Opskrift på svinekæber

Braiserede svinekæber i øl

Det er virkelig nemt at lave svinekæber, men det tager tid, før maden kommer på bordet. Det er dog overraskende lidt, du rent faktisk skal arbejde i køkkenet. Lav gerne en stor portion, retten kan nemt fryses, eller spises over flere dage. Her får du en god opskrift på svinekæber:

Svinekæber til 4 personer

Total:2 timer

Ingredienser

Svinekæber:

  • 12 svinekæber
  • 2 gulerødder
  • 1 persillerod
  • 1 løg
  • 3- 4 fed hvidløg
  • olie til stegning
  • 1 spsk sorte peberkorn
  • 2 laurbærblade
  • 1 kvist rosmarin
  • 75 cl mørk øl
  • 1-2 spsk balsamicoeddike
  • salt og peber
  • 1 spsk honning
  • 25 g smør, koldt

Mos:

  • 4 bagekartofler
  • 2 pastinakker
  • 2 spsk smør
  • evt. lidt mælk eller kogevand
  • salt

Desuden:

  • lidt citronskal, revet
  • lidt rosmarin, hakket

  1. Puds svinekæberne fri for hinder, eller få din slagter til det. Skræl gulerødder og persillerod, og skær dem og løg i grove stykker. Brun svinekæberne i lidt olie i en stor, varm gryde.
  2. Tag kæberne op, og brun rødderne. Kom løg og hvidløg i gryden, og kom kæberne tilbage.
  3. Kom peberkorn, laurbær og rosmarin i gryden sammen med øl.
  4. Lad kæberne simre under låg i ca. 1 time. Byt lidt rundt på kæberne undervejs, så alle får lige meget varme.
  5. Tag låget af, og lad kæberne simre i yderligere 30 minutter, eller til kæberne er helt møre.

Mos:

  1. Skræl kartofler og pastinakker, og skær dem i grove stykker. Kog rodfrugterne i usaltet vand under låg, til de er helt møre.
  2. Dræn vandet fra (gem en smule), sæt låg på gryden igen, og lad rodfrugterne tørre.
  3. Mos dem med et piskeris, tilsæt smør og evt. mælk eller kogevand, og smag til med salt.

Servering:

  1. Tag kæberne op, sigt saucen over i en ren gryde, og lad den reducere lidt, og smag til med balsamico, salt, peber og honning.
  2. Tag gryden af varmen, og pisk koldt smør i saucen. Kom kæberne tilbage i saucen, og server straks med citronskal, rosmarin og mos.

TIP

Selvom svinekæber bliver mere og mere udbredt, er det stadig en god ide at forudbestille dem hos din slagter.

Hvad er svinekæber?

svinekaeber-afpuds.jpg
Foto: Thomas Hergaard

Kæberne er kindmuskler fra svin. I gamle dage blev de brugt i sylte, men i dag bruges svinekæber i mange simreretter. Afpuds kødet for seje hinder før tilberedning.

Langtidstegte svinekæber

Du kan også langtidsstege dine svinekæber. Her får du en god opskrift fra Hjemmet på lækre møre langtidsstegte svinekæber med en skøn hvidvinssauce:

svinekaeber-langtidsstegte.jpg
Opskrift: Katrine Klinken/Foto: Thomas Hergaard

LANGTIDSSTEGTE SVINEKÆBER MED HVIDVINSSOVS

4 personer

Arbejdstid: 40 min.

Kogetid: ca. 1 time og 30 min.

750 g svinekæber (afpudsede)

1 spsk. olivenolie

1 spsk. smør salt og friskkværnet peber

2 løg

3 spsk. hvedemel

½ flaske hvidvin

3 dl vand

2 laurbærblade

1 bladselleri

Rodfrugtmos:

500 g kartofler

500 g gulerødder

1 lille kålrabi (eller knoldselleri)

ca. 50 g smør

Pynt: hakket persille

  1. Varm en stegegryde godt op, og brun kødet i olie og smør på alle sider. Krydr med salt og peber. Tilsæt grofthakket løg, og lad dem blive klare. Drys med hvedemel, og lad det opsuge fedtstoffet. 
  2. Hæld vin og vand i gryden. Tilsæt laurbærblade, og læg låg på. Lad kødet småsimre i en times tid.
  3. Tag kødet op, tilsæt stykker af bladselleri, og kog igennem. Er sovsen meget tyk, spæder du op med vand. Læg kæberne tilbage på den anden side. Læg låg på gryden, og lad retten simre ½-1 time ved svag varme, til kødet er helt mørt – du kan også lade den småsimre i ovnen ved 160 grader.
  4. Smag sovsen til med salt og peber.
  5. Rodfrugtmos: Kog skrællede kartofler, gulerødder og kålrabi i vand, til grønsagerne er helt møre. Hæld kogevandet i en skål.
  6. Stød grønsagerne til mos med et piskeris. Tilsæt smørklatter og evt. lidt kogelage, hvis konsistensen er for tør. Smag til med salt og peber.
  7. Servér svinekæberne med sovs og rodfrugtmos. Drys med hakket persille.