Sådan laver du samosa trin for trin
Indiske samosaer er sprødstegte dejpakker med blødt,vegetarisk fyld – klassisk fyld er ærter og kartofler. Nyd de friskbagte samosaer meden krydret chutney og en mild yoghurtdip som snack eller del af et måltid.
Ingredienser til samosa - det skal du bruge:
12-24 stk.
Arbejdstid: 1 time
Koge-/stegetid: 30 min.
Dej:
225 g italiensk hvedemel (tipo 00)
¼ tsk. salt
50 g ghee (eller smeltet smør – se tip nederst på siden)
½ tsk. tørret timian
1 dl vand
Fyld:
1 løg
20 g frisk ingefær
1 grøn chili
400 g kartofler (kogte)
1 tsk. hel spidskommen
2 spsk. ghee (eller smeltet smør – se tip)
1 tsk. stødt koriander
1 tsk. garam masala
1 tsk. chilipulver (eller -flager)
150 g ærter (friske/frosne)
salt
Endvidere:
2 liter fritureolie
Tilbehør: chutney og en dip af yoghurt og friskhakket mynte
Sådan lav er du samosas trin for trin:
Dej: 1. Bland mel og salt sammen, og rør ghee (eller smeltet smør) i. Tilsæt timian, og saml dejen med vandet. Ælt dejen blød og elastisk. Læg den i en skål, og dæk med et fugtigt viskestykke.
Fyld: 2. Rens løg, ingefær og chili, og hak dem fint. Mos kartoflerne groft. Steg spidskommen på en pande med ghee (eller smeltet smør) i et par min. Tilsæt løg, ingefær og chili, og steg, til løgene er klare. Tilsæt krydderier, og steg under omrøring i 2-3 min. Tilsæt kartofler og ærter, og varm det igennem under omrøring. Smag til med salt, og lad fyldet afkøle.
- Del dejen i 12 ens stykker á ca. 30 g.
- Form dem til kugler, og læg dem under et fugtigt viskestykke.
- Rul hver kugle ud til en tynd cirkel på ca. 12 cm i diameter, og læg dem under viskestykket.
- Del en cirkel midt over, pensl kanterne med vand, og form den til et kræmmerhus.
- Fyld kræmmerhuset med kartoffel/ ærtefyld, og pensl den øverste kant indvendigt med vand.
- Tryk dejen sammen, og læg pakken på et fad.
- Gentag med resten af dej og fyld.
- Du kan også fylde de hele cirkler til 12 store samosaer.
4. Varm olien op til ca. 175 grader i en gryde med høje sider. Steg samosaerne gyldne og gennemvarme i 4-5 min. Steg kun 5-6 små eller 2 -3 store ad gangen. Dryp dem af på køkkenrulle.
TIP: Ghee er klaret smør, der koges til ca. 120 grader, så vandet fordamper og mælkeproteinerne bruner, og smagen bliver lidt nøddeagtig. Du kan selv koge smørret eller købe det i special- og helsekostbutikker.
5 fantastiske opskrifter på pizza & den perfekte pizzadej
-
Den bedste pizzadej
-
Pizza med kartofler, rygeost, timian og trøffelolie
-
Pizza med parmaskinke, rucola, aubergine og gedeost
-
Klassisk pizza med friske tomater, mozarella og basilikumolie
-
Pizza med løg, svampe, blåskimmelost og sorte oliven
-
Sød pizza med mascarpone, ferskner, hindbær og hvid chokolade
11 madtærter for enhver smag
-
Asparges-minitærte
-
Små tærter med cheddar, bacon og bagte forårsløg
-
Glutenfri græskartærte med krydret oksekød
-
Hjemmelavet tærte med broccoli og ricotta
-
Nem aspargestærte du hurtigt kan lave
-
Tærte med fennikel og bacon
-
Fuldkornstærte med laks og rødbede
-
Løgtærte med skinke og ost
-
Tærte: Galette med skinke & gedeost
-
Tærte med kylling og porre
-
Nem og lækker porretærte