Waleskringle

Waleskringle

Hvorfor kringlen hedder Waleskringle, når den aldrig har været i nærheden af Wales, er et godt spørgsmål. Waleskringle er et gammelt dansk bagværk, som bages af både butterdej og vandbakkelsesdej og pyntes med glasur og gelé.

Ingredienser

  • Arbejdstid: 45 min.
  • Bagetid: Ca. 30 min.
  • Fryse-egnet
  • 3 frosne butterdejsplader
  • Vandbakkelsesdej:
  • 100 g smør
  • 2½ dl vand
  • 150 g mel (2½ dl)
  • ½ tsk salt
  • Ca. 5 æg (mellemstore)
  • Glasur:
  • 150 g flormelis (3 dl) vand
  • Rød pyntegelé i tube

  1. Vandbakkelsesdej:
  2. Bring fedtstof og vand i kog. Tilsæt melet under kraftig omrøring.
  3. Rør, til dejen er blank og slipper gryde og ske/piskeris. Tag gryden fra varmen og lad dejen svale lidt. Rør salt i.
  4. Pisk æggene sammen og kom dem i dejen lidt efter lidt, mens der piskes godt.
  5. Dejen skal være så fast, at den bevarer faconen.
  6. Optø butterdejspladerne. Rul hver plade ud halvanden gang længere.
  7. Læg dem i forlængelse af hinanden og form dem til en kringle.
  8. Sprøjt vandbakkelsesdejen igennem en sprøjtepose i zigzag-striber på tværs af butterdejen.
  9. Bag kringlen nederst i ovnen ved 200 grader i ca. 30 min. Åbn ikke ovndøren de første 15-20 minutter af bagetiden, for så kan bagværket falde sammen. Lad den bagte kringle svale.
  10. Rør glasur af flormelis og vand og fordel det over kringlen. Sprøjt med en tynd stribe gelé.