Mette Mølbak

Spar tid: Lav lækker mad til 2 dage

ALT for damernes madredaktør, Mette Mølbak, har lavet en kogebog for alle, der gerne vil have nemmere hverdagsmad og smide mindre mad ud, nemlig ved at lave mad til to dage ad gangen.

Hvordan fandt du på konceptet?

− Jeg syntes, jeg brugte for lang tid på aftensmaden, og begyndte derfor at lave store portioner ad gangen. Det var dog ikke så opløftende at få den samme ret tre dage i træk, så derfor fandt jeg på at lave maden om til nye retter, og herfra udviklede konceptet sig, da jeg opdagede at det var en smart måde at planlægge mad på. Samtidig smed jeg mindre mad ud og sparede tid, når først der var rester at bygge videre på.

Laver du altid mad til to dage?

− Nej, ikke hver dag. Men det er et praktisk planlægningsredskab i hverdagen. En stor kylling kan række mandag og tirsdag. Onsdag får vi fisk, som der også tit er rester af, og fredag laver jeg måske en steg, der også giver rester nok til et nyt måltid, og så er den uges madplanlægning klaret. Men der er også dage, hvor vi henter takeaway, går ud og spiser eller bare får spist det hele op.

LÆS OGSÅ: Nem hverdagsmad: Fuldkorn på menuen

Hvorfor er hverdagsmad en kamp for mange?

− De fleste, inklusive mig selv, er presset på tid i hverdagen, samtidig med at vi gerne vil have god mad. Men tit bliver det de samme retter vi laver, fordi de kører på rutinen. Dit bedste råd til at undgå madspild? − Ikke at købe for meget ind ad gangen og at tænke kreativt med de rester, du har. Jeg har det godt, når vores køleskab er halvtomt, og alle rester er blevet brugt op.

Hvad har du altid i dit køleskab?

− For det meste en hjemmerørt mayonnaise. Ellers bliver den efterspurgt af familien. Mælk, gulerødder, kapers, sennep, pesto (det tager 5 min at lave sin egen), og så tit nogle rester jeg kan brygge videre på. Jeg vil hellere have færre råvarer af god kvalitet end en masse fyld, der alligevel ender i skraldespanden.

Hvilken kogebog er du mest glad for?

− ”Mad med Meyer” af Claus Meyer, som jeg købte som ung studerende, og som bliver ved med at holde. Den har lært mig meget om råvarer, sæson, smag og er en slags skole for mig i min tilgang til mad.

"Mad til 2 dage: Tryl dagens mad om til ny mad i morgen og spar tid og penge" af Mette Mølbak, Politikens Forlag, 160 sider, 250 kr.

Se opskrifter fra ”Mad til 2 dage” på s.130 i dennes uges ALT for damerne (nr. 40/2013).

LÆS OGSÅ: Middag uden opvask