Sådan griller du grønnere: Få kokkens bedste grill-tips til grøntsager på grillen

Sådan griller du grønnere: Få kokkens bedste grill-tips til grøntsager på grillen

En grillaften behøver bestemt ikke altid at være ensbetydende med grillpølser eller store bøffer på tallerkenen. Læs med her, og få kok Mads Dalborgs bedste råd til et grille lidt grønnere.

De bedste råd til grøntsager på grillen

  1. Grillen skal være HELT ren og helt varm.
  2. Det er vigtigt, at store stykker grøntsager får indirekte varme, de mindre stykker, hvor man skal bruge grillstreger, skal have direkte varme.
  3. Det er vigtigt at bruge olier, der kan tåle varme. Giv gerne lidt med penslen, men hvis du bruger rapsolier eller koldpressede olier, så brænder de og smager besk.
  4. Brug derfor fx solsikkekerneolie, fordi den tåler høj varme og ikke giver afsmag og ikke bliver usund, det gør mange andre olier.

Nye danske knoldselleri: Perfekt på grillen

Knoldsellerien behøver du ikke at give olie – du kan faktisk bare smide den på grillen, som den er, og så skrælle den bagefter. Den bibeholder en masse saft og kraft og det giver en virkelig koncentreret smag af selleri. Når de fine knolde i øjeblikket bliver hevet op fra jorden, så er de ikke bare i sæson, de har også den dér fine, fine smag af hasselnødder, som mange godt kan lide. Den giver også en særlig tekstur, en særlig sprødhed til en samlet grill-ret.

Når man koger knoldselleri, sker der tit det, at de bliver kogt i smadder, men smider du den på grillen bevares saften og kraften – og så dufter det vildt godt. Du kan sagtens lægge nogle krydderurter ved, fx timian eller rosmarin eller hvidløg.

Nye danske gulerødder: De er også gode på grillen!

Hvis du vil grille gulerødder, er det allervigtigste, at de ikke bliver over-tilberedt. De nye gulerødder må endelig ikke få for meget grilltid, og skrællen skal du altid lade side på. Her sidder der masser vitaminer og mineraler - og ikke mindst en masse smag. Skrællen holder også på saften – så hvis du fjerner ”huden” på guleroden, så mister den saftigheden. Det er vigtigt, at guleroden får høj varme, så man får sukkeret i guleroden til at karamellisere, det er lækkert. I udgangspunktet ville jeg ikke flække den på langs, men hvis guleroden er meget stor, så kan man gøre det. Man kan lave en lille vinaigrette bestående af hyldeblomstsaft, citronsaft og koldpresset rapsolie, som fungerer genialt til den grillede gulerod. Krydr med salt og peber.

Rødbeder kan sagtens komme en tur på grillen

Dér vil jeg smide dem hele på grillen med skræl, så man ligesom med guleroden bevarer saften og kraften – lad den ligge på grillen til skrællen ”popper” op. Tag dem derpå af grillen og lad dem hvile, inden du skræller dem og skærer dem i klodser, som kan fungere i en salat eller for sig. De nye, små rødbeder er klart mest interessante at tilberede.

Hvis man tager toppen af de nye rødbeder, kan man lave en dejlig salat med dem. Man kan fx lave en salat med rødbeder, som udover rødbeder består af feta, sommerløg, grov sennep og altid salt og peber.

Spidskål – en klassiker i det danske sommerkøkken… også på grillen

Spidskål er en nærende og velsmagende grøntsag ude i mange hjem, og vil du grille den, kan det gøres på to måder. Enten kan du braisere dem – det gør du ved at lægge kålen i en bakke med lidt smør, og lade smørret brune spidskålen. Men du kan også grille det direkte – her skal du god huske at skære spidskålen over i halv inden, så det kan blive rigtigt mørt. Brug spidskålen som en superdejlig garniture til en bøf eller en hel steg, eller spis den som den erter på besøg.

Nye kartofler på grillen

De små lækre guldklumper kan sagtens tåle en tur på grillen – det bliver de bestemt ikke ringere af. Sådan grille du nye kartofler:

  1. Vend de nye kartofler i en stegeolie, gerne solsikkeolie eller planteolie som kan tåle høj varme.
  2. Skær dem op i halve eller kvarte afhængig af størrelse.
  3. Grill dem hårdt til de får grillmærker og tag dem af grillen.
  4. Brug de grillede nye kartofler til en skøn kartoffelsalat – vend kartoflerne i en dressing lavet af:  estragon, purløg, citronsaft og revet citronskal og så måske en lille smule sennep og masser af salt og peber, fordi kartofler elsker elsker salt og peber.

Om eksperten: Kok Mads Dalsborg

Mads Dalsborg er kok og medejer af Restaurant Mondän på Frederiksberg. Dalsborg har en fortid på Krogs Fiskerestaurant, Restaurant Tinggården, Umami og Ditto Spiseri i Hellerup.

Kokkenchef-Mads-Dalsborg-fra-Restaurant-Mondaen.jpg

Han tilbragte desuden en del af sin elevtid i Saint-Maxime i Sydfrankrig. Selvom Mads er klassisk skolet, så elsker han at gå på opdagelse i verdens køkkener og spisekamre - og så elsker han at eksperimentere med smagsgivere som krydderurter.

Han driver Restaurant Mondän med Lars Bing Magnussen.

Den bedste sommerdessert: Nye danske jordbær med 50% fløde

Her får du Mads Dalsborgs opskrift på den skønneste sommerdessert: Det er i virkeligheden en idé fra mit lærested Tinggården og Jan Friis-Mikkelsen, som mange kender fra Bagedysten. 

"Tag en portion danske jordbær – husk at de ikke må være køleskabskolde. Jeg tager altid nogle af dem, som måske er lidt ”trætte”, og så moser jeg dem sammen med lidt flormelis, limeskal og limesaft. Til sidst vender jeg jordbærrene i den juice, der bliver ud af det. Tilføj derpå fløden og kan du ikke få en fuldfed 50% fløde, så går en 38%-udgave også. Jeg gør tit det, at jeg tilfører en anelse vaniljesukker, det giver en fantastisk ekstra dimension til desserten. Det er et kæmpe gæstehit i restauranten!"