”Jeg kan godt forstå, det er en trang, som er enormt svær at slippe af med”
I fredagens afsnit af ALT for damernes podcast ”Skål Søster” diskuterer komiker Natasha Brock og influencer Carla Mickelborg blandt andet, hvordan vi bliver nødt til at prioritere god kvalitet fremfor prisen, når det gælder tøj. Andet er skadeligt for klimaet.
I ALT for damernes fredagspodcast ”Skål Søster” diskuterer gæsterne i denne uge blandt andet, om modeugen stadig har sin berettigelse. Modeindustrien står for cirka 10% af den samlede årlige CO2-udledning, men på trods af det, har Københavns gader den seneste uge været fyldt med de største modehuses shows.
Både komiker Natasha Brock og influencer Carla Mickelborg er meget bevidste om deres tøjforbrug, men negligerer ikke, at det kan være svært at modstå de store fast fashion-firmaer, som Zara, Bestseller og H&M, der kan levere flot tøj til næsten ingen penge – også selvom produktionen af netop den slags mode er en af de helt store klimasyndere.
”Det er ikke alle, der har råd til at vælge den klimavenlige løsning, når det gælder tøj. Der er mange, som sidder og ser billeder fra modeugen og tænker, at man kan få noget lignende tøj et andet sted, der er billigere. Så går man i Zara for at have råd til det udtryk, man har lyst til at have. Jeg kan godt forstå, det er en trang, som er enormt svær at slippe af med,” siger Natasha Brock.
Kvalitet frem for kvantitet
I podcasten opremses en række skræmmende fakta om de skader, modeindustrien forsager på kloden. F.eks. kommer en femtedel af verdens vandforurening fra behandling og farvning af tøj, og 150 millioner træer fældes hvert år i forbindelse med modeproduktion.
Carla Mickelborg mener dog, at det er forkert at bruge tallene som en skræmmekampagne for at få folk til at købe mindre tøj.
”Ofte kan man blive fyldt op med skam og dårlig energi af så mange ting. Især når man hører de skræmmende tal om tøjproduktion. Prøv nu bare at følge din fornuft. Lad være med at gå ned hver eneste fredag og køb et nyt jakkesæt i Zara. Prøv først at se, hvad du har i skabet.”
Begge kvinder betaler gerne mere for at få tøj af god kvalitet, og Natasha Brock er især blevet mere bevidst om, hvor hun køber sit tøj. Hun forsøger blandt andet at købe tøj hos små firmaer.
”Der er jo enormt mange gode slow fashion brands i Danmark (firmaer, der har fokus på kvalitetstøj med en lang levetid, red.). De popper op hele tiden, og det er virkelig fedt. Hvis man køber noget tøj derfra, så ved man, det er rigtige mennesker, der bliver glade for, at man køber deres design. Der er bare en helt anden følelse ved at købe slow fashion end fast fashion,” siger hun og fortsætter.
”Men vi må ikke underkende, at det kræver penge at blive mere klimavenlig.”
Lyt til resten af diskussionen i Skål Søster, hvor kvinderne også diskuterer emner som kærlighed, TikTok-trends og modeuge. Find den, hvor du hører podcast.