Bryllupskagen: Sådan bager & pynter du den selv
Det er lækkert at kunne forkæle sine bryllupsgæster med en kage lidt ud over det sædvanlige. Her får du gode bud og fifs til en hjemmebagt bryllupskage, der vil imponere dine gæster.
Der er masser af spændende muligheder for at pynte, style og bage lige præcis den bryllupskage, du helst vil have til din store dag. Se bare her:
Etagekager til bryllup:
Der findes flere måder at stable kager på, alt efter hvor stor eller høj en kage du vil lave. Hvis det er en tung kage med mange etager, er det en god ide at anvende såkaldte støttepinde i hver etage på nær den øverste. De forhindrer etagerne i at synke sammen.
Hvis det er en lille etagekage, som ikke skal flyttes nogen steder, er det ikke strengt nødvendigt at bruge støttepinde, men en enkelt pind, som forsigtigt stikkes lige ned igennem kagen, gør den mere stabil.
Hvis du vil bygge en tung og høj etagekage, kan det være en god ide at stille hver enkelt kage på et stykke stabilt kagepap af præcis samme størrelse som kagen. I så fald dækker du også selve kagepappet med fondant, så fondanten når ud over kanten.
Det er sådan, mange professionelle konditorer laver deres etagekager. Hvis du skal lave en bryllupskage i fire etager, kan det være en god ide at gøre kagen så stabil som muligt ved at bygge hver kage op direkte på sit eget stykke kagepap og først stable kagerne til sidst.
Stabling af kager
1. Lav to eller flere lagkager i forskellige størrelser helt færdige. De kan være dækket med enten frosting eller fondant.
2. Begynd med den nederste etage, altså den største lagkage, og stil den på et kagefad eller et stykke kraftigt kagepap. Tag en støttepind, og stik den ned præcis i midten af kagen. Tegn med en blyant et mærke på pinden 1 mm højere end selve kagen. Træk forsigtigt pinden op af kagen igen, og skær den over ved mærket. Hvis pinden bliver for kort, kan kagen synke sammen på midten, fordi vægten fra kagen ovenpå tynger den ned. Hvis pinden er for lang, er der risiko for, at kagen ovenpå tipper. En kage, som skal være mere end to etager høj, får brug for flere støttepinde. I så fald stikker du en pind ned i midten og fire mere rundt om, nogle centimeter fra midten. Sørg for at anbringe dem så symmetrisk som muligt.
3. Rør lidt æggehvideglasur (se nedenfor), og smør et tyndt lag på lagkagen der, hvor den næste etage skal placeres. Stil forsigtigt kage nummer to ovenpå og præcis i midten. Mål efter om nødvendigt. Lad kagerne tørre lidt, inden du begynder at dekorere dem.
Skjul sammenføjningerne på bryllupskagen
Det er ofte svært at få sammenføjningerne mellem etagerne pæne, når man stabler kager. Skjul dem ved at binde et silkebånd omkring kagen!
LÆS OGSÅ: Bryllupskager til enhver smag
Tænk på temperaturen
Fondantlagkager kan begynde at ”svede”, hvis de udsættes for temperaturforskelle, og derfor bør de tages ud af køleskabet i god tid, inden de skal stables. Det samme gælder ved serveringen!
Æggehvideglasur til bryllupskagen
Æggehvideglasur røres af æggehvide og flormelis, ofte tilsat nogle dråber citronsaft. Til stabling af etagekager kræves dog ikke særlig meget glasur, så nøjes med at blande et par spiseskefulde flormelis med nogle få dråber vand. Man kommer nemt til at tilsætte for meget vand, så vær forsigtig.
Sådan pynter du bryllupskagen
Pynt
Man kan lave en både god og flot lagkage med ganske enkle midler. Det er kun din egen fantasi, der sætter grænser! Et sikkert hit er at pynte kagen med friske bær – det er altid smukt og lækkert. Er man lidt mere eventyrlysten, kan man forsøge sig med tipsene nedenfor.
Pynt mere
Indfarv frostingen og/eller pynt med kulørt krymmel eller chokoladekrymmel, med revet eller smeltet chokolade, med kakao eller med chokoladespåner. Hakkede eller karamelliserede nødder eller karamelliseret sukker er både dekorativt og smager godt.
Friske eller kunstige blomster er også smukke som pynt på lagkagen. Vælg spiselige og usprøjtede blomster. Spørg evt. din blomsterhandler om, hvilke blomster du kan bruge. Enten kan du klippe stilken af og lægge blomsterne
direkte på kagen, eller du kan stikke et lille stykke blomstertråd ind i blomstens bagside og derpå stikke tråden ned i lagkagen, så blomsten holdes på plads.
Det er både flot og sjovt at lave sin egen pynt med grillspyd, papir, silkebånd eller silkepapir. Hvorfor ikke lave dine egne små flag og vimpler? Måske et lille banner eller et hjerte.
Du kan lave alle mulige forskellige sprøjtede dekorationer med enten flødeskum eller frosting. Visse sprøjteteknikker kræver lidt mere øvelse end andre, men en enkel og hurtig måde at pynte flot på er at sprøjte små rosetter af frosting oven på kagen med en stjernetylle. Med en paletkniv eller en ske kan du også lave mønstre i frostingen eller give den struktur.
Pynt af fondant, modelleringsfondant eller marcipan gør kagen rigtig flot! Det kræver lidt mere materiale og arbejde, men resultatet er sliddet værd.
Sprøjteteknikker
Ved hjælp af en sprøjtepose og nogle tyller kan du lave mange fine detaljer. Hvis du vil sprøjte hele kagen, skal der bruges temmelig meget frosting. Hvis du ikke vil bruge så meget, er det helt okay at nøjes med nogle enkelte rosetter oven på kagen.
Forskellige tyller
1. Stjernetylle. En alsidig og nyttig tylle, som fås i flere størrelser og varianter.
2. Rund tylle. Den lille, runde tylle er god til små detaljer og perlekæder rundt om kagen.
3. Græstylle. Bruges til sjov pynt – f.eks. grønt græs på en børnelagkage.
4. Bladtylle. Bruges naturligvis til at sprøjte blade med.
5. Flæsetylle. God til at sprøjte flæser og forskellige slags blomster med.
Skjul skavankerne
Glem ikke, at du med lidt ekstra frosting eller dekoration kan skjule alle mulige skavanker på kagen.
Rigtig god fornøjelse med at lave din egen bryllupskage!
De gode råd & tip er fra bogen
”Lomelinos kager”
af Linda Lomelino, People’s
2 fine bryllupskager
Se mere bryllup
-
DIY: 7 idéer til bryllupsinvitationer du selv kan lave
-
16 bryllupsbilleder, der ikke endte helt som forventet
-
Her er 31 af Instagrams smukkeste kager til den store dag
-
Sådan vasker du selv brudekjolen efter festen
-
Kære Bryllupsgæst: Sådan her skal du absolut ikke bruge Instagram, når du er til bryllup
-
10 fine steder at holde bryllup i og omkring København
-
Dette er den bedste alder at blive gift - ifølge videnskaben
-
21 bryllupsgaver til under 1.000 kroner
-
10 kendis-ægteskaber, der endte usædvanligt brat
-
7 tips fra eksperten: Sådan skriver du en god bryllupstale
-
Se billederne: Disse ikoniske brudekjoler dannede mode
-
Den kommende bruds overvejelser om det perfekte bryllup
-
8 idéer: Hvordan skal din brudebuket se ud?
-
7 smukke bordkort du selv kan lave til brylluppet
-
7 gode råd: Sådan finder I det rigtige festlokale til jeres bryllup
-
Fernanda Palmeiros bryllup: Bondegårdsfest
-
Vores bryllup: Traditionelt dansk
-
Vores bryllup: Sydlandsk charme
-
Rørende video: Gommen afgiver to MEGET vigtige løfter på sin bryllupsdag ♥
-
Bryllupsrejsen: 4 storbyrejser
-
Bryllupsrejsen: 4 alternative bryllupsrejser
-
Bryllupsrejsen: 4 romantiske rejser
-
Kom med til vores bodegabryllup
-
30 måder at spare tusindvis af kroner på til dit bryllup
-
Guide: Bryllup uden stress
-
Præstens råd: Sådan holder I liv i jeres kærlighed, når festen er ovre
-
7 lege I skal lege til din venindes polterabend
-
10 brudesko, du kan købe på udsalg lige nu
-
Find den perfekte brudekjole til din kropstype
-
Den ultimative guide: 27 ideer til polterabend aktiviteter
-
Brudehår: 11 ideer til den kommende brud
-
7 ting du skal undgå: Det brokker bryllupsgæster sig altid over
Press, 110 s., vejl. pris 249,95 kr.