Monna Cheikh

Flere efterspørger en naturlig måde at holde sig smuk på, og Monna har løsningen

Hvis du elsker den rare følelse i kroppen efter en god yogatime, så vil du sikkert også gerne vide, om der også venter et payoff, hvis du hver dag bruger 15 minutter på at lave ansigtsyoga? Ifølge Monna Cheikh er svaret et klart ja. Hun har selv mærket effekten på eget ansigt og deler nu ud af sin store viden om naturlig skønhed på bl.a. Instagram – og lige her i dit FIT LIVING.

425.000. Så mange følger med på Instagram-kontoen @faceyoga_monna, hvor danskfødte Monna Cheikh deler videoguides og tips til et af tidens helt store hits indenfor naturlig skønhed, nemlig ansigtsyoga – også kaldet faceyoga. Det er små workouts af ansigtets muskler, som blandt andet har til formål at give en mere fast, fyldig og frisk hud.

Følgerskaren vokser fortsat, og det, der startede som en personlig interesse, er i dag blevet til et fuldtidsjob og en rigtig god forretning for Monna Cheikh.

"Mine følgere kan relatere til mig, for jeg står ved den, jeg er. Jeg er autentisk. Det, de ser, er det, de får. Jeg har aldrig makeup på, når jeg er på Instagram. Det hele behøver ikke se perfekt ud, for livet er ikke perfekt," fortæller Monna Cheikh.

Da vi møder hende til en snak i familiens sommerhus i Gilleleje, er hun lige landet fra Oman, hvor hun bor med sin ingeniør-mand, Aymen, der arbejder i olieindustrien, samt deres tre børn. I dag har hun en smule makeup på, fordi hun har ”fint besøg”, som hun siger. Men det er tydeligt, at naturlig skønhed optager hende meget.

"Efter min mening har botox og filler taget overhånd. Jeg har aldrig set en, der ser yngre ud efter at have fået botox eller filler. Aldrig set en, hvor jeg har tænkt: Ej, hvor ser hun flot ud. Folk – især kvinder – glemmer at appreciate sig selv. Det er trist, at så mange har ringe selvtillid og sammenligner sig med profiler på Instagram, som har filtre på deres fotos."

"Jeg håber, at flere kvinder vil acceptere sig selv og lade være med at sammenligne sig med andre, og heldigvis efterspørger flere og flere kvinder da også en mere naturlig måde at holde sig smuk på," fortæller hun.

Vild succes

Monna Cheikh havde allerede tidligt en naturlig interesse for skønhed. Samtidig med at hun studerede på handelsskolen, tog hun også en kosmetologuddannelse, men hun brugte den ikke i praksis. I stedet begyndte hun at læse International Business Communication in English, hvorefter kærligheden førte hende til udlandet, og hun stiftede familie. Først efter fødslen af sit tredje barn blussede passionen for skønhed op igen.

Monna Cheikh-ansigtsyoga2.jpg

"På Facebook var der annoncer for faceyoga, og jeg blev nysgerrig. Hvad var det for noget? Som kosmetolog har jeg altid arbejdet med massage af huden og brugt de rigtige produkter, så man arbejder med huden mere udefra. Med faceyoga arbejder vi med musklerne indefra. Kroppens muskler skal aktiveres for et fit og defineret look; det skal musklerne i dit ansigt også. Så enkelt er det."

"Derfra begyndte jeg min faceyoga-rejse. Jeg fik det så godt, og jeg kom til at se frisk ud. Jeg delte mine erfaringer med mine veninder og så også resultater hos dem."

Monna Cheikh uddannede sig til faceyoga-instruktør online hos japanske Fumiko Takatsu, der har grundlagt The Face Yoga Method. Hun blev fuldstændigt bidt af det. Og det skulle hurtigt vise sig, at der var mange andre, der delte hendes passion for faceyoga.

"Da Instagram startede for ti år siden, syntes jeg, det var noget fis. Alle de billeder, det gad jeg virkelig ikke. Men min veninde gjorde opmærksom på, at jeg kunne forbedre min business der. Så jeg oprettede en profil, og en, to, tre så eksploderede den."

Mange ville vide, hvordan de kom i gang med faceyoga, og det fik Monna Cheikh til at udvikle et seksugers kursus.

"Under corona begyndte jeg at lave film. Det var meningen, jeg skulle optage dem i et studie. Men alt var lukket ned. Min mand hjalp mig med at indrette et studie hjemme, og der har jeg optaget hele kurset."

I dag er Monna beskæftiget på fuld tid med faceyogaen, har et lille team omkring sig og har også en webshop med beauty-produkter, der bl.a. tæller olier til ansigt, hals, dekolletage og krop.

Ikke noget quickfix

Hvorfor er ansigtsyoga blevet så populært?

"Fordi det virker. Med faceyoga kan du få den samme lifting-effekt, som fillers giver. Vi kan også kalde det kontrol over musklerne, så du selv bestemmer, hvordan dit ansigt bevæger sig. Det tager lidt tid, men du kan opnå resultater, hvis du øver dig regelmæssigt."

"Hvis dit ansigt ”hænger lidt”, skal du have meget filler for at få det op, men med faceyoga kan du skabe et naturligt løft, og det ses tydeligt, når man begynder at lave sine øvelser regelmæssigt. I går skrev en kvinde til mig:  ”Jeg har været i gang i tre uger. Jeg er ked af, at jeg tidligere bare fulgte tilfældige sider, for nu kan jeg se, hvorfor det er vigtigt at følge et forløb.”"

"Man skal arbejde med musklerne og holde fingrene på en bestemt måde, mens man laver de forskellige øvelser, og det er der ikke nogen, der fortæller dig, når du ser et klip på Instagram på 15 sekunder."

Monna Cheikh-ansigtsyoga3.jpg

"Der er rigtigt, at faceyoga ikke er et quickfix; det kræver dedikation og engagement. Du skal afsætte 15 minutter om dagen til at lave de fem øvelser, som jeg guider dig til. Og dem, der vil bruge lidt mere tid, kan gentage morgenrutinen om aftenen plus de bonusmassager, som er en del af kurset."

"Jeg spørger altid folk, hvor mange minutter, de bruger på deres telefon om dagen? Noget af den tid kunne man bruge på faceyoga, eller man kan lave øvelserne, når man går på toilettet, er i bad eller ser Netflix. Så det er ikke svært. Jeg gør det selv. Når jeg sidder og arbejder eller kører bil, laver jeg lige et par poses indimellem."

"Rigtig mange spørger, om jeg kan lave en kort rutine, som dækker det hele. Men folk har forskellige problem- områder og steder, de vil sætte ind, så en basisrutine vil ikke hjælpe dem med at skabe de ultimative ændringer. Man må arbejde med hele ansigtet, og det gør man ikke med blot tre simple poses."

I det hele taget opfordrer Monna Cheikh til, at vi tager os tid til naturlig pleje og selvomsorg.

"På mit kursus lærer man flere ting, der er vigtige. Det kan være bevidsthed om at passe på sin hud, når man f.eks. er i solen eller om, hvordan man ligger og sover – alle de vaner, man har."

"Her er et eksempel: Tygger du kun med den venstre side af munden, så kan det påvirke symmetrien i ansigtet. På samme måde gælder det, at hvis du hver nat sover på højre side, får du en tydeligere sovelinje på den side af ansigtet og ofte også en mere flad kind og flere panderynker. Vi udvikler alle asymmetriske træk med tiden. Men jo mere vi gør de samme ting hver dag, des mere udtalt bliver asymmetrien."

"Når du bliver bevidst om det og samtidig bruger mine øvelser, der skaber mere balance i ansigtet og aktiverer musklerne, så starter du med at se og føle forandringer og får en flottere hud, fordi der kommer mere ilt til huden. Øvelserne booster også kollagenproduktionen. Når man først får opmærksomhed på ansigtet, begynder man også at tænke: nu skinner solen, jeg tager solbriller og hat på. Det er små ændringer, men de giver resultater."

Signatursmilet

Og ifølge Monna Cheikh venter der virkelig gode resultater, hvis du er flittig med ansigtsyogaen på daglig basis. Det ved hun fra sine kursister og mange følgere på Instagram.

"Mange taler dårligt om sociale medier, men jeg er overrasket over, hvor taknemmelige folk er, fordi jeg deler min viden. De, der deltager i mit kursus, begynder hurtigt at se ændringer, og de skriver til mig, at deres mand eller deres mor har sagt: ”wow, sikke en forandring”."

"Omvendt er der også nogen, der beskylder mig for at have fået botox og filler, fordi jeg ikke rynker i panden. ”Ej, hvordan kan du sidde en time og lave en live uden at rynke panden?” spørger de. Til det svarer jeg, at det er noget, jeg har trænet. Og hvis de fortsætter med at påstå, at det ikke passer, blokerer jeg dem."

"Jeg vil ikke have al den negative snak og de nedsættende kommentarer. Når vi poster før- og efterfotos af kursusdeltagerne, vil jeg ikke finde mig i, at andre kvinder kommer med negative kommentarer om dem, som står frem; de skal i stedet have credit for det. Det er synd, hvis nogen mister modet."

Monna Cheikh-ansigtsyoga4.jpg

Samme optimisme præger også hendes syn på fremtiden. Lige nu er hun i fuld gang med at producere minikurser, der koncentrerer sig om forskellige områder i ansigtet som pande, kinder, kæbelinje osv.

"Mit næste projekt bliver at skrive en bog, hvor der også vil være øvelser. Jeg kunne også tænke mig at lave et kursus for mænd. Og også noget for dem, der er på farten. Jeg har en hel masse planer om nye projekter," fortæller hun.

Og hvad så hvis det på et tidspunkt bliver helt yt med ansigtsyoga? 

"Mit arbejde var en hobby i starten, som blev til en fuldtidsbusiness. Vi har altid haft et dejligt liv, så hvis det ikke går med faceyogaen, så nyder jeg bare livet med større børn."

"Det kan godt være, jeg etablerer noget nyt, men det ved jeg ikke endnu. Måske køber vi et hus, så får jeg en have. Jeg drømmer om at få en rigtig fin have."

Monna Cheikh

  • Er født og opvokset i Kolding med sine syriske forældre.
  • I dag bor hun i Oman med sin mand Aymen og børnene Amira, Jibreel og Leyla.
  • Hun er 39 år, bl.a. uddannet kosmetolog og har en master i International Business Communication in English, og så står hun bag Instragramprofilen @faceyoga_monna, websitet Faceyogamonna.com og webshoppen Monnamie.com, hvor hun sælger sine egne produkter, bl.a. olier og skønhedsredskaber med fokus på naturlig skønhed.