Surbrød med kommen

Surbrød med kommen

Nyd brødet med koldt smør eller brug det som tilbehør til røget- eller gravad laks, rejer og andre af julebordets lækkerier – og til gode oste.

1 stort eller 2 små brød

Total:30 minutter

Biga (fordej):

  • 150 g hvedemel (evt. halvdelen grahams- eller speltmel)
  • 2 dl vand
  • 2 g gær
  • 15 g gær
  • 4 dl kærnemælk
  • 1-2 spsk. kommen (efter smag)
  • 1 spsk. groft salt
  • 1 spsk. sirup
  • ca. 500 g sigtemel
  • 2 spsk. kærnemælk eller vand
  • 1 tsk. kommen

Sådan gør du:

  1. Fordej/biga: Rør mel, vand og smuldret gær sammen i en skål, og læg en tallerken eller låg over. Lad skålen stå på køkkenbordet til næste dag.
  2. Dej: Rør gæren ud i lun kærnemælk, og tilsæt biga, kommen, salt, sirup og mel.
  3. Ælt dejen godt igennem – gerne 10 min. på maskine, og lad dejen hæve tildækket i 1 time.
  4. Slå dejen ned, ælt den igennem, og form den til 1 eller 2 brød. Læg det/dem i en smurt forme (enten 4 liter/ eller 2x2 liter), og lad det/dem hæve tildækket i 45-60 min.
  5. Varm ovnen op til 220 grader, så den er klar, når brødet er hævet.
  6. Pensl overfladen med kærnemælk eller vand, og drys med kommen.
  7. Rids brødet, og sæt det på anden-nederste rille i ovnen i 15 min. Skru ned til 180 grader, og bag det færdigt i ca. 30 min.
  8. Tjek brødet med et stegetermometer, der skal vise 98 grader.
  9. Vend det ud af formen, og giv det 5 min. mere uden form, så skorpen får farve. Sæt brødet til afkøling på rist.

Tips

  • Hvis overfladen begynder at blive for mørk, så dæk løst med et stykke bagepapir.
  • Sigtemel er en blanding af rugsigtemel og hvedemel.