Derfor skal du ALTID vaske nyt tøj, før du tager det på
Der er flere gode grunde til at vaske det nye tøj, før du tager det på. Bakterier og kemikalier er de to vigtigste.
Er du også en af dem, der elsker følelsen af et par nye jeans lige ud af butikken, der smyger sig om kroppen? Eller en fin silketrøje, der er alt andet end elektrisk og har en dyb farvemætning, som får den til at stråle om kap med solen? Og har det heller ikke strejfet dig, at andre har prøvet din nye kjole, før den kom med dig hjem?
Det stopper nu!
Nyt tøj er fuld af farve og kemikalier
Når du køber nyt tøj, er det ofte tilsat kemikalier fra producentens side, så det fremstår lækkert i butikken og giver dig lyst til at købe det. Kemikalierne kan være tilsat af flere årsager. Fx for at give tøjet farve, blødgøre det eller gøre det krølfrit.
Det kan også være mere kradse varianter, som mindsker brandfare, bekæmper mug eller holder svedlugten væk. I nyt tøj kan der være restkemikalier af de her slags, som bør vaskes ud af en eller to omgange, før du tager det i brug.
Sommetider er kemikalierne ufarlige alene og problematiske sammen med andre (cocktaileffekten), men stofferne kan også være decideret sundhedsskadelige og i værste fald give allergiske reaktioner, udslæt og hudirritationer.
En typisk reaktion vil først vise sig et par dage efter en tur i prøverummet, fortæller Dr. Meghan Feely, dermatologist, til Huffington Post. Hun hjælper sine klienter med at finde roden til deres allergiske reaktioner og peger fx på formaldehyd (som holder tøj krølfrit) som en af synderne.
Hun anbefaler desuden, at man bruger skyllemiddel uden farve og parfume, og at man giver nyt tøj en ekstra skylletur efter vask for at blive kemikalierne kvit.
LÆS OGSÅ: Imprægner din taske
Mange andre har prøvet tøjet før dig = bakteriebombe
Udover kemikalier og farverester, kan nyt tøj også være lidt af en bakteriebombe, hvis det har hængt i en butik. Mange tænker ikke over, hvor mange eller hvem, der har haft tøjet på før én selv, men antallet kan nemt være meget højere, end man tror.
Philip Tierno, som er professor i mikrobiologi og patologi ved New Yorks Universitet, understreger, at hvis en beklædningsgenstand har hængt i en butik i flere uger eller en måned, kan tallet sagtens være 10, 20 eller endnu højere.
Tierno står bag undersøgelser af bakteriemængden i nyt tøj i store tøjkæder og luksusbutikker, og primært stammer bakterierne fra shoppende godtfolk, der har prøvet tøjet på uden at købe det, fortæller han.
Han har fundet alt fra streptokokker til stafylokokker og afføringsbakterier i sin research, og han peger på tre måder, hvorpå bakterierne spredes:
- Fra vores hud
- Fra mund og næse
- Fra anus
Hvis du rører ved tøj, der har bakterier på sig og derefter rører din mund, dine øjne eller din næse, så udsætter du dig selv for en risiko.
Anbefalingen er herfra, at du altid vasker fingre efter en shoppetur – og før du spiser – og at du vasker tøjet før brug. Du skal jo nok få det på – også selvom du venter en dag eller to.
Og undgå for alt i verden hatte, for det er den vej, lus ofte spredes.
Kilder: Huffington Post og Forbrugerrådet Tænk (1 2)