Esha Khamo hår tips

Få ekspertens uundværlige tips: Sådan plejer du netop dit hår allerbedst

Har du indimellem en dårlig hårdag? Og drømmer du (også) om et smukt, velplejet og glansfuldt hår, der stråler af sundhed? Så læs med, når frisør Esha Khamo gør dig klogere på lige præcis dit hår og deler ud af sine bedste råd til, hvordan du plejer det, så du får det allerbedste frem i det.

Lyst, mørkt, kort, langt, krøllet, tildækket, gråt eller sort. Hår kommer i mange afskygninger, og uanset hvilken hårtype eller farve man har, er det et af de mest fremtrædende træk ved os.

Det er bl.a. gennem håret, at vi kan udtrykke vores personlighed og stil, og samtidigt kan håret fortælle mere om os, end vi umiddelbart tror og blandt andet sladre om vores livsstil og helbred.

"Hår er ikke bare hår. Håret har en kæmpe betydning, og ikke kun for vores look men også for vores identitet. Samtidig har håret også betydning for, hvordan vi har det og kan have stor indflydelse på blandt andet vores selvtillid og energiniveau," fortæller Esha Khamo.

Foruden at være frisør og hairstylist med egen salon i København er han også forfatter til den nye bog ”Hår”, der kombinerer kunst og kulturelle facts om hår med anvendelige tips og viden om hår, kultur og skønhed.

"Der ligger rigtig mange følelser og energi i vores håret, og det er bl.a. grunden til, at vi kan føle os dårligt tilpas, hvis håret ikke arter sig. Samtidigt fortæller håret også noget om, hvem vi er. Jeg kan bare ud fra farven eller klipningen se, hvem der går op i deres hår og bruger penge på gode hårprodukter og en dygtig frisør, og hvem der ikke gør."

Håret giver dig power

"Dit hår er en meget vigtig del af dig og din identitet. Det skal være en udvidelse af din personlighed, og den rigtige klipning og pleje kan være med til at fremhæve dine bedste træk og give dig hårpower. Derfor er det så vigtigt, at du finder en stil, der afspejler dig," fortæller Esha Khamo og uddyber:

"Når jeg taler om hårpower, skal du forestille dig, at du har den frisure, der passer dig, og som gør, at du føler dig allerbedst tilpas. Jeg anbefaler altid, at man vælger en hårstil, der passer til ens livsstil. Hvis du f.eks. har en travl hverdag eller træner og går i bad flere gange om dagen, er en enkel stil, der ikke kræver styling, ideel. Har du derimod tid og lyst til at eksperimentere med forskellige looks, bruge tid på at føntørre hver dag og bruge glattejern, kan en mere kompleks hårstil passe til dig."

Hvordan har dit hår det?

Dit hår kan afsløre meget om din livsstil og sundhedstilstand. Det kan bl.a. vise tegn på underernæring, stress eller hormonelle ubalancer. Du kan få en idé om din generelle sundhedstilstand ud fra dit hår ved at kigge på hårets glans, elasticitet og styrke.

Glans: Sundt hår reflekterer normalt lyset godt og har en naturlig glans. Hvis dit hår ser glansløst ud, kan det indikere, at håret er tørt og mangler fugt.

Elasticitet: Sundt hår har normalt en god elasticitet, hvilket betyder, at du kan strække det, uden at det knækker. Hvis dit hår føles porøst og knækker let, kan det mangle protein.

Styrke: Sundt hår er normalt stærkt og modstandsdygtigt. Hvis dit hår føles svagt og knækker let, kan det være tegn på, at det mangler næringsstoffer, såsom protein og vitaminer.

Farve: Sundt hår har typisk en jævn farve uden tegn på skader eller misfarvninger. Hvis dit hår har misfarvninger eller ser kedeligt ud, kan det skyldes, at det mangler fugt og forskellige næringsstoffer.

Kilde: Frisør og hårstylist Esha Khamo

Når du vælger en frisure, er det derfor vigtigt at være realistisk omkring den tid og indsats, du er villig til at bruge på at sætte håret.

Nogle hårstile og længder kræver mere pleje og styling end andre, så overvej dit daglige tidsforbrug og dine evner til at style dit hår, siger eksperten.

Sådan plejer og passer du dit hår efter hårtype

Forskelligt hår kræver forskellig behandling, og ifølge Esha Khamo er det vigtigt, at du – foruden at prioritere en god klipning – bruger de rigtige produkter for at pleje og holde dit hår smukt.

Desuden er en sund livsstil med en balanceret kost, der er rig på næringsstoffer som protein, vitaminer og mineraler, også helt afgørende for at opretholde et sundt hår.

Og endelig er det vigtigt at beskytte dit hår mod solskader, kemikalier og varmebehandlinger, der kan skade håret.

Krøller

Fine, store, krusede eller bløde. Krøllet hår kommer i mange former og strukturer, og omfanget af krøller og krus er styret af keratinet, et særligt protein i håret. Krøllet hår kræver kærlighed og omsorg, og det er vigtigt at forstå sine krøller for at få det bedste frem i dem.

Desuden er det vigtigt, at man arbejder med sine krøller og ikke mod dem, ligesom det kræver både en god klipning og den korrekte pleje, hvis du vil have dine krøller til at vise sig fra deres bedste side.

I krøllet hår er det yderste lag mere åbent, hvilket gør, at det hurtigt mister sin naturlige fugt, og derfor kan krøllet hår have en tendens til at være mere tørt og skrøbeligt og komme til at fremstå glansløst eller kruset.

Ekspertens bedste råd

Da krøllet hår er ret tørt, anbefales regelmæssig pleje og hydrering for at bevare det sundt og stærkt. Brug altid fugtgivende produkter (både shampoo, balsam og hårkur), der er særligt egnede til krøllet hår. Afhængig af hårtypen og hvilken type krøller du har, kan du bruge skum, krøllecreme eller krøllegelé til styling.

Krøllet hår kan ændre sig med tiden bl.a. på grund af alder, hormonelle forandringer og stofskifte, ligesom klimaet også kan spille ind. Det er derfor vigtigt, at du løbende tilpasser dine hårprodukter.

Undgå at bruge hjemmelavede hårprodukter, men sørg i stedet for at bruge penge på gode hårprodukter, der passer til netop din hårtype.

Hvirvler

Vi er alle født med hvirvler, som er områder på hovedbunden, hvor håret danner spiraler i en bestemt retning. Du kan have hvirvler overalt f.eks. i pandehåret eller nakken, og nogle er kraftigere end andre.

Hvirvler er som udgangspunkt ikke til at slippe af med, så vend dem til din fordel i stedet for at bekæmpe dem.

Ekspertens bedste råd

Hvirvler kan være med til at påvirke, hvordan håret falder og styles, og derfor kræver det ofte en specifik klippeteknik for at undgå, at håret stritter i forskellige retninger. Sørg for at blive klippet på en måde, der tager hensyn til dine hvirvler. Lær at arbejde og lege med dine hvirvler og få dermed det bedste ud af dem.

Krus

Krus er en form for krøllet hår, man kan være født med. Krus kan også opstå, hvis håret er udsat for tørt eller fugtigt vejr, kemikalier eller overdreven varme fra styling. Kruset hår er ofte meget kraftigt og har derfor en tilbøjelighed til at stritte ud til alle sider, og uanset hvor mange forskellige produkter du bruger, eller hvor ihærdigt du prøver på at ”tæmme” det, vil kruset næsten altid træde frem.

Ekspertens bedste råd

Kruset hår virker ofte meget tørt og kan være svært at kontrollere, men ved at anvende fugtgivende produkter kan du i visse tilfælde hjælpe med at tæmme det.

Det anbefales, at du altid bruger særlige produkter skræddersyet til kruset hår samt hårvoks. Du kan også overveje at få en kreatinbehandling hos frisøren. Behandlingen ”limer” de yderste hårlag sammen og gør derved hårstråene mere slanke, så håret fremstår mere blankt og glat og lægger sig mere ind til hovedet.

Fint hår

Fint hår har ofte tendens til at se fladt og livløst ud og mangle volumen. Mange med fint hår oplever også, at håret let bliver ”levende” og elektrisk, hvilket skyldes, at det mangler fugt, særligt om vinteren.

Meget fint hår kan skyldes en lang række forskellige faktorer, herunder arv, hormonelle ændringer eller aldring, hvorfor mange ofte bekymrer sig, hvis deres hår er for fint eller tyndt.

Ekspertens bedste råd

For at give håret mere fylde anbefales det at anvende hårprodukter, der giver tekstur og volumen til fint hår. Brug altid fugtgivende shampoo, conditioner og evt. hårkur for at tilføre håret fugt og glans. Er håret farvet bør du bruge en særlig shampoo til farvet eller finishbehandlet hår, der er tilført ekstra fugtgivende og nærende ingredienser som arganolie, aloevera og sheabutter.

Undlad at vaske håret hver dag men maks. to gange om ugen, og brug i stedet teksturspray eller tørshampoo i bunden for at give håret fylde.

Du kan også vælge at få farvet håret f.eks. i form af striber eller afblegning. Farven går nemlig ind og ”ridser” skellaget – det yderste hårlag – i overfladen og stiver det af, så håret derved får mere hold og volumen og bliver nemmere at sætte.

Undgå altid overdreven varme, styling og kemisk behandling af håret, da det kan beskadige det og føre til hårtab.

Kraftigt hår

Kraftigt hår har meget fylde, og på grund af håret robuste struktur er det mere modstandsdygtigt over for skader og nedbrydning. Selvom det kan tage længere tid at style og tørre kraftigt hår, betyder dets styrke og tæthed, at det kan holde på frisuren og volumen i længere tid.

Mange med kraftigt hår synes, at de har for meget hår og ønsker derfor håret klippet i etager, så det bliver lettere og mere luftigt. Men hvis man klipper for meget ind i kraftigt hår og laver for mange etager, klipper man luft i håret, og derved kommer håret til at fremstå endnu større og mere voldsomt.

Ekspertens bedste råd

Kraftigt hår skal vaskes meget grundigt. Det bør altid vaskes to gange og helt ned i hovedbunden for at fjerne døde hudceller og evt. urenheder og produktrester. Mange med kraftigt hår døjer ofte med skæl og tør hovedbund, fordi hårets fylde gør, at hovedbunden ikke kan få tilstrækkeligt luft og bliver irriteret.

Sørg derfor altid for at føntørre håret efter vask, og undlad at sætte det våde hår op i en hestehale eller sove med det vådt, for at undgå irriteret hovedbund. Har du ikke tid til at føntørre hele håret, bør du altid tørre hovedbunden.

Brug altid fugtgivende produkter, og hvis håret er farvet, anbefales særlige produkter til kemisk farvet hår. Du kan evt. komme lidt olie i spidserne for at samle håret.

Gråt hår

Gråt hår er en naturlig del af at blive ældre og skyldes nedsat produktion af melanin – et pigment, der giver håret farve. Mens nogle omfavner deres grå hår og ser det som et symbol på erfaring og visdom, vælger andre at farve det. S

elv synes jeg, at det er helt cool at beholde sin oprindelige hårfarve, så længe man vil, hvis du ikke er klar til at slippe den, når de grå hår begynder at pible frem. Gør det, som du føler dig godt tilpas med, og lad dig ikke diktere af, hvad andre siger – det er ægte hårpower.

Ekspertens bedste råd

Uanset om du beslutter dig for at beholde dit grå hår eller farve det, er det vigtigt at pleje det godt. Gråt hår virker ofte stift og tørt og kan fremstå livløst. Anvend fugtgivende og plejende produkter såsom serum og fugtgivende hårkure hver uge.

Det anbefales også, at du indimellem vasker håret med såkaldt silver shampoo, der ”dræber” noget af det gyldne eller ”varme” pigment i håret, så den grå farve syner mere ren og klar. Hold igen med hårolie, da olien kan indeholde pigmenter, der gør håret mere gult. Brug i stedet en blød voks til at samle hårspidserne.

Mange med gråt hår mister let farve i ansigtet, så derfor anbefaler jeg, at man skruer lidt op for makeup i ansigtet, f.eks. i form af en mørk farve på bryn og vipper eller en farvet gloss. Du kan også få lavet forskellige farvede nuancer eller reflekser, der giver lidt spil til håret og kant, så ansigtet ikke fremstår gråt i gråt.

Vidste du det om dit hår?

  • Håret vokser ud af hårsække, der er små fordybninger i huden, og består primært af keratin, som er et protein, der også findes i hud og negle.
  • Små muskler omgiver hårsækkene. De kan få hårene til at rejse sig, når vi bliver bange eller får gåsehud.
  • Håret består af tre forskellige lag: Hårskaftet (cuticula) er den yderste og synlige del og kan variere i farve, tykkelse og tekstur. Skællaget på cuticula fungerer som en beskyttende ydre skal, der kan åbne og lukke sig. Når cuticula er lukket, beskytter det håret mod skader og holder på fugten i hårstråene. Cortex (midterlaget) udgør 85 -90 % af håret. Det består primært af keratin og er ansvarlig for hårets elasticitet, farve og styrke. Medulla (det inderste lag af håret) er ikke udviklet i alle hårtyper og har ingen kendt funktion.
  • Vi har i gennemsnit 100.000-150.000 hårstrå på hovedet. Antallet af hårstrå kan variere fra person til person og skyldes forskelle i hårets tekstur, farve og tæthed, genetiske faktorer samt livsstilsfaktorer såsom kost og stressniveau. Mennesker med kraftigt hår har flere hårstrå end gennemsnittet, mens personer med finere eller blondt hår kan have færre hårstrå end gennemsnittet.
  • Hovedhår har sin egen livscyklus, der varierer fra person til person. Generelt lever hovedhår i ca. 2-6 år, før det falder ud. Vi mister i gennemsnit 50-100 hårstrå dagligt og producerer hele tiden nye hår.
  • Håret kan afsløre meget om din livsstil og sundhedstilstand og f.eks. vise tegn på underernæring, stress, hormonelle ubalancer eller stofmisbrug. Håret kan også DNA-testes til brug for identifikation eller undersøgelser for forskellige genetiske sygdomme.

Esha Khamo

esha.jpg

Frisør og hairstylist og har sin egen frisørsalon i København.

Han har udviklet sine egne hårprodukter og er forfatter til bogen ”Hår”, der kombinerer kunst og kulturelle facts om hår med anvendelige tips og viden om hår, kultur og skønhed.

Desuden er han content creator på sociale medier med over 3.000 medlemmer i sit onlineunivers Let’s Shine Together.

Se Eshakhamo.dk og følg ham på instagram på @EshaKhamo