Jeanette Varberg

Jeanette Varberg har én sætning om skønhed, som alle medsøstre bør høre

Jeanette Varberg sætter gerne både sig selv og sin hud på overarbejde, og derfor sørger hun for at fastholde en generøs hudplejerutine, masser af havbade og at tale pænt til såvel spejlbilledet som sine medsøstre.

Min morgenrutine består af… bad, serum til ansigtet, en fed ansigtscreme, øjencreme, et tyndt lag farvet dagcreme og rigeligt med sort kaffe.

At pleje min hud betyder for mig… ordentlighed, velvære og selvomsorg. Huden skal stå meget imod: både min livsstil med intense arbejdsdage, lejlighedsvise sjusser og i perioder for lidt søvn – og samtidig skal den møde en omskiftelig verden med forurening, sol, kulde og vind. Det er ikke så lidt, jeg udsætter den for, og så kan jeg i det mindste udvise den omtanke og pleje den godt.

Jeg lægger makeup, når… jeg skal ud ad døren og på arbejde, holde foredrag eller til fest. Når jeg arbejder hjemme, bruger jeg ingenting.

Min makeuprutine… handler først og fremmest om at sørge for at mætte min hud med fugt. Den er altid meget tør, og makeuppen kan sætte sig i kager, hvis ikke huden er fugtig nok. Jeg bruger en farvet dagcreme, gerne fra Clinique eller Clarins, og derefter en mineralpudder fra Miild Beauty.

Så Bobbi Browns neutrale øjenskyggefarver og mørkebrun eyeliner og til kinderne Charlotte Tilburys Filmstar Bronze & Glow contour. Jeg slutter altid af med sort mascara, øjenbrynspen i brun, øjenbryngel og læbepomade.

Jeg plejer mit hår med… forskellige hårprodukter. Lige nu bruger jeg Kérastase til tørt og fint hår. Men lige meget hvad jeg gør, så kruser mit hår i det typiske danske møgvejr. Det er en evig kamp med det hår, og jeg har for længst kastet hårbørsten i ringen og ladet det stritte.

Hvis jeg kunne sige én ting til mine medsøstre, ville det være… at du er smuk, lige præcis som du er. Men det er en sætning, der nogle gange siges med en lethed, som problematikken ikke står mål med. For samtidig er vi opdraget til at stræbe efter et tyndt, feminint kropareal, og et smukt ansigt.

Jeg kæmper selv en del imod at falde i skønhedsidealfælden. Jeg var ung i 90’erne, hvor heroine chic var det, vi alle stræbte efter, men som vi (heldigvis) aldrig opnåede. Men det sidder stadig dybt i mig, at tynd er lig med smuk.

Derfor kan vi ikke sige nok til hinanden, at diversitet er naturens orden, og smuk er mange ting. I fortiden var kropsidealet en frodig krop igennem mange årtusinder, så vores tidsbillede er ret nyt. Husk det.

Den bedste duft for mig er… en let duft af parfume. Jeg er ret vild med duftene fra Byredo og bruger Blanche Eau de Parfume, som dufter af frisk luft, en svag rosenduft og nyvaskede lagener.

Når jeg skal have smilet frem, lytter jeg… en hel del til Benal, og en af mine yndlingssange er en duet mellem Benal og Cecilie Noer, der hedder ”Hvor går du hen”. Den har virkelig en fed nerve.

Hvis min hud slår ud, er mit trick at… køle den ned, f.eks. med en kold dåsesodavand holdt mod det angrebne område. Seriøst, det virker! Og man har jo altid en dåse ved hånden.

Det bedste skønhedstip, jeg nogensinde har fået… fik jeg af min mor, da jeg var teenager. Hun fik mig til at bruge ansigtscreme mindst én gang om dagen. Jeg var megatræt af hende, for hun var hele tiden efter mig med den creme.

Jeg brokkede mig, men hun kom troligt med nye cremer til mig og sagde, at jeg ville takke hende, når jeg blev lige så gammel som hende. Det er jeg nu, og jeg skal huske at sige tak.

Det mærkeligste produkt, jeg har på badeværelseshylden… er en honningbaseret salve, der har antiseptisk virkning. Den er virkelig fedtet og lugter og smager underligt af brændt sukker, men den virker på alt lige fra urenheder i ansigtet til gnavesår på fødderne. En oldtidsnørd som mig kan også godt lide, at salven bygger på en mere end 3000 år gammel opskrift fra det gamle Egypten.

Hvis jeg kunne give mit unge jeg et skønhedsråd, ville det være… brug solcreme! Jeg har rødmen på kinderne og hagen fra en rigtig grim solforbrænding, som jeg fik på en ekspedition på Stillehavet ud for Papua Ny Guinea. Havde jeg bare taget solfaktor seriøst dengang, ville min hud have været pænere i dag.

Nutidens skønhedsideal er… blevet bedre, end da jeg var ung. Nu breder der sig en accept af, at alle kroppe ikke kan være ens og heller ikke skal være det.

Jeg føler mig smukkest… når jeg har svømmet en tur i havet.

Jeanette Varbergs favoritter:

ysl-beauty.jpg

God dækning til genstridige pletter

SmartResponse_Serum.jpg

Jeg kan ikke leve uden denne concealer, som dækker de mest genstridige røde pletter og sorte rande i ansigtet. Touche Éclat, YSL Beauty, 305 kr.

Uundværlig luksus til huden

Det er et virkelig dyrt serum, og hver gang jeg skal købe en ny flaske, så diskuterer jeg med mig selv, om den nu også er prisen værd. Men det er den! Min hud får spændstighed og glød, og så bliver den helt vild blød. Jeg kan simpelthen ikke undvære den. Smart Response Serum, Dermologica, 1.125 kr.

Carmex_Lip_Balm_Blister.jpg

Hverdagsfavorit

Moisturizing Lip Balm, Carmex, 35 kr.

Bocage_Deodorant_Roll-on.jpg

En trofast hjælper

Denne deo redder mig altid fra at lugte af muggen ged – næsten uanset hvad jeg laver. Bocage Roll-on Deodorant, Lancôme, 190 kr.

Sol_de_Janeiro_SDJ_Bum_Bum_Cream.jpg

Brasilianske ben

Brazilian Bum Bum cream – elsker det navn – er en dejlig, fed kropslotion, som dufter af vanilje og giver tørre vinterben livet tilbage, så de (næsten) føles som sommerben igen. Brazilian Bum Bum Cream, Sol de Janeiro, 330 kr.

Det her insta-billede er smukt for mig, fordi ..

jeanette-varberg.jpg… jeg synes, jeg ser så dejligt veludhvilet og afslappet ud. I min branche skal jeg hele tiden levere og vurderes. Udgive en bog, en videnskabelig artikel eller åbne en udstilling, og det kan godt sætte grimme spor af træthed henover ansigtets landskab.

Jeanette Varberg

  • Museumsinspektør på Nationalmuseet og prisbelønnet forfatter.
  • Hun er 44 år, gift med Klaus, mor til Frida på 13 og Arthur på 10.
  • Hun er aktuel med spændingsromanen ”Enkernes land” på Politikens Forlag.