Gisele Bünchen

Makeupartisten fortæller: Den makeuptendens er ved at være passé

Similisten, glimmer og bærfarvede læber. Vi skal ikke være så bange for at lege med vores makeup, fortæller makeupartist Sara Rostrup. Hun giver sit bud på makeuptendenserne anno 2023 – og hvilke vi bør undgå.

Makeuptendenser kommer og går. Det ene øjeblik skal brynene skamplukkes, det næste have lov til at stå. Læberne skal tegnes op, og der skal fuld smæk så øjenskyggen, indtil der ikke længere skal, og læberne bare skal plejes med pomade.

Artiklen fortsætter under videoen ...

De seneste år har ’no-makeup makeup’ været den altdominerende makeuptrend. En trend, hvor vi har brugt makeup til – på diskret vis – at fremhæve fortrin, men uden at ligne nogen, der for alvor har sminket os. Hemmeligheden var frisk, velfugtet hud, og derfor bliver vi nok aldrig rigtig trætte af netop den tendens, mener makeupartist Sara Rostrup.

Derimod er ’no-makeup makeup’-tendensens diametrale modsætninger ’contour’ og ’strobing’, som Kim Kardashian fik skabt en enorm hype omkring i slut 00'erne, efterhånden ved at være passé.

Det kan være svært helt at overskue, hvilke tendenser man skal hoppe med på, og hvor man skal sidde over. Derfor har vi spurgt makeupartist Sara Rostrup, hvordan makeupåret anno 2023 kommer til at se ud.

makeup.jpg
Hvem der bare fik lagt sin makeup hver morgen ligesom Kate Moss i 1995. Foto: Getty Images.

Hvilke makeuptendenser fra sidste år tror du ikke, vi kommer til at se så meget til i år?

”De tynde 90'er-øjenbryn forsøgte sig med et comeback, men jeg tror, de fleste af os er blevet klog af skade og aldrig tør gå så langt igen.”

”Der var også en kort trend på TikTok, som også var grunden til at bl.a. makeupfænomenet Danielle Marcan gik viralt, fordi hun sminkede sig til mørke rande under øjnene. De fleste af os gør jo alt, hvad vi kan for at mindske dem, så bare nej tak til dét.”

”Det har i længere tid været en trend at dække sin hud med heldækkende og tykke lag af foundation, så man ser helt flawless ud. Det gør også, at man er nødt til at bruge større mængder contour, highlighter og blush for at få formen tilbage i ansigtet – den udviskes nemlig, når man bruger en heldækkende foundation. Det ser bare unaturligt ud.”

Hvilke tre makeuptendenser tror du bliver de største i år?

”Lettere og mere hudvenlig makeup. Vi vil ikke ”bare” have makeup, der ser smuk ud, vi vil også have, at den skal gøre noget godt for vores hud. Den skal være så clean og klimavenlig som mulig, men også gerne indeholde plejende ingredienser. Derfor vil vi også se flere bruge foundations, hvor huden kan ses igennem – og så vil vi have glød fremfor alt.”

”Mere leg med makeup. I lang tid nu, har ’no-makeup makeup’-tendensen været altoverskyggende, og det har passet os i Norden særdeles godt, da det går godt i spænd med vores travle hverdag med fokus på effektivitet – den skal være i top på alle områder, også når det kommer til vores makeup. Men nu vender det. Vi vil se flere farver, flere effekter som similisten og glimmer, mere blush og øjenskygge i forskellige farver og ikke kun brunlige nuancer.”

”Vi talte meget om Barbiecore sidste år, men jeg tror for alvor, vi vil tage trenden til os i år. Lyse øjenskygger med shimmer, sart rosa glimmer, stærkere pink øjenskygge, blush i rosa nuancer og alle nuancer af pink og lyserøde farver til læberne – både i form af læbestift og gloss. Alle har brug for lidt Barbie i sin hverdag.”

Er der én af de ovenstående, tre tendenser du tror mest på?

”Mere makeup generelt. Folk er blevet mere modige. Uanset om det er full glam eller bare en similisten i øjenkrogen, så er det blevet mere ”tilladt” at være eksperimenterende med sin makeup. Det er efterdønninger af HBO-serien Euphoria, hvor makeupartisten Doniella Davy virkelig gav den gas med makeuppen på en nem og skødesløs måde.”

similisten_paa_oejne.jpg
Sara Rostrup lagde makeup på modellerne ved OpéraSPORT-showet under den københavnske modeuge i februar. Foto: Tine Bek.

Hvordan laver man nemt selv looket?

”Man kan lave den mest simple makeup med de farver, man bruger til hverdag eller fest, og så tilsætte similisten og få et iøjnefaldende makeuplook. Til OpéraSPORT-showet under modeugen i København i februar var jeg makeupartist. Her lagde jeg similisten ovenpå den bløde, sorte øjenskygge NOIR fra øjenskyggetrioen Les Nuits Eye Pods fra Westman Atelier. Farven er sort transparent og nærmest umulig ikke at lykkes med, hvis du går efter de klassiske smokey eyes. Put én eller flere similisten ovenpå, og du er nattens dronning.”

Om eksperten

Sara Rostrup er anerkendt makeupartist og kvinden bag Instagram-profilen Sarayoublush, hvor hun bl.a. deler makeuptips og -tricks.

sara rostrup.jpg
Foto: Privat.