Lider du også af “maskne”? Her er alt, hvad du skal vide om den nye skønhedstendens
“Maskne” er et nyt skønhedsbegreb, der er kommet med Covid-19-pandemien og brugen af mundbind. Begrebet dækker over forskellige hududfordringer, der kommer i det område, hvor mundbindet sidder. Vi har talt med en ekspert, som gør dig klogere.
“Maskne”… tyg lige på det.
Der er tale om et nyt skønhedsfænomen, som – hvis du ikke allerede har stiftet bekendtskab med det – er en form for akne, som følger, når vi bruger mundbind. Og det gør vi jo i denne tid. For vores egen og alle andres skyld.
I USA, hvor det har været påkrævet at bære mundbind i noget længere tid, end det har i Danmark, har man kunne se en tendens til, at der på huden under mundbindet kommer små urenheder og irritationer.
Selvom konsekvenserne ved at bære mundbind er minimale og langt mindre end smittefaren ved ikke at bære det, har vi alligevel allieret os med skønhedsekspert Charlotte Torpegaard for at blive klogere på emnet.
I første omgang slår hun fast, at maskne-fænomenet ikke – selvom man måske godt kunne være tilbøjelig til det – bør betragtes som endnu et af skønhedsbranchens mange nye påfund, der skal få os til at bruge (endnu) flere produkter. For der er faktisk noget om snakken. Og som New York Times beskriver det, er maskne på mange måder et udtryk for den tid, vi lever i.
“Maskne er en sammentrækning af ordene maske og akne og dækker over en hududfordring, som typisk kommer på hagen, omkring munden og på kæben – dér hvor mundbindet sidder,” lyder det fra skønhedsekspert Charlotte Torpegaard.
Men hvad er det helt præcis, der sker med huden under mundbindet?
“Når huden er lukket inde i længere tid ad gangen under et mundbind, skaber det en fugtig atmosfære, som påvirker huden, især hvis du i forvejen har tendens til en sart hud, rødme eller urenheder. Derudover er der selve friktionen med mundbindet mod huden, der kan skabe ubalance. Det kaldes også kontakteksem,” uddyber Charlotte Torpegaard og fortæller videre:
“Har du tendens til akne eller sart hud, eller har du brug for at have dit mundbind på i længere tid, kan det være en god idé at sikre, at det mundbind du bruger er af et naturligt, blødt materiale (hvis du samtidig sikrer, at det er i overensstemmelse med Sundhedsmyndighedernes anbefalinger, red.). Nylon, polyester, rayon og ja, papir skaber friktion og giver let irritation i huden. Hvis du bruger et stofmundbind, så sørg for at vaske det i et mildt vaskemiddel uden parfume, kunstige farvestoffer eller blegemidler.”
Har du fået “maskne“?
Har man derimod fået maskne, handler det om at behandle huden så blidt som muligt. Det værste, man kan gøre, er at bruge skrappe eller udtørrende produkter. Det gør kun problemet værre.
“Det gælder i øvrigt alle hududfordringer,” fastslår Charlotte Torpegaard og forsætter: “Det handler om at få huden tilbage i balance og at styrke hudbarrieren, så huden i sig selv er mest muligt modstandsdygtig.”
Sådan behandler du “maskne" – Charlotte Torpegaards fire bedste råd
1. "Sørg for at rense huden med et mildt renseprodukt, fx en økologisk rensebalm. Kombinér gerne med en økologisk muslinklud, som du vrider op i varmt vand og fjerner olien med. Det exfolierer huden mildt, fjerner døde hudceller, men uden at ridse eller irritere, som fx en skrubbecreme kan være slem til. Frankincense er en gammelkendt ingrediens, der i århundreder har været brugt til at bringe huden i balance – også når man lider af urenheder."
2. "Havtorn har vist sig at have en god effekt på 'maskne', så vælg gerne plejeprodukter der indeholder det lille superbær. Serummet fra Vintner's Daughter er et godt eksempel på et produkt, der indeholder havtorn, fugt og antibakterielle ingredienser, som bringer huden i balance og styrker din hudbarriere. Desuden giver den huden den smukkeste glød, som er det første, vi mister, når huden er udsat."
3. "Supplér med en god ansigtsmaske, der går i dybden med porer og urenheder uden at udtørre. Det er vigtigt. Her er den grønne matcha-cleanser fra Odacité med spirulina og matcha supergod. Den giver det blødeste grønne skum og kan både bruges som en mild exfoliering og som en decideret maske. Den kan sågar bruges, selv om du lider af rosacea."
4. "Inden du tager dit mundbind på, kan du med fordel spraye Amlys Digital Detox Face Mist over mundbindet, og så lade det ligge et øjeblik, inden du tager det på. Det giver en mere frisk og opløftende følelse, samtidig med at duften er genkendelig og tryg.
Digital Detox-misten indeholder desuden antibakterielle ingredienser, der, udover at mindske dannelsen af bakterier, også har en god virkning på en hud i ubalance – noget, maskne blandt andet er et udslag af."