Her er de danske smykkedesignere, du skal kende
Leder du efter et nyt favoritsmykkemærke? Der er mange danske guldsmede, som er dygtige til deres håndværk. Vi har fundet 14, som du skal kende, og som med garanti vil give dig lyst til at investere i et nyt smykke.
Du kender sikkert allerede store danske guldsmedemastodonter som Georg Jensen og Ole Lynggaard, men det pibler frem med den ene talentfulde danske smykkedesigner efter den anden. Det er især interessant at holde øje med de yngre guldsmede, som er godt i gang med at løfte den tunge designarv fra de store mærker.
Vi giver dig her 14 danske smykkedesignere, der får os til at drømme om guld og diamanter.
Orit Elhanati
Hos smykkedesigneren Orit Elhanati møder Norden det varme Mellemøsten. Den 42-årige guldsmed er opvokset i Danmark med en dansk mor og en israelsk far. Det kommer til udtryk i hendes smykker, der er forankret af mellemøstlige traditioner mikset med de skandinaviske rene linjer. Resultatet er et potpourri af mellemøstlig dekadence og skandinavisk simplicitet tilføjet en masse diamanter. Signaturen hos Orit Elhanati er den specielle guldoverflade, som efter lang tids bearbejdning får en organisk og nærmest levende overflade.
Orit Elhanati blev færdig på guldsmedeskolen i Hellerup i 2011, og i forbindelse med hendes afslutning på skolen skabte hun sin første kollektion, der blev købt af konceptbutikken Storm.
Ring, Orit Elhanati, ca. 18.480 kr.
Halskæde, Orit Elhanati, ca. 22.700 kr. pr. stk.
Ørering, Orit Elhanati, 10.800 kr. pr. stk.
Georg Jensen
Vi har alle haft Georg Jensens velkendte Marguerit om halsen eller hængende i øreflipperne, og måske en i din familie også har ejet Georg Jensens Vivianna-ur? Netop disse klassikere er bare et par eksempler, som beskriver Georg Jensens mere end 100 år lange historie, unikke håndværksmæssige kvalitet og tidløse æstetiske design.
Georg Jensen startede tidligt i sit fag. Som bare 14-årig begyndte han at arbejde som sølvsmed, men blev i 1892 færdiguddannet billedhugger fra Det Kongelige Danske Kunstakademi. Herefter begyndte han i 1898 hos Bing & Grøndahl, og i 1900 udstillede han sine skulpturer i Rom og Firenze og på Verdensudstillingen i Paris 1900.
I 1904 gik han tilbage til sølvet og åbnede en sølvsmedjer på Bredgade 36 i indre København. Den første Georg Jensen-butik i København åbnede i 1912, og indtil sin død i 1935 fortsatte han med at designe nye produkter. Hans ånd føres nu videre af et hold smykkedesignere med respekt for virksomhedens DNA.
Armbånd, Torun fra Georg Jensen, 3.500 kr.
Ring, Savannah Citrine fra Georg Jensen, 9.250 kr.
Ur, Vivianna fra Georg Jensen, 13.000 kr.
Sophie Bille Brahe
Med sit eventyrlige og feminine univers er Sophie Bille Brahe helt sin egen. Hun er uddannet guldsmed hos Jo Riis-Hansen, og efterfølgende blev hun udklækket designer fra Londons Royal College of Art i 2009, hvor hun præsenterede sin første kollektion, Le Fenêtre.
Sophie Bille Brahe er vokset op i et kreativt hjem, så det lå i kortene, at det var design, der skulle være hendes levevej. Sophies tiptiptipoldefar er Tycho Brahe, og det skinner igennem i hendes designs med måner og stjerner. Hendes signatursmykker er blevet øreringen Croissant de Lune, hvor diamanter smyger sig op ad øret.
Ørering, Sophie Bille Brahe, 38.500 kr. pr. stk.
Ring, Sophie Bille Brahe, ca. 75.000 kr.
Ørering, Sophie Bille Brahe, 4.000 kr. pr. stk.
Camille Brinch
En af de unge talentspirer er 25-årige aarhusianske Camille Brinch, der startede sit eventyr i hendes forældres skur. Her forvandlede hun sine idéer til smykker ved hjælp fra YouTube-videoer, og i 2016 oprettede hun så en Instagramprofil, hvor hun begyndte at sælge de rå og chunky smykker med et feminint touch, der kendetegner hendes designs.
I dag sælger hun smykkerne fra sin hjemmeside, og hun har skiftet forældrenes skur ud med eget værksted, hvor der også er kontor, som efterhånden rummer flere kollegaer.
Halskæde, Camille Brinch, 695 kr.
Armbånd, Camille Brinch, 749 kr.
Ring, Camille Brinch, 1.295 kr.
Anni Lu
Navnet Anni Lu stammer fra Helle Vestergaards mor Anna samt datteren Luella, som er de to ting, der betyder mest for hende. Det er også kendetegnet for hendes smykker, der er en blanding af det kreative fra hendes mor og det barnlige fra datteren.
Helle Vestergaard har en fortid som creative director og art director, og hendes kærlighed for en personlig og farverig stil blev i 2013 til en lille kollektion af farverige armbånd til kun 300 kr.
Siden er der kommet en eksklusiv linje til, der består af halskæder, øreringe og endnu flere armbånd i guld og ædelsten, og designeren har været nomineret til flere priser for hendes fine designs.
Halskæde, Anni Lu, ca. 605 kr.
Øreringe, Anni Lu, ca. 1.000 kr.
Armbånd, Anni Lu, ca. 1.300 kr.
Griegst
Koryfæet Griegst er verdensberømt og anerkendt for sine organiske former i både porcelæn og smykkedesign. Glem alt om den typiske funktionalisme og minimalisme, der er kendetegnende for dansk design, for hos Griegst er det det fantasifulde og lidt overdrevne, der bærer designet.
Griegst blev uddannet i 1960 hos kunstner og guldsmed Just Andersen og en soloudstilling i 1963 satte ham for alvor på verdenskortet, hvor flere fik øjnene op for den Gaudí-inspirerede designer.
Nogle af hans mest kendte værker er en speciallavet tiara til dronning Margrethe i 1976 samt porcelænsserien Konkylie for Den Kgl. Porcelænsfabrik.
I dag er det hans søn Noam Griegst, der også er fotograf, som viderefører Griegst.
Ring, Griegst, 62.500 kr.
Armbånd, Griegst, 89.000 kr.
Ring, Griegst, 52.000 kr.
Trine Tuxen
Den københavnske designer Trine Tuxen har siden 2012 stået bag de tidløse og simple smykker under eget navn, der er lavet til at kunne mikses, stakkes og kombineres på kryds og tværs. De fleste af smykkerne er lavet i sterlingsølv, men du finder også mere eksklusive designs i 14 og 18 karat guld. Fokus er på det rene og minimalistiske design, og i 2019 vandt Trine Tuxen en Elle Style Awards for hendes V Collection.
Derudover har hun lavet adskillige samarbejder med blandt andet Rotate Birger Christensen, Stine Goya, Mads Nørgaard, Astrid Andersen m.fl., hvor hun har leveret showpieces til deres modeshows.
Ørering, Trine Tuxen, 1.175 kr. pr. stk.
Ring, Trine Tuxen, 250 kr.
Armbånd, Trine Tuxen, 800 kr.
Ole Lynggaard
For få år siden kunne Ole Lynggaard Copenhagen fejre 50-års jubilæum, og det gjorde de med stil – blandt andet med lanceringen af mærkets elegante Snakes-kollektion. De sofistikerede smykker er hurtigt blevet en international succes og en storfavorit her på redaktionen.
Den 50-årige designer og datter af Ole Lynggaard, Charlotte Lynggaard, er, sammen med sin far, den kreative designer i firmaet, som er et komplet familieforetagende. Hun blev uddannet guldsmed hos sin far i 1992, og efter et års arbejde på et reklamebureau i Paris og et år som guldsmed hos Rolf Miller i Schweiz debuterede hun i 1994 med kollektionen 'The Flower and The Bee'.
Charlottes designs er både elegante, feminine og sensuelle og med referencer til den skandinaviske natur kombineret med et mere stramt, japansk udtryk.
Ring, Ole Lynggaard, 24.900 kr.
Vedhæng, Ole Lynggaard, 52.000 kr.
Ring, Ole Lynggaard, 69.500 kr.
Jo Riis-Hansen
Du kender sikkert allerede guldsmeden Jo Riis-Hansen, der udgjorde den ene halvdel af Line & Jo, som hun startede i 2007 sammen med Line Hallberg, men for nogle år siden besluttede designeren at forlade smykkevirksomheden for i stedet at starte op under eget navn. Ikke længere som designer, men som smykkekunstner og fri sjæl med luft under vingerne.
Jo Riis-Hansen var i lære hos Marlene Juhl Jørgensen fra 1995 og fem år frem, imens hun gik på teknisk skole, og i dag kreerer hun smykker, der mest af alt minder om små kunstværker.
Ørering, Jo Riis-Hansen, pris på forespørgsel
Halskæde, Jo Riis-Hansen, pris på forespørgsel
Ørering, Jo Riis-Hansen, pris på forespørgsel
Julie Nielsdotter
Et andet nyt talent indenfor dansk smykkedesign er den kun 24-årige Julie Nielsdotter. Hun har skabt et magisk lyserødt univers i sin butik på Gammel Kongevej i København, som også går igen på hendes Instagramprofil.
Julie Nielsdotter er ordblind, så hun var aldrig i tvivl om, at hun skulle lave noget kreativt, men udfordringer med at finde en læreplads, da hun var under uddannelsen som guldsmed, gjorde, at hun startede op på egen hånd. Udover at lave sine egne smykker, der primært er i guld og fyldt med diamanter og perler, tager hun også imod bestillingsarbejde, hvor hun giver nyt funklende liv til gamle smykker.
Julie Nielsdotter blev for alvor kendt, da hun lavede et samarbejde med Stine Goya i 2017 til hendes 10-års jubilæum, hvor hun havde kreeret alle smykkerne til det spektakulære show.
Ring, Julie Nielsdotter, 29.000 kr.
Øreringe, Julie Nielsdotter, 70.000 kr.
Ring, Julie Nielsdotter, 5.000 kr.
Hartmann’s
Hartmann’s blev grundlagt for mere end 25 år siden af Ulrik Hartmann, der på daværende tidspunkt arbejdede i auktionsbranchen med et utal af værdifulde smykker.
Især de pink diamanter var blandt favoritterne, og i dag er de stadig en del af Hartmann’s faste sortiment. I 2008 viste Ulrik Hartmann de unikke diamanter frem for den danske befolkning, som gjorde, at Hartmann’s blev en dansk favorit og mineselskabet Rio Tino udvalgte butikken som Argyle Pink Diamonds Select.
Siden da har Ulrik Hartmann tilføjet eksklusive Boucheron til sit sortiment i 2014, som den eneste forhandler herhjemme af de smukke smykker fra Place Vendôme, og han fortsætter stadig med at overraske kunderne med nye fantastiske fund.
Ørestikker, Hartmann's, 12.500 kr.
Halskæde, Hartmann's, 9.500 kr.
Ring, Hartmann's, 53.900 kr.
Maria Black
Hun har fans som Rihanna og Helena Christensen, og hun siger selv om sine smykker, at de har “en elegance så diskret, at det nærmest larmer.” Maria Black er efterhånden et velkendt navn herhjemme, og i udlandet brager hun også derudaf blandt andet på webgiganten Net-a-porter.com.
Hendes rejse begyndte under et ophold på Ibiza i 2004, da designeren fik mulighed for at snuse til faget. Hun fik job hos to israelske guldsmede, hvor hun arbejdede med smykker og lærte at reparere dem. Da turen igen gik mod Danmark, besluttede hun at starte på teknisk skoles guldsmedeuddannelse, hvorfra hun fik sin eksamen i sommeren 2009.
I august 2010 blev den første kollektion lanceret under den københavnske modeuge, og året efter flyttede hun til London, hvor hun åbnede en bod på det populære marked Sunday Upmarket i Østlondon, hvor hun også fik et værksted og en produktion op at køre.
De fleste smykker er lavet i rhodineret eller guldbelagt sølv, og i efteråret 2013 lancerede Maria Black Jewellery en ny eksklusiv linje, Diamond Cut Collection, som er fremstillet i ædle metaller og med diamanter. Designeren har tidligere sammenlignet sine smykker med tatoveringer – tynde, simple linjer, der fungerer som en underspillet detalje.
Ørering, Maria Black, 1.000 kr. pr. stk.
Ørering, Maria Black, 500 kr.
Halskæde, Maria Black, 1.200 kr.
Jane Kønig
Det var egentlig moden, der trak, da Jane Kønig i sin tid tog uddannelsen som beklædningsdesigner på Danmarks Designskole, men interessen for smykkerne voksede, da hun begyndte at snuse lidt til faget ved at tilføre smykker, bæltespænder, knapper og andre elementer til sit tøjdesign. I 1993 startede Jane Kønig sit eget brand, og i dag drives firmaet fra butikken og værkstedet i Gothersgade, som hun har sammen med sønnen Jeff Kønig.
Jane Kønig åbnede sin første butik i 1989 i Møntergade i København, og selvom det er mere end 30 år siden, er den 56-årige smykkedesigner stadig en af de mest toneangivende smykkedesignere herhjemme.
Øreringe, Jane Kønig, 575 kr.
Vedhæng med brillianter, Jane Kønig, 4.400 kr. Vedhæng, Jane Kønig, 250 kr.
Ring, Jane Kønig, 500 kr.
Marlene Juhl-Jørgensen
Hos Marlene Juhl-Jørgensen møder hornformede objekter, sikkerhedsnåle og signetringe i guld og med diamanter i et materialevalg af haj- og vildsvinetænder hinanden, hvilket skaber et råt og kantet look. Det er dog for de rå og luksuriøse smykker i 18 karat guld og oxideret sølv med diamanter og halvædelsten, at vi kender hende bedst.
Designeren siger selv, at hendes smykker er til kvinden, som ikke er bange for at skille sig ud, og som er stilsikker nok til at kunne mikse de vilde smykker.
Ring, Marlene Juhl-Jørgensen, 22.000 kr.
Halskæde, Marlene Juhl-Jørgensen, 2.200 kr.
Ørering, Marlene Juhl-Jørgensen, 2.000 kr. pr. stk.
Flere gode modeguides
-
18 steder, du kan shoppe luksus-secondhand online
-
Her er de danske smykkedesignere, du skal kende
-
Den ultimative gaveguide til kvinder
-
23 smukke vinterjakker, der vil gøre din vinter varmere
-
21 af sæsonens bedste tasker, der giver din garderobe nyt liv
-
Se, hvilken frisure der passer bedst til din ansigtsform
-
Sådan finder du den perfekte BH