Uden filter Nomakeup

8 kendte kvinder: Sådan ser vi ud uden makeup

Der er næsten gået sport i at blotte sig og smide "masken" offentligt. Senest var det Keira Knightly, der i Interview Magazine smed toppen og lod sig fotografere uden brug af photoshop og retouchering. Før det har både danske og udenlandske kendisser delt selfies uden filter på Instagram for at sætte fokus på, at kvinder er smukke, som de er, og nu udkommer så en bog.

De to fotografer David Bering og Morten Fauerby har bedt 60 kendte kvinder smide masken og lade sig fotografere uden makeup - og forholde sig til resultatet.

"Det var lidt grænseoverskridende at få taget et billede fuldstændigt uden makeup, for det gør det pludseligt meget tydeligt, hvor mange produkter man egentlig bruger til hverdag. Det tænker man jo ellers ikke over," lyder det fra Ida Corr, der er første kvinde i bogen 'Usminket', som kom på gaden 5. november.

I bogen medvirker en lang række prominente kvinder. 60 helt præcist. Fra politikeren, den tidligere model og sangerinden til sportskvinden, tv-værten og realitystjernen.

For en af kvinderne bliver makeuppen brugt som et værnende skjold. Det er Mascha Vang:

"Jeg må ærligt sige, at det her fotoshoot var grænseoverskridende for mig. mit ansigt udadtil er nogle gange blevet lidt en maske, jeg tager på, for med den rigtige makeup og den rette posering ved jeg, at jeg ser godt ud, og så kan de bare komme an."

For andre er det blot blevet en rutine, der har vokset sig "større og større" og for andre er det ikke særligt nærværende i hverdagen - trods en tilværelse på skærmen:

"Det sjove er, at mange tror, jeg er lesbisk, fordi jeg ikke passer ind i det her ene billede af, hvordan en kvinde i medierne bør være - med langt går, røde læber og høje sko," lyder det fra Ane Cortzen.

En tredje af de 60 kvinder er Saseline, der for et år siden var med til at starte en trend på Instagram, hvor kvinder under hashtagget "mitsandejegudenfilter" delte den nøgne sandhed - dem selv uden hverken makeup eller fotofilter.

"Det er et tveægget sværd, for selvom jeg er imponeret over, hvor meget det er muligt at manipulere med udseeendet, skabe en type eller bare forskønne det eksisterende, så har det samtidig været med til at skabe et alt for ensidigt skønhedsideal, og det synes jeg er trist. Mangfoldigheden bliver absorberet i photoshop og primer."

I bogen 'Usminket' kan du læse endnu flere kvinders reaktioner på at se portrætter af dem selv helt blotlagt for enhver form for "hjælpemidler".

Ane Cortzen, tv-vært og designer, 42 år.

Ellen Hillingsø, skuespiller, 47 år.

Ida Corr, sangerinde, 37 år.

Julie Bertelsen, sangerinde, 35 år.

Margrethe Vestager, politiker, 46 år.

Mascha Vang, blogger og mor, 32 år.

Saseline, mor og selvstændig, 32 år.

Mia Lyhne, skuespillerinde, 42 år.

LÆS OGSÅ: Kendte mænd smider makeuppen

LÆS OGSÅ: Så meget snyder modelbillederne

LÆS OGSÅ: Derfor stiller Keira Knightley op til uredigerende nøgenfotos