Bedste produkter mod rosacea

Træt af rødmen i ansigtet? Se de bedste produkter mod rosacea

Rosacea er en ubehagelig hudlidelse, som hver 10. dansker lider af. Vi har kigget nærmere på de blussende kinder og guider dig til de bedste tips, tricks og produkter.

Blussende kinder kan komme af mange skønne ting. Træning. Forårssol. Forelskelse. Sex. Men når rødmen varer ved og måske endda ledsages af uren hud, så er der sandsynligvis noget andet på spil, og det andet kan i mange tilfælde være hudlidelsen rosacea.

Rosacea er en hudsygdom, som ca. 10% af befolkningen er plaget af, og som kan skyldes flere forskellige faktorer. Det kan være arvelige forhold, livsstil og inflammatoriske tarmsygdomme, der ligger til grund for rosacea, og når først du har fået det, så kan både vind og varme, alkohol og stærke krydderier og sågar visse hudplejeingredienser forværre tilstanden.

Har du rosacea eller tror du, at du har, så er det altid fornuftigt at være i dialog med din læge, så du ikke går og gætter dig til, hvad du har med at gøre.

Forfatter og hudplejeekspert Anette Kristine Poulsen, der har brugt hovedparten af sit voksne liv på at undersøge, hvordan vi kan få en sundere, friskere og mere veltilfreds hud, og som netop har udgivet bogen ”Bedre hud med årene”, betegner rosacea som lidt af et mysterium.

"Jeg har talt med mange eksperter om den ubehagelige rødmen og de gener, der følger med rosacea."

Janne Touborg, der er hudlæge, anbefaler, at du allerførst holder øje med din fordøjelse. Bemærk om du lider af forstoppelse eller ”ujævn mave”, hvor du ikke kommer på toilettet med det store ærinde på cirka samme tidspunkter hver dag, anbefaler skønhedseksperten og understreger, at du kan få hjælp til fordøjelsen hos din læge og afhjælpe problemerne med kosttilskud med probiotika og mavesyrehæmmere.

Derudover er der enighed blandt de eksperter, som Anette Kristine Poulsen har talt med, om, at det er en god idé at skrue op for dit indtag af grønt, undgå overvægt og skære ned for alkoholindtaget og soldyrkningen. Man kan også komme i medicinsk behandling; det kræver naturligvis en lægelig vurdering og recept.

Klog pleje – hver dag!

Der er imidlertid også ting, du selv kan gøre for at pleje din følsomme hud.

"Vi skal droppe den der overdrevne rens af huden. Jeg har været fortaler for brugen af vaskeklud og lunkent vand i mange år, og det bliver jeg altså bekræftet i af de eksperter, der har bidraget til min research," lyder det fra Anette Kristine Poulsen, der har flere tips på lager til rosaceahud.

For nogle kan det give god mening forsigtigt at afprøve en 2% salicilsyre-peeling, der virker eksfolierende, anti-inflammatorisk, dulmende og porerensende. Men ellers handler det ifølge eksperten om at bruge milde hudplejeprodukter, hvor ingredienslisten kan indeholde en række ting, som har gavnlig effekt på rosacea.

Svampe, der beroliger huden. Niacinamid, der nedsætter rødme, er farveudjævnende og beskytter huden. Mælkesyrebakterier, der både beskytter og dulmer. Zink, der har en antioxiderende effekt. Hyaluronsyre og glycerin, der binder fugt i huden. Og så selvfølgelig solfaktor, fordi solen kan trigge rosacea.

"Vigtigst af alt er, at du har en nænsom, men konsistent hudplejerutine – ja, vi taler hver dag! Det er ikke kompliceret, men det kræver, at du hver morgen eksfolierer huden med en svamp eller vaskeklud, fugtmætter den med mist og serum, og så beskytter den med en creme, der både indeholder antioxidanter og solfaktor. Og om aftenen skal du blot rense og fugtmætte huden (igen!) og så supplere med en styrkende A-vitamincreme."

Er du en af de 10 %, der lider af rosacea, eller har du bare en sart eller blussende hud, kan du med fordel finde inspiration til en god hudplejerutine med nogle af de mange hudkærlige produkter, vi her har samlet til dig.

1. Svampe til sensitiv hud

rens-skincare.jpg

Det er ekstrakter fra hvide svampe, som er nøgleingrediensen i dette milde serum, fordi det er klinisk bevist, at de kan reducere rødme efter kun 30 minutter og samtidig berolige hudens øvrige tegn på følsomhed efter en uges brug.

Evercalm Redness Relief Serum, REN Clean Skincare, 475 kr.

Tip: Køb en vaskeklud! Det er den billigste og bedste eksfoliering, du kan byde din sarte hud.

2. Mild maske

lesse.jpg

Den indeholder beroligende aloe vera-juice, rensende kaolin-ler, blødgørende glycerin, poremindskende aktivt kul, helende calendula, kamilleblomst og maca-rod, der reducerer inflammation og styrker kollagenproduktionen.

Bioactive Mask, Lesse, 680 kr.

3. Dansk duo

Woods Copenhagen har to skønne hudplejeprodukter, der er særligt velegnede til blussende, følsom hud: Skin Perfector, der indeholder salicylsyre og hjælper med at fjerne urenheder, som kan irritere og provokere rosacea, og Niacinamide Lifting Mist, der indeholder vitamin B3, som modvirker rødme og hudirritation, samtidig med at den styrker hudens barrierefunktion.

Skin Perfector, 335 kr. og Niacinamide Lifting Mist, 210 kr. Fra Woods Copenhagen.

4. Universalcremen

Hvis din hud er blussende og overbelastet, så giv den en fredelig omgang TLC med denne universalsalve, der kan bruges som dag- og natcreme eller som en intens fugtmaske.

prolab.jpg

Keep Calm indeholder B5 (panthenol), der trænger ind i huden og øger den naturlige regenerering og booster den naturlige celleaktivitet. Samtidig giver salven en beskyttende hinde på huden, der mindsker kløe og irritation.

Keep Calm, PRO:LAB, Amazing Space, 550 kr.

5. Luksusdæmper

Uanset hvad der aktiverer din rødme, så er der særlige ingredienser, der kan dulme symptomerne, nære din hud og dæmpe rødmen – f.eks. kamille, agurk, lavendel og inca-olie fra Amazonas i Peru, som er nøgleingredienserne i denne lækre salve.

amazing_space_delicateskin.jpg

Delicate Skin, Amazing Space, 585 kr.

6. Tilskud til følsom hud

Vitaclear giver dig et miks af essentielle vitaminer og mineraler, gurkemeje, kollagen, antioxidanter og omega-3, som har til formål at balancere din hud.

Tag gerne den lille vitamin-madpakke i kombination med probiotika (mælkesyrebakterier).

Vitaclear, Vitaviva, 30 dagsdoser, 600 kr., og 30 Billion Probiotics, 60 dagsdoser, 580 kr. Fra Vitaviva.

7. Modellens favorit

G.E.L. Cleanse, 280 kr., og C.R. Recovery Serum, 575 kr. Fra pHformula.

phformula2.jpg

8. Makeupserien til rosacea-ramt hud

westman atelier.jpg

”Westman Atelier er baseret på det faktum, at grundlægger og makeupartist Gucci Westman selv døjer med rosacea, og på Instagram deler hun indimellem billeder helt uden makeup, hvor det er tydeligt at se, hvor voldsom hendes rosacea kan være”, fortæller skønhedsekspert og indehaver af skønhedsuniverset ”I Love Beauty” Charlotte Torpegaard.

Gucci Westman udviklede derfor en makeupserie til alle hudtyper, men som er særligt velegnet til rosacea. Ingredienserne er udvalgt, så de hverken irriterer eller tricker lidelsen, mens farverne gør, at hudens toner udjævnes.

Chouchette Baby Blush Stick, 380 kr., Vital Skin Foundation Stick, 540 kr. og Spot Check Brush, 300 kr. Fra Westman Atelier.

9. Fredfyldt på fransk

clarins.jpg

Calm Essentiel Anti-Redness Gel, 280 kr. og Calm Essentiel Restoring Treatment Oil, 520 kr. Fra Clarins.

10. Et boost til de sarte

elisabeth arden superstart.jpg

Superstart Skin Renewal Booster, Elizabeth Arden, 650 kr.

11. Apotekerens anbefalinger

bioderma.jpg

Sensibio AR, Bioderma, 210 kr.

12. Målrettet til mikrobiomet

bak serum for atopic skin.jpg

Serum for Atopic Skin, Bak Skincare, 290 kr.

13. En nænsom rutine

less-is-more.jpg

Gentle Facial Cream Cleanser, 275 kr., Refining and Hydrating Facial Toner, 350 kr. og Antioxidant Face Oil, 625 kr. Fra Less is More.

14. Husk den vigtige solfaktor

nimue.jpg

Det er ekstra vigtigt at passe på din sensitive hud, så brug solfaktor året rundt og en med høj beskyttelse i forårs- og sommermånederne. Environmental Shield spf 50 har en mildt matterende virkning, samtidig med at den er let og fugtgivende, så den er ideel til sensitiv hud.

SunC Environmental Shield Spf, Nimue, 470 kr.