Sofie Linde

Derfor laver jeg lister over de venner, som giver mig henholdsvis god og dårlig energi

Sofie Linde er bedst til at være glad. Det praktiserer hun ved at hænge ud med de venner, der giver overskud, sige benhårdt fra over for sin chef, se reality-programmer med kæresten, spise boller i karry og for anden gang være hele Danmarks X Factor-vært.

Nogle bruger post-its for at huske det, de skal huske. Sofie Linde bruger dem til at få overblik over sine venskaber. Hver tredje måned bipper hendes telefon med en påmindelse om, at hun skal sætte tid af til en seance med de gule sedler. Så skriver hun navnene op på alle sine mange venner og lister dem efter, hvem der har givet hende god energi, hvem der har taget energi, og hvem hun savner. Så hænger hendes venner der og flapper på hver deres seddel, inde eller ude. Hvem skal hun prioritere, og hvem skal hun have en pause fra eller helt lade glide?

"Jo ældre jeg bliver, jo færre venner er der på minussiden. Omvendt er der ved at være overlast af virkelig fede mennesker, der giver plus i mit liv. Venskabskabalen begynder at gå op nu. Jeg har de venner, jeg skal have, og den mand, jeg skal have. Jeg har de mennesker i mit liv, som jeg har brug for, for at jeg kan være glad," siger 27-årige Sofie Linde.

Sofie vil være glad. Det vil de fleste vel nok, men for Sofie er det absolut afgørende for, at hun fungerer. Mundvigene skal helst pege opad, det ene øje blinke, og pegefinger og langemand udgøre et V-tegn.

"Jeg tror på, at du får det igen, du udstråler, og jeg tror på det bedste i mennesker. Mañana. Let it be. Det skal nok gå. Downsiden ved at være så positiv er, at man også lettere tager negative ting ind. Jeg tuder helt vildt nemt. Verden er jo ikke bare all smiley faces."

Nej, verden og andre mennesker, chefer og kolleger kan indimellem finde på at behandle én uretfærdigt.

"Så går jeg til stålet med det samme. Hvis jeg ikke bliver prioriteret på mit arbejde eller får nok i løn, hvis der er blevet taget en fed opgave fra mig, eller jeg ikke får den ferie, jeg har ret til, tager jeg konfrontationen, og jeg går linen ud. Du får den respekt, du selv sætter dig i. Hvis du siger fra, krydser folk ikke den grænse én gang til," siger Sofie Linde.

Sofie gider ikke dårlig karma. Ikke med sine venner og ikke i sit arbejdsliv, og hun gider ikke længere diskutere bare for at diskutere, selv om hun er virkelig god til det. 

"Jeg har nok ikke altid virket særlig sympatisk, når jeg diskuterer, for jeg bliver ved og ved og ved, indtil jeg får ret. Det er noget, jeg har skullet arbejde med. Måske kunne man få noget ud af lige at lytte? Hvis man pakker sine argumenter væk og forsøger at forstå, hvad den anden prøver at få fremstammet, kan det være, at man kan tage noget med hjem," siger Sofie Linde.

LÆS OGSÅ: Mark Kenly Domino Tan: Derfor er danske kvinders tøj ofte sjasket at se på

Supervoksen

Når det ikke længere er livsnødvendigt at få ret, er man måske ved at være voksen. For Sofies vedkommende blev hun i hvert fald helt sikkert voksen, da hun lærte at sige nej til det, hun umiddelbart havde allermest lyst til at sige ja til. Den var værre.

"Det sværeste ved at blive voksen for mig var at lære at prioritere. At sætte forpligtigelse over fornøjelse. Jeg har altid været typen, der ville være med, hvor det skete. Der var da også en tilvænningsperiode, hvor jeg måtte komme på arbejde med tømmermænd, fordi jeg ikke kunne sige nej. Men når man har gjort det tilpas mange gange, orker man det ikke længere," siger Sofie Linde.

Siden Sofie var 18, har hun arbejdet fuldtid på DR, først som børnevært på SommerSummarum og MGP, siden som vært på X Factor, som hun fra januar for anden gang skal stå i spidsen for, når Danmarks fredagsunderholdning numero uno flimrer hen over skærmen. Men det var jo slet ikke meningen. Hun skulle slet ikke have været i tv-branchen. Hun skulle jo have været læge, neurokirurg, ligesom sine forældre. Derfor flyttede hun til London efter gymnasiet.

"Selv om jeg kun tænkte på drenge i gymnasietiden og var vild og larmede, var jeg alligevel grundig i alle slutspurter op til eksamenerne og sikrede mig det snit, jeg skulle have for at komme ind på medicin," siger Sofie Linde.

I London skulle hun lære at tale og forstå engelsk, gerne med et arbejde på et universitetshospital, så hun kunne forstå lærebøger og forelæsninger, når hun skulle i gang med at studere.

"Men jeg var 18 år, så jeg arbejdede på pubber og i tøjbutikker, fyrede den af og var på røven," siger Sofie Linde.

Det gik der hurtigt otte måneder med. Så da de ringede fra DR og spurgte, om ikke hun ville til casting på børneprogrammet SommerSummarum, tænkte Sofie: "Jamen, hvis de giver en tur hjem, kunne det da være meget fedt."

På DR kendte de til Sofies talent, fordi hun som 15-årig søgte fritidsjob som rengøringskone på Danmarks Radio i Aarhus. Hun fik ikke jobbet. Til gengæld blev hun kaldt til casting på børneprogrammet Fandango. Til trods for sit talent var hun stadig kun 15 år og for ung til et job som børnevært. Tre år senere var hendes første casting ikke glemt, da Signe Lindkvist sammen med Danmarks Radio skulle finde en vært til programmet SommerSummarum. Og efter to vellykkede castinger i DR Byen fik Sofie tilbudt jobbet som vært. Siden hun havde festet det, hun skulle i London, var hun klar til at tjene penge, som hun kunne spare op til sit senere studium i København. Og der stod hun så, med fem kufferter og tømmermænd i en by, hun kun havde besøgt på studieture og shoppeture med sin mor, og med nogle ældre kolleger godt oppe i 20'erne.

"Jeg syntes, de var 100 år. De var supervoksne og etablerede og havde lejligheder og havde haft jobs i mange år. Jeg var bare sådan: "Hvor er fredagsbaren?" Jeg skulle lige lære at tænke som en voksen og være ansvarlig. Jeg var stadig der, hvor jeg gik ud og brugte alle mine penge på tøj, hver gang jeg fik løn. Det var det største wakeup call i mit liv at flytte fra London til København. Tal om at blive voksen lynhurtigt. Men nu er jeg ret godt i zen med min alder," siger Sofie Linde.

LÆS OGSÅ: Manden bag Hr. Skæg: “At blive kendt tilfredsstillede et dybt behov for bekræftelse, som jeg altid har haft i mig”

Håndværker og gøgler

"Jeg er totalt havnet på den rette hylde og kunne aldrig forestille mig at lave noget andet," siger Sofie Linde, der dog i lang tid blev ved med at tænke, at hun skulle være læge, for "Jeg følte altid, at det var på lånt tid at være i Danmarks Radio. Det var så sjovt, at det ikke kunne være et rigtigt arbejde. Det er jo sådan en gøglerkarriere."

Men Sofie er ikke færdig med tv. Studierne har hun opgivet, selv om mormor stadig en gang imellem punker hende, om hun da ikke skal have en uddannelse.

"På en eller anden måde har jeg jo fået sådan en håndværkeruddannelse, hvor jeg er blevet voksen og uddannet i DR, men jeg har ikke papir på noget som helst. Men jeg har sindssygt meget erfaring. Det vigtigste er at være god til at spørge om hjælp. Der er altid nogen, der gerne vil lære fra sig," siger Sofie Linde.

Hvad er det, du skal være god til? Hvad er din fornemste opgave som vært?

"Det bedste håndværk er at kunne interviewe og snakke med mennesker, og der er børn så gode at øve sig på, for du kan ikke planlægge noget som helst. Du kan briefe dem, men hvis de hellere vil tale om noget andet, gør de det. På den måde har jeg lært de der håndværksmæssige ting på den hårdeste crowd overhovedet. Jeg har interviewet børn, som har tisset i bukserne, og andre, som har grædt. Det gør, at der skal meget til at hyle mig ud af den," siger Sofie Linde.

Og så er det et plus at kunne gå ind i alt og alle med træsko på. Selv om man er vant til de tunge sko, når man er fra Odder i Østjylland, var det i begyndelsen af karrieren ikke altid lige let at være ligefrem.

"Jeg kommer fra en lille by, hvor man holder sig for sig selv og ser folk an, så selv om det ikke ligger i ens natur, kan man opdyrke det. Jeg har lært, at man lige så godt bare kan kaste sig ud i det med det samme. Hvis man er høflig og kun har pænt at sige, er man altid velkommen. Det første lange stykke tid på DR, hvor der var idéudvikling, sad jeg bare helt stille og kiggede, hvor der i dag skal meget til at gøre mig nervøs eller usikker," siger Sofie Linde.

Hvordan har du lært det?

"Jeg arbejdede med nogle, der var meget ældre end mig, som jeg så op til, og så lod jeg bare, som om jeg havde de samme evner, tog mig sammen og efterlignede dem. Da jeg havde gjort det to gange, og det var en positiv oplevelse, var det pludselig bare sådan, jeg gjorde," siger Sofie Linde.

LÆS OGSÅ: Mette Lindberg fra X-Factor: “Det kan godt være svært at arbejde sammen med mænd med et så store egoer”

Østerbronx

Sofie bor med kæresten Joakim Ingversen, der også arbejder som vært på DR, på Østerbro i en gammel frisørsalon og iskiosk, som de har slået sammen og totalrenoveret. Det gør hun aldrig igen.

"Det er det værste, jeg nogensinde har prøvet. Vi talte ikke om fucking andet i tre måneder."

Men Østerbro? Du er da en Nørrebro- eller Vesterbro-dame, er du ikke?

"Der kommer jyden op i mig. Jeg giver ikke 5 mio. for 68 m², så fuck Vesterbro! For det andet kan jeg godt lide, at der er så stille her. Hver dag snakker jeg med så mange mennesker, så når jeg kommer hjem og går tur med min hund, kan jeg godt lide, at jeg ikke skal møffe mig igennem 100 mennesker eller støder ind i alle mulige, jeg kender. Jeg møder bare alle de gamle damer, jeg lufter hund med, og snakker med dem om boliglån og hundesygdomme," siger Sofie Linde.

Hun har været kærester med Joakim i to et halvt år. De kom til at kysse i en brandert efter at have været venner og kolleger i mange år. Det gav god mening, så de begyndte at holde i hånd, og skulle de måske ikke også bare være kærester, når alt gik så nemt?

"Vi er enige om, at man skal behandle folk pænt. Det er altså ikke alle, der betragter det som en selvfølge, at man møder folk med et smil. Og så har jeg aldrig grinet så meget i et forhold. Han er helt vildt sjov. Måske er han endda lidt sjovere end mig. Og han er glad for min hund Kim. Det er også meget vigtigt. Jeg er aldrig i tvivl om, hvor jeg skal få den rene sandhed fra. Samtidig er han god til at fornemme, hvornår han skal holde sin kæft og kramme mig og få mig i godt humør. Der er ikke noget, han skal nå. Vi har fyret den af tidligere, så nu kan en hel weekend på sofaen være det fedeste."

O.k., o.k. Hvad er irriterende ved ham?

"Hans temperament, han er så rolig. Jeg er excentrisk. Så græder jeg, så griner jeg, så skælder jeg ud. Giv mig nu en fucking reaktion! Der kommer først en reaktion, når han vitterlig synes, at nu er det nok. Ellers har han en irriterende evne til at få talt mig til ro. Og så er han irriterende, når han maler. Så gør han det ikke ordentligt og kommer ikke helt ind i hjørnerne. Han maler bare lige lidt rundt omkring, for "så har vi nogenlunde en idé om, hvordan farven bliver." Eller: "Jeg har lige vasket pletterne af gulvet." "Hvorfor har du ikke vasket hele gulvet?" "Man kan ikke se på afstand, det er beskidt." Det er nok meget godt, han er sådan, så kan jeg lære at slappe lidt af," siger Sofie.

Udløbsdato

På Instagram poster Sofie billeder af sig selv med mælkeskæg og mønstret tøj, selfies af hende og Joakim med hotdogs hængende ud af munden og en video af Joakim og hunden Kim, der danser. Det kan folk godt lide. Sofie har 141.000 følgere.

"Instagram er en meget god måde at være i kontakt med folk på. Folk skriver nogle søde ting til mig, og det er ret bekræftende. Men det er også ret grænseoverskridende, for det er jo lidt et bloggerliv, jeg lever, og mine veninder griner ret meget af det. Jeg prøver at være opmærksom på ikke at se for pæn ud, særligt fordi jeg har så mange børn, der følger mig," siger Sofie Linde.

Hvad giver dine mange følgere dig?

"Det bekræfter mig i, at jeg ikke er blevet irriterende på tv endnu. Det er noget, jeg er meget bevidst om. Alle har en udløbsdato, og det har jeg kæmpe respekt for. Jeg vil gerne nå at trække mig, inden folk synes, jeg er virkelig irriterende. Det er også noget med ikke at være for grådig for hurtigt. Ikke sige ja til alt for enhver pris. Jeg tror på, at så længe du har en oprigtig interesse i det, du siger ja til, vil det skinne igennem."

Familien og vennerne har også lovet at sige til, hvis hun bliver irriterende at se på. Mange af vennerne, helt tilbage fra folkeskolen og gymnasiet, og nye gode kolleger bor lige rundt om hjørnet. Så når hun har talt med X Factor-deltagere i 12 timer tre dage i træk, er det meget rart bare at gå en tur rundt om Søerne med en af plusliste-post-it-veninderne og Kim. Eller måske går hun bare en tur selv. For så kan hun lytte til podcasts, Den korte radioavis eller Det, vi taler om på Radio24syv eller This American Life. For egentlig har hun mest brug for bare at rense tankerne og glane ud i den luft, hun trækker ind. 

LÆS OGSÅ: Christiane Schaumburg-Müller: “Jeg er blevet dobbelt så forelsket i Liam efter at have set ham med Constantin”

LÆS OGSÅ: “Vi vægter de old school dyder højt. Vores børn vil nok sige, at vi er strenge”

LÆS OGSÅ: Helle Thorning-Schmidt om sit nye liv: “Det var en trist periode og en tomhedsfornemmelse”

Sofies hits

På tallerkenen:

"Min mormors boller i karry med hvide ris. Ikke noget himstregims med, at der skal æble eller kvæde i."

I glasset:

"Kold pilsner, Tuborg flaskeøl."

På playlisten:

"Lige for tiden kører vi hardcore Justin Bieber. Han er så optur. Sygt fede sange."

Fra sofaen:

"Jeg ser alt tv. Jeg elsker flow-tv. Landmand søger kærlighed, Den store bagedyst, Robinson Ekspeditionen, Luksusfælden, Teen Mom og Gutterne på kutterne."

På stamstedet:

"Dag H på Dag Hammerskjölds Allé. Det er så tæt på. Jeg får en hurtig burger, og så stiller de altid en skål vand frem til hunden. Hønen & Ægget på Øster Farimagsgade serverer mandetapas, som jeg kalder det, store retter til at dele. Og Gravy, også på Øster Farimagsgade. Der køber jeg, nærmest på daglig basis, dagens gode ret. Jeg elsker bodegaer. Diligencen på Nørrebro og Palæbar i Indre By. Eller jazz på Hvide Lam på Kultorvet."