Michelle Yeoh

Her er 10 smykker, du med fordel kan investere i – værdien vil også være stor om mange år

Du ved det godt: Kvinder skal lære at investere. Men mens kryptomarkedet skælver, og aktiekurverne danser limbo, er de investeringer, du kan smykke dig med og glædes over hver eneste dag værd at overveje. Vi har samlet 10 klassiske smykker med indbygget herlighedsværdi.

One to watch

Det var Andy Warhols foretrukne ur. Ikke fordi han gik op i at komme til tiden, men fordi Cartiers Tank-ur var det ultimative statement for den amerikanske kunstner. “It is the watch to wear,” sagde han og lod sig fotografere med uret på og en gravhund i skødet i 1973.

Uret, der blev lanceret i 1917, var inspireret af kampvogne fra 1. Verdenskrig og blev set som indbegrebet af modernisme, særligt fordi den firkantede urskive var et brud med traditionen for runde skiver.

Siden er Cartiers Tank blevet set på håndleddet af legender som Cary Grant, Muhammad Ali og Prinsesse Diana, og Kim Kardashian erhvervede sig naturligvis Jacqueline Kennedy Onassis’ Tank på auktion i 2017. For beskedne 379.500 amerikanske dollars.

Smykker1.jpg
Tank-ur fra Cartier, fra 23.100 kr.

Det ubrydelige bånd

Allianceringen er et exceptionelt smykke, fordi den symboliserer den utvungne og oprigtige alliance mellem elskende. Og ja, den bliver måske brugt både i forbindelse med forlovelse og ægteskab, men det er ikke sådan, den er tænkt.

Den enkle ring, der kan være prydet med få eller mange sten, er skabt som en symbolsk markering af en ubrydelig kærlighed mellem to mennesker – og de smukkeste af slagsen har Ulrik Hartmann solgt fra sin butik i Bredgade de seneste 25 år.

Smykker2.jpg
Alliancering i 18 karat gulguld med 0,24 ct. brillanter fra Hartmann’s, 19.900 kr.

Underfundig ener

Arje Griegst var kunstner, guldsmed og ener. Når alle hans samtidige kolleger under den store Danish Modern-bølge (ca. 1940-60, red.) blev stadig mere stringente og stramme, fabulerede han vildt i organiske former og barokke udtryk.

Han blandende inspiration fra såvel romersk, græsk og nordisk smykketradition med legende arabiske indtryk, og hans arv, der siden hans død i 2016 er blevet videreført af hans søn og svigerdatter, Noam Griegst og Amalie Adrian, er lige så sejlivet, som den er smuk.

Spiral-ringen, der blev lanceret i 1970, smyger sig om fingeren som gyldne hår fra en mytologisk havfrue og er i dag et godt bud på Danmarks mest eftertragtede vielsesring.

Smykker3.jpg
3. Spiral Ring No. 1 fra Griegst, 9.800 kr.

H for Hermès

De har tyngde, kvalitet og er evindelige klassikere. Hermès’ emaljearmbånd er sådan et smykke, du har lyst til at købe til dig selv. For det er voksent uden at være damet, moderne uden at være trendy og chikt uden at være forbeholdt pariserinderne.

Armbåndene bliver skabt i Nontron i Frankrig, og det første blev lanceret i 1976 baseret på et tørklædetryk af designeren Jacques Eudel. I dag fås emaljearmbåndene i alle nuancer af lækker (bare navnene som marron glacé og rose dragée), i smalle og brede versioner og allerpænest: med et klassisk H som låsen i centrum.

Smykker4.jpg
Clic H bracelet fra Hermès, 4.950 kr.

Rend mig i traditionerne

Er det et armbånd? Er det et ur? Er det en skulptur til håndleddet? Svaret er ja – til det hele. Bøjleuret, der blev designet i 1969 af Vivianna Torun Bülow-Hübe, er her et halvt århundrede senere lige så gådefuldt og genialt, som da det første gang omsluttede håndleddet med organisk selvfølgelighed.

Urets spejlskive er uden tal og er designet uden rem eller ornamentering, og det illustrerer designerens idé: “Jeg ville frigøre folk fra tidens slaveri. Et ur bør ikke gøre os til fanger af tiden, men nærmere frigøre os fra den.” Og med den tanke rammer hun måske vor tids største længsel mere præcist end nogen samtidig designer.

Smykker5.jpg
Vivianna-bøjleur fra Georg Jensen, 12.500 kr.

Missing link

Tiffany & Co. blev grundlagt i 1838 og har siden været synonym med eksklusive smykker og bedårende små turkise æsker med sort sløjfe. Over årene har smykkehuset lanceret utallige klassikere og forlovelsesringen, som vi kender den i dag (lanceret i 1886). Men det var særligt i 70’erne, hvor designer og Halston-muse Elsa Peretti kom til, at fundamentet til Tiffanys HardWear-kollektion blev lagt.

Link-øreringene og de matchende halskæder og armbånd er inspireret af et unisex-armbånd fra 1971 fundet i husets arkiv og er indbegrebet af New Yorks dynamiske, rå og optimistiske smykkestil.

Smykker6.jpg
Link Earrings – Tiffany HardWear fra Tiffany & Co., 42.300 kr.

Diskretionens mester

Coco Chanel var kendt for mange ting. Ikke mindst sin stil og evne til at indfange essensen af den i citater som: “Before you leave the house, look in the mirror and take one thing off.” For hellere lidt, men godt var hendes devise, også når hun valgte smykker.

Mademoiselle Chanel blev indbegrebet af mellemkrigstidens frisindede raffinement, og i dag er hendes arv synlig i alt, hvad de to CC’er får lov til at pryde. Modehusets Fine Jewelry-kollektioner er blevet ikoniske, og Coco Crush-øreringene rangerer højt på mange kvinders liste over drømmekøb, for de forener Chanels forkærlighed for quilt og hendes sans for diskret luksus.

Smykker7.jpg
Coco Crush Earrings fra Chanel, 32.200 kr.

Perler på en snor

Den danske guldsmed Sophie Bille Brahe har lagt sig i spændingsfeltet mellem kunst, håndværk og mode og har på overraskende kort tid skabt det, der i dag betragtes som moderne klassikere. Selv om hun fortsat kreerer nye kollektioner hvert år, er det i særlig grad hendes gengangere, den uprætentiøse tilgang til diamanter og den forfriskende brug af perler, der har gjort hende til en smykkedesigner, der nyder international bevågenhed.

Petite Peggy Necklace er en ultraanvendelig perlekæde, der hviler let på kravebenet og hvis minimalistiske udtryk understreges af perlernes elegante størrelsesforløb.

Smykker8.jpg
Peggy Necklace fra Sophie Bille Brahe, 29.500 kr.

Let og elefant

Elefanten associeres med lykke, visdom og styrke, den sættes i forbindelse med Buddhas undfangelse, den indgår i det danske kongevåben, og Elefantordenen er den højeste danske orden, man kan hædres med. Og så er elefanten også en af de mest yndede dyr at smykke sig med, når blot den er tegnet af Ole Lynggaard, udformet i guld, besat med ædelsten og så charmerende livagtig, at den stjæler billedet, når den hænger om din hals.

Smykker9 copy.jpg
The Elephant Collection fra Ole Lynggaard Copenhagen, priser på forespørgsel

Slangen, der slap ud

Det var i 1940, at det romerske smykkehus Bvlgari første gang lod en slange slynge sig op ad en kvindearm.

‘Slangen’ var også et guldur med en elegant indre konstruktion, der gjorde hvert led bøjeligt og udtrykket lige så sexet, forførende og kraftfuldt som slangens symbolske betydning. I dag er kollektionen Serpenti udvidet med ringe, armbånd og halskæder.

Smykker10.jpg
Serpenti Viper Bracelet fra Bvlgari, 49.500 kr.