Nogen vil måske mene, at en skinkestang er et fortidslevn fra 80’erne, men egentlig er det blot en klassiker, der lige som den indbagte mørbrad og piroggerne har fået et lidt blakket ry. Og det er synd – for en skinkestang smager virkelig godt, og kan bruges både som en let frokost, som natmad eller som aftensmad med en god salat til.
Hvilket fyld skal der i en skinkestang?
En skinkestang består helt grundlæggende af butterdej, der lukkes rundt om et lækkert skinkefyld. Fyldet kan udover skinke fx også bestå af champignoner og flødeost. Alt efter smag og behag kan du vælge enten en flødeost med meget eller lidt smag, og du kan variere med alt fra flødeost med krydderurter, chili, purløg eller måske hvidløgsost? Kun fantasien sætter grænsen – du kan også bruge en neutral flødeost og selv tilsætte dine egne krydderurter fx purløg, dild eller persille. I denne opskrift på skinkestang har vi brugt broccoli og champignon, men du kan sagtens bruge andre grøntsager og svampe som fyld i en skinkestang.
Hvilken dej skal man bruge til en skinkestang?
De fleste bruger færdig butterdej til at en skinkestang, men du kan også vælge at lave butterdejen selv. Du kan også vælge selv at lave en lidt mere solid og mættende dej, og bruge den i stedet for butterdej.
En skinkestang er genial gæstemad
En skinkestang er god, når du skal have gæster, for den kan nemlig laves klar i forvejen og så blot puttes i ovnen lige inde gæsterne kommer. Skal du bruge skinkestangen til fx natmad, kan du lave den helt færdig på nær bagningen og blot have den stående i køleskabet indtil den skal i ovnen.
Skal der skinke i en skinkestang?
Selvfølgelig skal der det, men du kan sagtens tage grundopskriften på skinkestangen og lave den om. Har du ikke lyst til skinke eller hamburgerryg, kan du fx bruge, bacon, røget laks, eller måske rejer? Du kan også vælge helt at udelukke kød og fisk og blot lave en butterdejsstang med grøntsager i. Eller du kan lave denne lækre butterdejsstang med kartofler og bruge som tilbehør til fx kødretter: