Varme hveder

Varme hveder med fordej

Bag dine varme hveder med en syrnet fordej (biga). Det giver hvederne masser af smag og er ikke spor svært – du skal bare gå i gang dagen før.

12 store varme hveder

Total:45 minutter

Varme hveder med fordej 

  • Hviletid: 12-24 timer
  • Hævetid: 3-4 timer
  • Bagetid: 20 min.
  • Fryseegnet
  • Fordej/biga:
  • 250 g hvedemel (erstat evt. halvdelen med grahamsmel)
  • 2½ dl vand
  • 2-3 g gær
  • Dej:
  • 15 g gær
  • 3 dl vand (eller mælk)
  • 1 æg
  • 1 spsk. rørsukker
  • 1½-2 tsk. salt
  • 450-500 g hvedemel
  • 1-2 tsk. stødt kardemomme
  • 75 g blødt smør

Sådan laver du varme hveder med fordej

  1. Fordej/biga:
  2. 1. Rør mel, vand og smuldret gær sammen i en skål, og læg en tallerken eller låg over. Lad skålen stå på køkkenbordet til næste dag.
  3. Dej:
  4. 2. Rør gæren ud i vand eller mælk, og tilsæt æg, sukker og salt. Rør mel (gem lidt) og kardemomme i, og tilsæt fordejen fra dagen før. Ælt dejen godt igennem i 8-10 min. – gerne på maskine. Ælt smørret i dejen, og lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse (det tager 1½-2 timer).
  5. Hvedeknopper:
  6. 3. Vend dejen ud på et meldrysset bord, fold den sammen et par gange, og tril den løst til en pølse. Del den i 12 lige store stykker (a ca. 110 g), og form dem til boller. Sæt bollerne med lidt luft imellem i en dyb bradepande (ca. 22x30 cm) beklædt med bagepapir. Lad dem hæve tildækket til dobbelt størrelse, så de hænger sammen (det tager 1½-2 timer).
  7. Bagning:
  8. 4. Varm ovnen op til 250 grader. Drys evt. overfladen med lidt mel, sæt bradepanden midt i ovnen, og bag hvedeknopperne i 15-20 min., til de er gennembagte. Mål evt. efter med et stegetermometer, der skal vise 98-99 grader. Løft hvedeknopperne op ved hjælp af bagepapiret, og sæt dem til afkøling på en rist.  
  9. Servering:
  10. 5. Flæk hvedeknopperne, og rist dem i ovnen ved 250 grader i 5-10 min. eller brug en brødrister.

Tip

Jeg lavede fordejen med halvt grahamsmel. Du kan også bruge groft mel i selve dejen – erstat så op til en tredjedel af hvedemelet med grahamsmel eller dit fortrukne fuldkornsmel.