Trænger du til et skud ny inspiration til sunde lækkerier til morgenbordet?
Se de lækre opskrifter i galleriet herover.
Bakke 2 – nødder, korn og frugt!
FRUGTSALAT 1 melon Æble Banan Bær – samt evt. andet frugt, I har liggende. SÅDAN GØR DU Udhul melonen. Skær frugt og melon i stykker, og servér frugten i melonskallerne. PEANUTBUTTER 300 g peanuts 11/2 spsk. sirup 11/2 spsk. jordnøddeolie Lidt vand SÅDAN GØR DU Blend ingredienserne. Tilsæt lidt vand, hvis blandingen er for tør. Opbevar peanutbutteret køligt på glas. VARM MÆLK Mælk kakaopulver sirup SÅDAN GØR DU Varm mælken op i en gryde under omrøring. Servér den, når den er lun. Drys med kakao og lidt sirup. GROVBRØD 10 g gær 8 dl vand 400 g grahamsmel 600 g fuldkornsmel 5 spsk. tahin 3 spsk. sirup 1 spsk. salt SÅDAN GØR DU Opløs gæren i vand. Rør lidt mel, tahin, salt og sirup i. Tilsæt resten af melet. Rør dejen sammen. Lad den hæve ca. et døgn i køleskab i en smurt form. Bag brødet i 45 min. ved 200 grader. RUGBRØDSDRYS 4 skiver rugbrød (gerne tørt) 200 g havregryn 3 spsk. honning. SÅDAN GØR DU Smuldr rugbrødet. Varm honningen op på en pande, og rist brød og havregryn i et par minutter ved svag varme. BLAND SELV-MYSLI Fx rosiner, solsikkekerner, mandler, nødder, tørrede abrikoser, tranebær, cornflakes og havrefras. SÅDAN GØR DU Server alle ingredienserne i forskellige beholdere, så dit barn selv kan blande sin mysli på jogurten. Server myslien sammen med bær og sirup.
gallery3billeder
Bakke 3 – deller, grød og smoothie!
SMOOTHIE/BABYMOS 3 bananer 2 spsk. sirup Saft fra 1/2 citron 1/2 l kærnemælk Lidt flormelis SÅDAN GØR DU Blend bananer, sirup, citronsaft og lidt af kærnemælken. Tag en portion fra som mos til baby. Tilsæt resten af kærnemælken, og blend igen. Smag til med flormelis. GRØNSAGSDELLER (4 pers.) 1 squash 2 gulerødder 1 dl dild 100 fetaost 3 æg 11/2 dl hvedemel Salt Peber Lidt smør 1 lille rødløg 2 dl cremefraiche SÅDAN GØR DU Riv squashen fint, og vrid vandet ud af den med hænderne. Skræl og riv gulerødderne. Rør æggene sammen, og tilsæt grønsager, salt og peber. Smuldr fetaosten i dejen sammen med finthakket dild og mel. Varm en pande op med smør, og sæt dejen på som små frikadeller. Steg dem, og servér med lidt cremefraiche og rødløg. MORGENGRØD (4 pers.) 21/2 dl havregryn 5 dl vand Lidt salt 1/2 dl risflager 1 tsk. smør Tørrede abrikoser Hindbær SÅDAN GØR DU Bring havregryn og vand i kog. Tilsæt en knivspids salt. Skær abrikoserne i små stykker. Tilsæt risflager, smør og abrikoser, og kog det et par minutter i havregrøden. Tilsæt hindbærrene, lige inden grøden tages af varmen.
gallery3billeder
Bakke 1 – æg, æbler og juice!
ÆBLEPÅLÆG 1 kg æbler 11/2 dl vand 1 vaniljestang 50 g sukker 50 g muscovadosukker Saft og skal af 1 citron 1 tsk. kardemomme Salt SÅDAN GØR DU Kog æbler, vand, vanilje og sukker til mos ved svag varme. Rør citron, kardemomme og salt i, og lad det småkoge 1 time. Lad æblepålægget køle af, og opbevar det i glas i køleskabet. Det kan holde i ca. 2 uger. OMELET M. PINJEKERNER (4 pers.) 4 æg 1/2 dl mælk 2 forårsløg En lille håndfuld basilikum En håndfuld pinjekerner Olivenolie Salt og peber SÅDAN GØR DU Rør æg og mælk sammen. Skær forårsløgene fint, og hak basilikummen. Tilsæt det hakkede samt salt og peber. Varm en pande op med olivenolie. Steg omeletten på begge sider i olien. Rist pinjekernerne på en tør pande. Servér omeletten med de ristede pinjekerner. FRISKPRESSET JUICE (ca. 4 glas) 3 gulerødder 4 appelsiner 1 honningmelon SÅDAN GØR DU Pres frugt og grønt i en saftpresser. MORGENBOLLER (ca. 20 stk.) 20 g gær 1 dl lun mælk 4 spsk. sirup 1 spsk. salt 3 æg 1 l kærnemælk 1 kg hvedemel 1/2 kg grahamsmel. SÅDAN GØR DU Opløs sirup, salt og gær i mælken. Pisk æggene i. Hæld kærnemælken i. Tilsæt melet, og ælt dejen. Lad den hæve i køleskab natten over. Ælt dejen. Brug evt. lidt mere mel, hvis den klistrer. Form 20 boller, og lad dem efterhæve på en bageplade i ca. 1 time. Pensl bollerne med lidt vand. Bag dem i 25 min. ved 200 grader.