Silke Grane

"Jeg prøvede med alle mulige produkter, der giver fylde, men det gav ikke nok"

Silke Granes frisør har engang sagt direkte, at hun er en besværlig kunde, og det indrømmer skønhedsjournalisten og -bloggeren gerne, at hun er. Nu vil hun gerne bryde med tabuet omkring extensions. For hende er det ekstra hår både en hjælp til sundere hårvaner og realiseringen af en drøm, som bare gør hende glad.

Silke Grane er skønhedsjournalist og -blogger, og hun har derfor helt naturligt fokus på at se sund, velplejet og godt ud. Men hendes frisureforandring udspringer denne gang mest af alt af en drøm, som de fleste nok kan genkende. Drømmen om det, vi ikke har; krøller, fint og glat hår, tykt hår, kornfarvet, gyldent, skinnende mørkt. I Silkes tilfælde: langt hår! Det er ikke første gang, du har prøvet extensions.

Hvad var grunden den første gang?

"I første omgang var det, fordi mit hår var blevet meget tyndt og slidt. Jeg tror, der havde været lidt stress inde i billedet, men jeg havde heller ikke været særlig god ved det. Jeg havde fået lavet lyse striber mange gange, vasket og fønnet det hver dag, og det kan det jo simpelthen ikke tåle, så jeg tænkte på, hvordan jeg kunne få noget mere fylde i det. Jeg prøvede med alle mulige produkter, der giver fylde, men det gav ikke nok, og det hjælper heller ikke ligefrem på kvaliteten af håret, at man bliver ved med at fylde produkter på. Så prøvede jeg med extensions, og det var en kæmpe succes – for mig selv selvfølgelig men også på min blog, for det viste sig, at der var rigtig mange, der havde samme problem, og som efterfølgende valgte den tilgang til at få mere fylde."

"En anden ting, jeg opdagede henad vejen, var, at det i modsætning til, hvad mange tror, var rigtig skånsomt for mit hår med extensions. Håret voksede så godt bagefter, fordi jeg ikke længere vaskede og stylede det hver dag. Det fik fred. Det ekstra hår blev sat på med en skånsom tape, som man kan tage af med lidt hårkur eller balsam. Det var egentlig af nød på det tidspunkt, men mit hår voksede og blev stærkere og sundere."

Hvorfor har du fået extensions denne gang?

"Denne gang var det ikke fordi, mit hår var tyndt, men fordi, jeg gerne ville prøve at have langt hår. Jeg har sådan noget fint hår, der aldrig kan blive længere end til skuldrene. Så både fylde og længde. Mere vil have mere!"

Hvordan føltes det pludselig at have fået langt hår?

"Der var en lille prinsesse, der sprang frem: ”Juhu, nu har jeg prøvet at få langt hår!” Ha ha. Men det var også et nyt udtryk, og jeg synes faktisk, at det tager fem år af min alder. Jeg jagter ikke ungdommen, så det var ikke det, der var afgørende for mig. Når man ikke har prøvet at have langt hår før, så føles det helt vildt at have noget hår, man kan slynge over skulderen. Jeg nyder det virkelig. Jeg ved også, at der kommer et tidspunkt, hvor jeg vil holde en pause, og til den tid er mit hår jo også vokset lidt. Men det skal være en del af mig og min stil. Jeg var ikke ude på at skifte udseende grundlæggende."

Silke_Grane_Før.jpg

Er der andre fordele ved at have extensions?

"Ja, jeg behøver ikke at style håret hver dag. Jeg kan bare stå op og rede det igennem. Det er simpelthen så lækkert. Jeg sparer så meget tid! Første gang jeg fik extensions, vænnede jeg mig til vaske håret hver anden dag, og nu vil jeg prøve at komme frem til at vaske det hver tredje dag for at skåne håret og få nogle bedre hårvaner."

Hvilke reaktioner fik du fra omgivelserne?

"Den dag, jeg havde fået sat extensions på, havde frisøren stylet mit hår med sådan nogle store, bløde havfruekrøller, som de unge er helt vilde med, og da jeg sad i min bil og skulle køre derfra, lagde jeg mærke til, at nogle helt unge fyre kiggede, fordi de kunne se noget langt, lyst hår derinde i bilen. De kiggede lige en ekstra gang, og da de så, at det var sådan en lidt ældre kvinde, tænkte de nok ”nå ok”. Det var en ret sjov fornemmelse, at mit hår var blevet sådan et blikfang. Der sker noget med den forandring, og mange mænd kan godt lide langt hår, det må jeg konstatere. Inklusive min egen kæreste."

"Jeg tror faktisk ikke, jeg har hørt nogen sige noget dårligt, ikke engang min datter, som ellers godt kan være lidt teenagenegativ. Hun synes også, det er flot. Så ved man, at så er det ikke helt galt. Jeg har også fået reaktionen ”hvor ser det naturligt ud!”, også fra kollegaer, som jeg tror er skeptiske over for extensions, og det var lige præcis mit mål at vise, at det godt kan se naturligt ud."

Vil du blive ved med at have extensions?

"For en tid vil jeg gerne, men så vil jeg tage dem af og holde en pause, og se, hvordan håret har det – og nyde at kunne børste håret helt nede fra hovedbunden, for det kan du ikke med extensions. Men jeg kender også flere, der aldrig ville bevæge sig udenfor uden deres extensions, og som ikke fortæller deres kollegaer, at de har dem. Det er virkelig et tabu nogle gange."

Hvorfor er det et tabu?

"Det er et godt spørgsmål, men der er både tabu forbundet med at have tyndt hår, afhængig af hvor slemt det er, og med at have extensions. Jeg tror, der sidder noget power i vores hår. Det er lidt et sidespring, men der sker ofte noget, når f.eks. kræftpatienter mister deres hår. Der sidder noget kvindelighed og noget feminint i håret, og så er det er vores udtryk og vores personlige stil, det handler om."

Silke_Grane_Efter.jpg

Nogle vil måske også synes, at det er snyd at få extensions?

"Ja, det er der helt sikkert nogen, der vil mene, men vi snyder jo også med så meget andet. Specielt hvis man gør det langt, så er det snyd. Det er ikke lige så slemt, hvis man får extensions for at få mere fylde, for så hjælper man med at løse et problem, men hvis det kun handler om pynt, så er det snyd. Men vi snyder jo også med kunstige øjenvipper, negle, spraytan, bryster osv., men det er meget synligt, hvis man pludselig har længere hår. Det er også derfor, jeg vælger at være helt åben omkring det. Jeg tror, at mange har et billede af, at hvis det er extensions, så kan det kun være rigtig langt i stedet for, at man også kan få lidt fylde og f.eks. have hår til skuldrene."

"Extensions er ekstremt misforstået. Mange tænker på sådan noget Hollywood-hår og havfruekrøller, men blandt de folk, jeg har været sammen med, og som ikke vidste, at jeg har fået extensions, er der ikke en, der gættede på det, fordi det bare blender ind i mit eget hår. I dag kan du få dem i flere toner, du kan farve håret, og man kan også få extensions til gråhårede. I starten var extensions ofte lavet med noget kraftigt, asiatisk hår, som slet ikke passede ikke sammen med skandinavisk hår og så så det meget fake ud. Men man skal selvfølgelig vælge extensions, som er af en god kvalitet, og som er produceret på ordentlige vilkår."

Når du gør noget ud af dit hår, hvem er det så for?

"Det er først og fremmest for mig selv. Jeg er superforfængelig, når det kommer til mit hår. Min frisør har engang sagt til mig, at jeg er en rimelig besværlig kunde, og det var direkte tale. Når jeg kommer for at få lyse striber, så skal de se ud på en bestemte måde. Jeg er meget specifik, men det er meget for mig selv, og jeg vil mest af alt signalere, at jeg har velplejet hår."

Har du skiftet frisure ofte?

"Det gjorde jeg meget, da jeg var ung, men da jeg var i starten af 30’erne fandt jeg i gåseøjne nogenlunde mit look. Jeg skulle have lyst hår, og det skulle ikke være for kort. Jeg har både haft rødligt hår og mørkt hår, og jeg har haft flere korthårsfrisurer, som egentlig var ret smarte, men i 30’erne, synes jeg, at jeg havde fundet det, der var mig. Siden har jeg kørt lidt rundt i det samme med afblegninger hele tiden, og det er hårdt for håret, samtidig med at jeg også føntørrer det, og at det også bliver mere skrøbeligt, når vi bliver ældre."

Vil du blive ved med at afblege dit hår?

"Jeg prøver faktisk på at få en mere naturlig hårfarve, for jeg er begyndt at få lidt sølvstænk, som vi kan kalde dem. Og det har jeg ikke noget imod. Det er en flot kold grå, som godt kan vokse ud og blende lidt ind i det lyse. Men jeg er ikke klar til at blive gråhåret endnu."

Hvad betyder dit hår for dig?

"Det betyder rigtig meget for mig. Hvis jeg har en dårlig hårdag, så er det som om, at makeuppen og tøjet heller ikke sidder lige så pænt. Det hele hænger sammen. Andre opdager som regel ikke, at der er en bølge, der sidder forkert, eller at man har fået en grim udgroning, men det kan fylde rigtig meget inde i ens eget hoved."

"Jeg har aldrig haft den store trang til at skifte frisure i forbindelse med forandringer i mit liv. Jeg er mere tilbøjelig til at begynde at træne, spise sundt eller se på alle mulige andre dårlige vaner. Men jeg har altid haft den der lille drøm om, at mit hår skulle være langt."

Silke Grane

Silke Grane, 50 år, er skønhedsjournalist og tidligere skønhedsredaktør her på ALT for damerne samt indehaver af bloggen Silkegrane.dk. Mor til en datter på 16 år. I et forhold.