardemomme. Tilsæt gærblandingen og rør dejen sammen. Ælt smørret i lidt ad gangen, og ælt dejen blank og elastisk (5 min.).
- Tilsæt citronskal, rosiner med rom, mandler og kandiseret appelsin og ælt det ind i dejen. Form dejen til en kugle, læg den i en stor skål og lad den hæve tildækket ca. 1 time.
- Ælt dejen igennem og form den til en kugle. Læg den i en form smurt med smør og foret med bagepapir. Lad den hæve, til den fylder formen op: ca. 12 timer.
- Sæt formen i ovnen, dæk løst med stanniol og tænd på 150 grader varmluft eller 175 grader alm. ovnvarme. Bag kagen 1 time. Tag stanniolen af og bag yderligere ca. 30 min. Tjek med et stegetermometer, om kagen er gennembagt: Det skal vise ca. 96 grader.
- vise ca. 96 grader. Stil formen på en rist ca. 10 min., før kagen tages ud af formen og afkøles helt.
- Sigt flormelis i en skål og rør den til glasur med citronsaft og vand. Hæld glasuren over kagen, så toppen dækkes fuldstændig og glasuren drypper ned ad siderne. Pynt evt. toppen med mandler, tørret frugt eller krymmel.