Svinekød med sursød peberrodssovs og grøntsager

Svinekød med sursød peberrodssovs og grøntsager

Oldemors søndagsmiddag har inspireret til denne ret, men vi har brugt et "moderne" kødstykke nemlig en culotte af gris.

4

Total:45 minutter

Ingredienser

  • 1 stor skinkeculotte (uden fedt, 800 g)
  • 50 g salt
  • 50 g rørsukker
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 håndfuld frisk timian
  • 5-10 persillestilke
  • 10 sorte peberkorn
  • 3 hele nelliker
  • 2 laurbærblade

Grøntsager:

  • 1 spidskål
  • 4 gulerødder

Sovs:

  • 40 g smør
  • 4 spsk. hvedemel
  • 6 dl suppe
  • 1-2 dl piskefløde
  • 2 spsk. alm. eddike
  • ca. 1 spsk. sukker
  • 1 stykke hel peberrod

Tilbehør:

  • kogte kartofler
  • persille og evt. andre krydderurter (f.eks. brøndkarse, kørvel, skovsyre)

Sådan gør du:

  1. Gnid kødet med en blanding af salt og sukker, og læg det i en frysepose i køleskabet i 6-8 timer.
  2. Skyl kødet med koldt vand, læg i en gryde, og dæk med koldt vand. Giv det et stille opkog, og fjern skum.
  3. Pil løg og hvidløg. Skyl timian og persillestilke grundigt. Læg løg, krydderurter og krydderier i gryden, giv suppen et opkog, og fjern skum. Lad kødet simre ganske stille, til centrumstemperaturen er 65-70 grader (35-45 min.).
  4. Grøntsager: Rens grøntsagerne, og skær dem i mindre stykker. Kog dem sprødmøre i en gryde med ¾ liter siet suppe fra kødet.
  5. Sovs: Smelt smørret i en gryde, rør melet i, og bag det igennem. Tilsæt 6 dl suppe fra grøntsagerne lidt ad gangen, og lad sovsen simre under omrøring i mindst 5 min. Tilsæt fløden, og kog igennem.
  6. Smag til med eddike, sukker, salt og peber samt friskrevet peberrod. Kog ikke sovsen, efter peberroden er tilsat.
  7. Tag kødet op af suppen, skær det i skiver, og servér med de afdryppede grøntsager, sovs, revet peberrod og krydderurter. Nyd med friskkogte kartofler.