Myteknuseren: Kan du vaske hår for ofte?
ALT for damerne har sat sig for at finde svar på, hvor meget, der egentlig er for meget, når det kommer til hårvask.
Vi starter på frisørskolen i København. Her bliver eleverne oplært i, at hårvask hver dag, nok lige er i overkanten. Det stemmer meget godt overens med den holdning, salonejer, frisør Allan Kliim har.
- Du skal ikke vaske det for ofte. Det anbefaler vi vores kunder, siger han.
Men hvor ofte er så for ofte?
- Af sundheds- og miljømæssige hensyn, så siger vi to til tre gange om ugen, siger han.
Hver dag er ikke en synd
Men ikke alle eksperter er afvisende overfor daglig hårvask. Lars Skjøth, der er grundlægger og forskningsleder hos Hårklinikken, som beskæftiger sig med hårtab og hovedbundsproblemer, mener, at det handler om at tage højde for den tilstand din hovedbund og dit hår er i.
- Det er meget individuelt. Derfor er det forkert, at det er dårligt at vaske hår dagligt. Vi modtager mange mennesker, der har problemer på det her område. For nogle er der tale om, at daglig hårvask kan være nødvendig, fordi de har en høj talgproduktion, som gør, at deres hår hurtigt kommer til at se fedtet ud. Og visse typer skæl kunne have været undgået ved daglig hårvask. Men det er meget individuelt, hvad der virker, siger Lars.
LÆS OGSÅ: Vasker du også dit hår forkert?
De seneste 22 år har han beskæftiget sig med området, og han mener, at det generelt gør sig gældende, at folk ikke får det meste ud af deres hår, fordi de ikke tager udgangspunkt i den tilstand, deres hår er i.
- Især i Norden lider vores hår og hovedbund under klimaet og det høje kalkindhold i vandet. Derfor kan det ofte være en god idé at vaske det oftere og give det mere pleje, så man undgår, at det bliver tørt og uelastisk, siger han og understreger, at det er umuligt, at lave én formel for, hvor ofte, man skal vaske hår, som kan passe på alle.
- Det svarer til, at man vil lave én kostplan for den gennemsnitlige dansker, både kødelskeren og vegetaren. Det kan man ikke.
Produktet er alpha omega
Hvis du oplever problemer med hovedbunden anbefaler begge eksperter, at du ser på dine produkter, og hvad de indeholder. Især silikone og sulfater bør du bandlyse fra brusehylden. Og så skal du være opmærksom på doseringen. Allan Kliim ser ofte et problem i måden folk vælger at bruge deres produkter på.
- De fleste bruger alt for meget produkt, og hvis man ikke får vasket det helt ud, så giver det problemer. Så nøjes med, hvad der svarer til en to-krone af din shampoo og det dobbelte af din balsam eller hårkur. Og så skal du være opmærksom på at vaske ekstra grundigt, hvis du har valgt en shampoo uden sulfat, for den kræver bare mere vand, råder han.
Valget af produkter er fatalt for dit hår og din hovedbunds sundhed, mener Lars Skjøth.
- Når du er i bad er hovedbunden våd og mere åben og modtagelig overfor det, den kommer i kontakt med. Så det skal altså være i orden, siger han.
Og hvis du oplever problemer med dit hår, selvom du føler, du gør hvad du kan, så skal du ikke fortvivle. Ifølge Lars Skjøth oplever de fleste mennesker på et tidspunkt, at det hele ikke spiller.
- De fleste får nogle problemer med tiden. Det afhænger af utallige faktorer, siger han og understreger at det ofte giver problemer med huden, når vi går fra sommer til vinter – og at det også gælder for hovedbunden.
DOM: Der er ikke en gylden regel for hvor ofte. Det handler om at finde et leje, som passer til dit hår og hovedbund. Det er naturligt at opleve problemer, når vi går fra sommer til vinter, men ellers gælder det om at finde en rutine, som din hovedbund er glad for. Med fokus på de rette produkter, kan du komme langt. Rådfør dig evt. med en ekspert for at finde frem til de bedste produkter til lige præcis dig.
LÆS OGSÅ: Myteknuseren: Er det spild af tid at strække ud?