Elsa Hosk med mundbind under covid-19

Lider du også af “maskne”? Her er alt, hvad du skal vide om den nye skønhedstendens

“Maskne” er et nyt skønhedsbegreb, der er kommet med Covid-19-pandemien og brugen af mundbind. Begrebet dækker over forskellige hududfordringer, der kommer i det område, hvor mundbindet sidder. Vi har talt med en ekspert, som gør dig klogere.

“Maskne”… tyg lige på det.

Der er tale om et nyt skønhedsfænomen, som – hvis du ikke allerede har stiftet bekendtskab med det – er en form for akne, som følger, når vi bruger mundbind. Og det gør vi jo i denne tid. For vores egen og alle andres skyld.

I USA, hvor det har været påkrævet at bære mundbind i noget længere tid, end det har i Danmark, har man kunne se en tendens til, at der på huden under mundbindet kommer små urenheder og irritationer.

Selvom konsekvenserne ved at bære mundbind er minimale og langt mindre end smittefaren ved ikke at bære det, har vi alligevel allieret os med skønhedsekspert Charlotte Torpegaard for at blive klogere på emnet.

I første omgang slår hun fast, at maskne-fænomenet ikke – selvom man måske godt kunne være tilbøjelig til det – bør betragtes som endnu et af skønhedsbranchens mange nye påfund, der skal få os til at bruge (endnu) flere produkter. For der er faktisk noget om snakken. Og som New York Times beskriver det, er maskne på mange måder et udtryk for den tid, vi lever i.

“Maskne er en sammentrækning af ordene maske og akne og dækker over en hududfordring, som typisk kommer på hagen, omkring munden og på kæben – dér hvor mundbindet sidder,” lyder det fra skønhedsekspert Charlotte Torpegaard.

Men hvad er det helt præcis, der sker med huden under mundbindet?

“Når huden er lukket inde i længere tid ad gangen under et mundbind, skaber det en fugtig atmosfære, som påvirker huden, især hvis du i forvejen har tendens til en sart hud, rødme eller urenheder. Derudover er der selve friktionen med mundbindet mod huden, der kan skabe ubalance. Det kaldes også kontakteksem,” uddyber Charlotte Torpegaard og fortæller videre:

“Har du tendens til akne eller sart hud, eller har du brug for at have dit mundbind på i længere tid, kan det være en god idé at sikre, at det mundbind du bruger er af et naturligt, blødt materiale (hvis du samtidig sikrer, at det er i overensstemmelse med Sundhedsmyndighedernes anbefalinger, red.). Nylon, polyester, rayon og ja, papir skaber friktion og giver let irritation i huden. Hvis du bruger et stofmundbind, så sørg for at vaske det i et mildt vaskemiddel uden parfume, kunstige farvestoffer eller blegemidler.”

Har du fået “maskne“?

Har man derimod fået maskne, handler det om at behandle huden så blidt som muligt. Det værste, man kan gøre, er at bruge skrappe eller udtørrende produkter. Det gør kun problemet værre.

“Det gælder i øvrigt alle hududfordringer,” fastslår Charlotte Torpegaard og forsætter: “Det handler om at få huden tilbage i balance og at styrke hudbarrieren, så huden i sig selv er mest muligt modstandsdygtig.”

Sådan behandler du “maskne" – Charlotte Torpegaards fire bedste råd

Deep Cleansing Balm, Balm Balm, 138 kr. og Organic Muslin Face Cloths, Balm Balm, 75 kr.
balm balm cleanser og muslinklud.jpg
Deep Cleansing Balm, Balm Balm, 138 kr. og Organic Muslin Face Cloths, Balm Balm, 75 kr.

1. "Sørg for at rense huden med et mildt renseprodukt, fx en økologisk rensebalm. Kombinér gerne med en økologisk muslinklud, som du vrider op i varmt vand og fjerner olien med. Det exfolierer huden mildt, fjerner døde hudceller, men uden at ridse eller irritere, som fx en skrubbecreme kan være slem til. Frankincense er en gammelkendt ingrediens, der i århundreder har været brugt til at bringe huden i balance – også når man lider af urenheder."

Active Botanical Serum, Vintner's Daughter, 1.495 kr.
vintners daughter serum.jpg
Active Botanical Serum, Vintner's Daughter, 1.495 kr.

2. "Havtorn har vist sig at have en god effekt på 'maskne', så vælg gerne plejeprodukter der indeholder det lille superbær. Serummet fra Vintner's Daughter er et godt eksempel på et produkt, der indeholder havtorn, fugt og antibakterielle ingredienser, som bringer huden i balance og styrker din hudbarriere. Desuden giver den huden den smukkeste glød, som er det første, vi mister, når huden er udsat."

Green Ceremony Cleanser, Odacité, 479 kr.
odacite cleanser.jpg
Green Ceremony Cleanser, Odacité, 479 kr.

3. "Supplér med en god ansigtsmaske, der går i dybden med porer og urenheder uden at udtørre. Det er vigtigt. Her er den grønne matcha-cleanser fra Odacité med spirulina og matcha supergod. Den giver det blødeste grønne skum og kan både bruges som en mild exfoliering og som en decideret maske. Den kan sågar bruges, selv om du lider af rosacea."

Digital Detox Silver Rich Face Mist, AMLY, 485 kr.
amly detox mist.jpg
Digital Detox Silver Rich Face Mist, AMLY, 485 kr.

4. "Inden du tager dit mundbind på, kan du med fordel spraye Amlys Digital Detox Face Mist over mundbindet, og så lade det ligge et øjeblik, inden du tager det på. Det giver en mere frisk og opløftende følelse, samtidig med at duften er genkendelig og tryg.

Digital Detox-misten indeholder desuden antibakterielle ingredienser, der, udover at mindske dannelsen af bakterier, også har en god virkning på en hud i ubalance – noget, maskne blandt andet er et udslag af."

Om skønhedseksperten

Charlotte Torpegaard har arbejdet i skønhedsbranchen i mere end 25 år bl.a. som skønhedsredaktør på modemagasinet Eurowoman. Hun er forfatter bag bogen "Skønhed kommer indefra, men lidt læbestift skader jo ikke" og driver desuden skønhedsbloggen Ilovebeauty.dk, hvor hun dagligt skriver om skønhedsnyheder samt den fine, lille skønhedspavillon I Love Beauty i Kongens Have.

Engangsmundbind:

Hvor skal jeg bruge mundbind?

Lige nu er det et krav, at alle bærer mundbind i al kollektiv transport over hele landet og på alle tider af døgnet. Myndighederne vurderer desuden, om anbefalingen om brug af mundbind skal udvides til indkøbscentre, forsamlingssteder og lignende steder.

Engangsmundbind eller stofmundbind? Det skal du være opmærksom på

Engangsmundbind:

Hvis du vælger et engangsmundbind anbefaler Sundhedsstyrelsen, at det er af medicinsk/kirurgisk kvalitet (type I og type II). Det vil sige, at det er CE-mærket, og at det tydeligt fremgår af emballagen, hvem der er fabrikant. Mundbindet skal kunne slutte tæt og have elastikker, der hæftes bag ørerne.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at personer i øget risiko altid anvender CE-mærkede mundbind.

Stofmundbind:

Stofmundbind – uanset om du køber dem eller selv laver dem – er ikke underlagt de samme kvalitetsstandarder som engangsmundbind, og derfor kan beskyttelsesgraden variere. Ifølge Sundhedsstyrelsen er et godt stofmundbind bedre end intet mundbind, men det er vigtigt at være opmærksom på, at det ikke giver samme sikkerhed som CE-mærkede mundbind.

Stofmundbind har den fordel, at de kan genbruges, hvis de vaskes, og dermed på sigt være et billigere alternativ til engangsmundbind.

Hvis du vælger at bære stofmundbind, bør du være opmærksom på følgende:

  • Jo flere lag, jo bedre. Mundbindet bør som udgangspunkt bestå af tre lag tætvævet stof som fx bomuld. Materialet skal være tæt nok til at skabe filtrering, men stadig åndbart. Det inderste lag skal være fugtabsorberende og føles behageligt mod ansigtet. Det yderste lag skal være fugtafvisende.
  • God pasform. Mundbindet skal være forsynet med elastikker eller bånd og kunne sidde tæt til dit ansigt, så det dækker både næse og mund.
  • Vask hyppigt. Mundbindet skal kunne vaskes med sæbe eller vaskepulver flere gange ved min. 60 grader.
  • Det er en god ide at vælge et lyst materiale, så du kan se, om mundbindet er snavset.