Waleskringle
Hvorfor kringlen hedder Waleskringle, når den aldrig har været i nærheden af Wales, er et godt spørgsmål. Waleskringle er et gammelt dansk bagværk, som bages af både butterdej og vandbakkelsesdej og pyntes med glasur og gelé.
Ingredienser
- Arbejdstid: 45 min.
- Bagetid: Ca. 30 min.
- Fryse-egnet
- 3 frosne butterdejsplader
- Vandbakkelsesdej:
- 100 g smør
- 2½ dl vand
- 150 g mel (2½ dl)
- ½ tsk salt
- Ca. 5 æg (mellemstore)
- Glasur:
- 150 g flormelis (3 dl) vand
- Rød pyntegelé i tube
- Vandbakkelsesdej:
- Bring fedtstof og vand i kog. Tilsæt melet under kraftig omrøring.
- Rør, til dejen er blank og slipper gryde og ske/piskeris. Tag gryden fra varmen og lad dejen svale lidt. Rør salt i.
- Pisk æggene sammen og kom dem i dejen lidt efter lidt, mens der piskes godt.
- Dejen skal være så fast, at den bevarer faconen.
- Optø butterdejspladerne. Rul hver plade ud halvanden gang længere.
- Læg dem i forlængelse af hinanden og form dem til en kringle.
- Sprøjt vandbakkelsesdejen igennem en sprøjtepose i zigzag-striber på tværs af butterdejen.
- Bag kringlen nederst i ovnen ved 200 grader i ca. 30 min. Åbn ikke ovndøren de første 15-20 minutter af bagetiden, for så kan bagværket falde sammen. Lad den bagte kringle svale.
- Rør glasur af flormelis og vand og fordel det over kringlen. Sprøjt med en tynd stribe gelé.