Indiske samosaer er sprødstegte dejpakker med blødt,vegetarisk fyld – klassisk fyld er ærter og kartofler. Nyd de friskbagte samosaer meden krydret chutney og en mild yoghurtdip som snack eller del af et måltid.
50 g ghee (eller smeltet smør – se tip nederst på siden)
½ tsk. tørret timian
1 dl vand
Fyld:
1 løg
Annonse
20 g frisk ingefær
1 grøn chili
400 g kartofler (kogte)
1 tsk. hel spidskommen
2 spsk. ghee (eller smeltet smør – se tip)
1 tsk. stødt koriander
1 tsk. garam masala
1 tsk. chilipulver (eller -flager)
150 g ærter (friske/frosne)
salt
Endvidere:
2 liter fritureolie
Tilbehør: chutney og en dip af yoghurt og friskhakket mynte
Annonse
Sådan lav er du samosas trin for trin:
Annonse
Dej: 1. Bland mel og salt sammen, og rør ghee (eller smeltet smør) i. Tilsæt timian, og saml dejen med vandet. Ælt dejen blød og elastisk. Læg den i en skål, og dæk med et fugtigt viskestykke.
Fyld: 2. Rens løg, ingefær og chili, og hak dem fint. Mos kartoflerne groft. Steg spidskommen på en pande med ghee (eller smeltet smør) i et par min. Tilsæt løg, ingefær og chili, og steg, til løgene er klare. Tilsæt krydderier, og steg under omrøring i 2-3 min. Tilsæt kartofler og ærter, og varm det igennem under omrøring. Smag til med salt, og lad fyldet afkøle.
Del dejen i 12 ens stykker á ca. 30 g.
Form dem til kugler, og læg dem under et fugtigt viskestykke.
Rul hver kugle ud til en tynd cirkel på ca. 12 cm i diameter, og læg dem under viskestykket.
Del en cirkel midt over, pensl kanterne med vand, og form den til et kræmmerhus.
Fyld kræmmerhuset med kartoffel/ ærtefyld, og pensl den øverste kant indvendigt med vand.
Tryk dejen sammen, og læg pakken på et fad.
Gentag med resten af dej og fyld.
Du kan også fylde de hele cirkler til 12 store samosaer.
4. Varm olien op til ca. 175 grader i en gryde med høje sider. Steg samosaerne gyldne og gennemvarme i 4-5 min. Steg kun 5-6 små eller 2 -3 store ad gangen. Dryp dem af på køkkenrulle.
TIP:Ghee er klaret smør, der koges til ca. 120 grader, så vandet fordamper og mælkeproteinerne bruner, og smagen bliver lidt nøddeagtig. Du kan selv koge smørret eller købe det i special- og helsekostbutikker.
5 fantastiske opskrifter på pizza & den perfekte pizzadej