Marie Caroline Elbæk Schjeldal

Tøjdesigner Marie Caroline Schjeldal har tre rigtig gode tips til, hvordan du klæder dig bedre på

Selvom Marie Caroline Elbæk Schjeldal arbejder hjemmefra, gør hun en dyd ud af at klæde sig på til dagen og vælger tøj efter humør. Hun går gerne lidt overdressed ud ad døren, så hun får styrke til at møde verden og tager hellere en chance end det sikre valg.

Stil

Det er faktisk svært at svare på. Alligevel vil jeg sige, at der er nogle gennemgående ting, jeg bliver ved med at være glad for: Den klassiske mørkeblå sweater, mine jeans, men altid med et tvist eller sat sammen med noget, der giver lidt kant. Min hverdagsuniform må gerne indeholde noget rebelsk eller humoristisk.

Inspiration

Jeg er altid blevet inspireret af film og teater. På et tidspunkt var jeg totalt optaget af Lady Macbeth og købte en velourjakke med pufærmer, der altid fik mig til at føle mig stærk, når jeg havde den på. Det var lige før, jeg fik lyst til at gå med kniv, haha ...

Marie-Schjeldal_toj.jpg
Stribet skjorte fra Soulland, limefarvet strik fra Erdem, bunke med strik fra #Lot29’s eget mærke, der hedder Bad Habits. Ballerinaer fra Chanel.

Favoritbrand

Jeg synes, jeg har mange alt efter, hvilken lejlighed det er til. Men med Rachel Comey går man aldrig galt i byen. Det er et perfekt New Yorker-look, om det er smækbukser eller en smuk aftenkjole. Har få items derfra – de koster jo en formue – men man kan bruge dem igen og igen, sat sammen med alt muligt andet.

Hverdag

Jeg er selvstændig, så dagene er meget forskellige, men uanset om jeg skal ud til møde, fremlægge til kunder, i studiet eller bare har en dag hjemme ved mit skrivebord, står jeg altid op, tager et bad og tager tøj på, som jeg føler, jeg kan møde verden i. Hvis jeg har møde ude, er det lidt mere oversized blazer end Mickey-T–shirt, så at sige. Men jeg har brug for at føle mig klar til dagen, også selv om det så bare er i mit eget selskab. Så jeg dresser altid lidt op; også hvis jeg er nede.

Marie-Schjeldal_hverdag.jpg
Marie i typisk hverdagstøj med jeans fra Saks Potts, T-shirt fra Cosch, jakke fra Caro Edition og sko fra Ateana.

Fest

Der er ikke noget ofte her. Jeg tager det på, jeg føler mig nice i på dagen. Om det er joggingbukser og Tshirt gør jeg det, eller hvis det er den stramme kjole, der får mig til at mærke livet den dag, så bliver det den. Alt kan bruges til fest; det handler om det menneske, du er indeni den dag.

Marie-Schjeldal_fest.jpg
Marie kan gode lide at dresse up, f.eks. med leggings med rhinsten fra Ciberia. Nederdelen er fra Na-kd, strikket top fra Uniqlo, sko fra Miista og hårspænde fra Lot29.

Bæredygtighed

Vi skylder os selv og vores børn at gå op i det, ikke bare når det handler om mode. Det er også hele ideen bag vores eget mærke Cosch, som jeg har startet med Mille Collin, hvor vi bruger genbrugsmaterialer fra sejlindustrien. Selv køber jeg generelt gerne ting, der kan holde rigtig længe, og som jeg kan se mig have længe.

Det er nogle gange måske lidt dyrere, men det er bedre, end at det er modens evigt skiftende tendenser, der dikterer. Har talt meget med min datter på 15 år om, at steder som Shein ikke er der, man skal købe – det er på alle måder fast fashion på den dårlige måde. Nu er det hende, der er frontløber på, at alt skal være genbrug og holder mig i ørerne. Det er fedt.

Marie-Schjeldal_cosch.jpg
Marie er den ene halvdel af Cosch, som designer shorts, tasker og andre accessories af genbrugte spilersejl. Taske og shorts er fra Cosch, støvler fra Bottega Veneta, sølvnederdel fra H&M, langærmet T-shirt fra Cosch, dunvest fra Soulland.

På repeat

Altid en hårklemme fra MC Davidian, fra min venindes butik Lot29. Det er et ”farligt” sted at shoppe, fordi der er så mange lækre ting, som ikke er helt billige, men med en hårklemme kan man gå derfra med lidt bling-bling uden at have brugt en formue.

Sko

Det kommer an på mit humør. Jeg passer godt på mine ting, så jeg kan tage dem frem igen og igen, og lige nu er det mine gummistøvler fra Bottega Veneta og loafers fra Soulland, der er mine favoritter.

Marie-Schjeldal_sko.jpg
Maries skosamling er megt alsidig, men bestemt ikke kedelig. Ballerinaer fra Chanel og A.P.C, guldsko og gule sneakers fra Ganni, leopardslingback fra Birman, brune stiletter fra Lewre, loafers fra Vinnys, bordeaux sko fra Miista, sorte sneakers fra Adidas, neongrønne stiletter fra Coperni og sølvsko fra Miu Miu.

Smykker

Jeg har fået lavet én ring ud af en masse af min mors gamle ringe, som bare lå i en æske og ikke blev brugt. Guldsmed Kalle Holm har lavet den, og den er jeg virkelig glad for, for der findes kun den ene. Min mor havde en forkærlighed for sten og små diamanter, så derfor var der lidt sjov at gøre godt med. Så ja, den stråler virkelig.

Butikker

Jeg er rimelig tro mod de steder, jeg handler. Paloma Vintage, #Lot29, Mark Tan og er også blevet meget glad for Caro Edition. Jeg handler faktisk meget sjældent på nettet, da jeg elsker at mærke og prøve de ting, jeg overvejer at købe. Hvis jeg en sjælden gang køber på nettet, synes jeg altid, der er noget med størrelserne, og så skal jeg igennem et bytte-helvede.

Marie-Schjeldal_tasker.jpg
Vintagelærredstaske fra Chanel, sort taske fra Cosch, som er syet af genbrugssejl, og blå fra Phanta. Lædertasken fra Nina Ricci er over 15 år gammel, og flettasken er et fund fra Paris.

Bedste feriekøb

Min Mickey Mouse Tshirt. Har ønsket mig lige præcis dén, siden jeg var barn, og har i 30 år ikke kunne finde lige den, jeg så for mig, jeg skulle have. Men så i Barcelona i sommer var den der pludselig, mens vi løb gennem byen og kampsvedte med vores trolleys på vej til en færge, vi skulle nå. Men jeg fik den. Og elsker den.

Største samling

Hårklemmer fra MC Davidian med Swarowski-sten i smukke og skøre farver. Derudover var min mor og jeg vinterbadere, før det blev smart, så jeg har nok også altid haft en forkærlighed for badetøj. Da min mor døde, delte alle hendes veninder hendes dyre badedragter og morgenkåber mellem sig, så hendes ånd lever på en måde leve videre sammen med dem, og det synes jeg, er ret fint. Jeg har nok også taget den passion for badetøj til alle badesæsoner med mig.

Marie-Schjeldal_haarklemmer.jpg
Marie har en udtalt svaghed for hårspænder og har en fin samling. Hver gang hun har haft et godt job, forkæler hun sig selv med et spænde. De fleste er fra MC Davidian fra Lot#29 og trædelfin fra Pardohats. Blomst fra Caroline Brasch / Caro Edition.

Tendenser

Jeg er glad for cowboystøvlen, som er min søsters fra 1980’erne. Jeg kan generelt godt blive inspireret af trends, men ved også godt, hvad der klæder mig, og hvad jeg ikke skal have. Det kommer nok lidt med alderen, så det er mere små justeringer, vil jeg sige. Ellers synes jeg bare, at man skal bruge sine unge år på at give den gas! I alle sammenhænge i livet skal man jo ud i hjørnerne for at finde frem til sig selv. Det gælder også med ens personlige stil.

Maries bedste stiltips

  • Mærk efter indeni, hvad du har lyst til. Det er jo ikke dine veninder, din familie eller dine kolleger, der skal gå i tøjet, det er dig. Så hvis det gør dig glad, så tag det på. Min mand har et par lyserøde Crocs fra Rapha og Palace Skateboard, som blev produceret i forbindelse med Tour de France. Jeg hader dem, men han elsker dem, og sådan skal det jo være.
  • Fuck konsensus. Der er så mange, som er bange for at skille sig ud og tage chancer. Det gælder i hverdagen, på jobbet og i klædeskabet. Så se at komme i gang et af stederne, OG du kan være heldig, at det smitter på de andre områder.
  • Køb ting af god kvalitet, som kan holde længe. Og sælg det videre, når du har haft gavn af det. Det redder ikke hele verden, men det skader heller ikke.

Bedste budgetkøb

Jeg fandt den fedeste North Face-skijakke på tilbud sidste år i Wood Wood, og den er jeg simpelthen så glad for. Den er med mig på pisterne, og når vi vandrer i Sverige. Den kommer jeg til at have længe.

Marie-Schjeldal_kjole.jpg
Den lange mønstrede kjole er arvet fra Maries tante i Sverige. Bodystockingen og den gule velournederdel er begge fra Sabine Poupinel, og det sæt har Marie brugt til fest. Den sorte yndlingskjole er fra Sandro.

WOW-køb

Jeg har købt en genbrugsCarhartt-jakke fra 1990’erne med slangeskind på kraven, den lader det til, at alle syntes, er fed, unge som ældre. Prada har vist lige lavet en udgave inspireret af samme model, så jeg synes, det er lidt fedt at have originalen.

Aldrig uden

Mine børn. Når det gælder tøj, så må det være min baret fra Hermès. Den har det hele og fungerer årti efter årti. Og man kan vel også samle regnvand i den på en øde ø.

Marie Caroline Elbæk Schjeldal

  • Er stifter af tøjmærket Cosch, der producerer tøj og tasker af gamle spilersejl, og står også bag podcast- og live talk-virksomheden Fallucka, der bl.a. har podcastplatformen Culturalbandwidth.com.
  • Bor på Østerbro med sin mand Frej og børnene Svea, 15, og Hamilton, 8.