samosa opskrift

Sådan laver du samosa trin for trin

Indiske samosaer er sprødstegte dejpakker med blødt,vegetarisk fyld – klassisk fyld er ærter og kartofler. Nyd de friskbagte samosaer meden krydret chutney og en mild yoghurtdip som snack eller del af et måltid.

Ingredienser til samosa - det skal du bruge:

12-24 stk.

Arbejdstid: 1 time

Koge-/stegetid: 30 min.

Dej:

225 g italiensk hvedemel (tipo 00)

¼ tsk. salt

50 g ghee (eller smeltet smør – se tip nederst på siden)

½ tsk. tørret timian

1 dl vand

Fyld:

1 løg

20 g frisk ingefær

1 grøn chili

400 g kartofler (kogte)

1 tsk. hel spidskommen

2 spsk. ghee (eller smeltet smør – se tip)

1 tsk. stødt koriander

1 tsk. garam masala

1 tsk. chilipulver (eller -flager)

150 g ærter (friske/frosne)

salt

Endvidere:

2 liter fritureolie

Tilbehør: chutney og en dip af yoghurt og friskhakket mynte

Sådan lav er du samosas trin for trin:

samosa-1.jpg

Dej: 1. Bland mel og salt sammen, og rør ghee (eller smeltet smør) i. Tilsæt timian, og saml dejen med vandet. Ælt dejen blød og elastisk. Læg den i en skål, og dæk med et fugtigt viskestykke.

samosa-2.jpg

Fyld: 2. Rens løg, ingefær og chili, og hak dem fint. Mos kartoflerne groft. Steg spidskommen på en pande med ghee (eller smeltet smør) i et par min. Tilsæt løg, ingefær og chili, og steg, til løgene er klare. Tilsæt krydderier, og steg under omrøring i 2-3 min. Tilsæt kartofler og ærter, og varm det igennem under omrøring. Smag til med salt, og lad fyldet afkøle.

samosa-3.jpg
  • Del dejen i 12 ens stykker á ca. 30 g.
  • Form dem til kugler, og læg dem under et fugtigt viskestykke.
  • Rul hver kugle ud til en tynd cirkel på ca. 12 cm i diameter, og læg dem under viskestykket.
  • Del en cirkel midt over, pensl kanterne med vand, og form den til et kræmmerhus.
  • Fyld kræmmerhuset med kartoffel/ ærtefyld, og pensl den øverste kant indvendigt med vand.
  • Tryk dejen sammen, og læg pakken på et fad.
  • Gentag med resten af dej og fyld.
  • Du kan også fylde de hele cirkler til 12 store samosaer.


4. Varm olien op til ca. 175 grader i en gryde med høje sider. Steg samosaerne gyldne og gennemvarme i 4-5 min. Steg kun 5-6 små eller 2 -3 store ad gangen. Dryp dem af på køkkenrulle.

TIP: Ghee er klaret smør, der koges til ca. 120 grader, så vandet fordamper og mælkeproteinerne bruner, og smagen bliver lidt nøddeagtig. Du kan selv koge smørret eller købe det i special- og helsekostbutikker.