Mikkel Karstad og familien

“Vi vægter de old school dyder højt. Vores børn vil nok sige, at vi er strenge”

Camilla og Mikkel Karstad har været sammen i 19 år og fået fire børn. Oscar, Alma, Konrad og Viggo skal opføre sig ordentligt, være der for hinanden, lave deres lektier og have to ens strømper på. For der er ikke noget, der hedder kompromis og tilfældighed hjemme hos æstetikerfamilien, hvor det forventes, at man gør- sig umage.

Vinden hiver små bølger op af Sortedamssøen på Østerbro, og solen får dem til at blinke. Dér, lige bag cykelstien, langs søen, fyldt med hindbærrøde kinder og sæsonens første huer og vanter, ligger en bombastisk karré inde bag et højt solidt hegn, en trimmet plæne, studsede buske og et springvand. Øverst, midt på den rødstenede ejendom, under en krone, står 'Kronprins Frederik og Kronprinsesse Louises Stiftelse'. Mondænt? Det skulle jeg mene. Om jeg får lyst til at flytte ind? O.k. så. Men det er noget med en venteliste og oceaner af tålmodighed.

Det så noget anderledes ud, da Camilla som 19-årig flyttede hjemmefra og ind i bygningen for 21 år siden. Dengang boede hun alene i en lille lejlighed bag en af matriklens andre hoveddøre. Det var lige, indtil hun mødte Mikkel, som hun forelskede sig i. Han flyttede ind, og så var de to. De skulle have børn. Det var sikkert. Gerne hurtigt, syntes særligt Camilla. Efter to års kærlighed kom Oscar til verden, og så var de tre. Det var en anelse upraktisk med sådan en lille størrelse og toilet på gangen og bad i kælderen, så familien flyttede midlertidigt ud af andelsforeningen og rykkede til en lejlighed på Christianshavn. Det var praktisk, for dengang arbejdede Mikkel i døgndrift på den italienske restaurant Era Ora, og så kunne Camilla kigge forbi i frokostpausen med Oscar, så Mikkel kunne dikke ham, samtidig med at han rørte i sovsen. Efter et par år på Christianshavn flyttede familien tilbage i karreen ved Sortedamssøen, og Mikkel fik i mellemtiden job som Claus Meyers gastronomiske rådgiver. Familien byttede deres første lejlighed ud med en større, hvor de satte hver en kvadratcentimeter i stand. De skulle have flere børn, "fordi de er så søde," som Camilla siger. Men det gik ikke helt så hurtigt, som Camilla og Mikkel ønskede sig. Endelig, efter seks år, var Alma klar til at flytte ud af Camillas mave og ind i lejligheden, og så var de fire. Hvis det skulle tage dem seks år at lave et barn til, som det havde gjort med Alma, måtte de hellere komme i gang, for de ville gerne have tre. Det gik hurtigere end forventet, lille Konrad kom til to år efter Alma, og så var de fem. Endnu en gang fik de mulighed for at bytte deres lejlighed ud med en anden i foreningen – eller rettere sagt to, som de for syv år siden slog sammen og gennemrenoverede. Til deres overraskelse blev Camilla for fire år siden gravid for fjerde gang. Det var med Viggo, og så var de seks.

LÆS OGSÅ: TV-kok Anne Hjernøe: ”Jeg går stadigvæk i Kvickly i natbukser”

Disciplin og nul huller

Her sidder vi så rundt om morgenmaden ved det store træbord i køkkenet. Med hjemmebagte boller, pølse og ost, skåle med skyr, mandler og tørret frugt, appelsinjuice og kaffe i stempelkanden. Camilla er i noget, der minder om en pyjamas, måske er det faktisk en pyjamas, og en puttevenlig grov grå uldtrøje. Mikkel er i bløde bukser og T-shirt. Konrad på ni og Viggo på fem kommer i nattøj trissende ud fra deres værelser og giver hånd. Børnene har efterårsferie, så Alma på 11 og Oscar på 17 sover stadig. Camilla holder en fridag fra sit job som projektkoordinator og personlig assistent for Frederik Preisler, der ejer reklamebureauet Mensch. Mikkel har ikke ferie, men styrer selv sin tid. For et år siden gik han selvstændig fuldtid efter at have arbejdet som køkkenchef for advokatfirmaet Horten, som efter Mikkels ansættelse vandt titlen for Danmarks bedste kantine. Ambitionsniveau er ikke noget, Mikkel går ned på. Så i stedet for at skrue forventningerne til egne evner op og op hos Horten tog han beslutningen om at gå sin egen vej med sit firma, hvor han skriver kogebøger og driver bloggen WeYouTheyAte.com.

Udsigt til Søerne fra lejligheden

Omdrejningspunktet for alt, han laver, er mad. Han blev uddannet kok på Krogs Fiskerestaurant for 25 år siden, har skrevet om mad og lavet opskrifter for bl.a. Kinfolk og Euroman og laver nu også workshops og inspirationsforløb for store virksomheders kantinepersonale, står sammen med fotografen Anders Schønnemann for indhold til opskrifts-appen Feast og pop up-middage og serveringer til presseevents. Og de er delikate, skulle vi hilse og sige. Han har nok at se til, men får god hjælp af sin nære, kære familie. Oscar er ofte med ude til arrangementer, hvor han hjælper til i køkkenet, snitter og anretter. Camilla står for universet rundt om maden, fra invitationerne, som Alma har tegnet med sin fine streg, til vimplerne, som hun har sakset ud og sat op i kastanjetræet. Ligesom det er Camilla, der sørger for efterfølgende at få sendt regningerne og ordnet momsregnskab. Til enkelte arrangementer har hele familien deltaget. Så giver Viggo, Konrad og Alma også en hånd med og – måske vigtigst af alt – ser søde ud. Det er de gode til.

Alma er stået op, slutter sig til selskabet og smører sig en bolle i langsomt tempo. Viggo er også tilbage i køkkenet og er sulten. En bolle eller et æble? Et æble, tak, som Mikkel skærer ud i både.

Hvorfor så mange børn?

"Jeg har en søster, og Mikkel har to halvsøskende. Jeg kunne da godt have tænkt mig nogle flere søskende, da jeg var lille," siger Camilla.

"Jeg er i og for sig vokset op som enebarn og har altid gerne villet have haft tætte søskende. Derfor har jeg altid gerne villet have tre børn," siger Mikkel.

"... Og så kom der fire. Det er en gave til dem, at de er så mange. Det kan godt være, de ikke altid selv synes det lige nu, men det kommer," siger Camilla.

Hvordan får man så velopdragne børn?

"Vi vægter de old school klassiske dyder højt. Vores børn vil nok sige, at vi er strenge, men det er vigtigt, at de ved, hvordan de gebærder sig, at de sidder ordentligt ved bordet. Det er heller ikke nogen tilfældighed, at vi har valgt, at de skal gå på Ingrid Jespersens Gymnasieskole, som står for disciplin. Når man møder ind om morgenen, giver man hånd og kigger hinanden i øjnene," siger Mikkel.

"Man kommer til tiden, holder sine aftaler og laver sine lektier," siger Camilla.

"På den måde er vi lidt gammeldags," siger Mikkel.

LÆS OGSÅ: Christiane Schaumburg-Müller: “Jeg er blevet dobbelt så forelsket i Liam efter at have set ham med Constantin”

Hvor kommer det fra?

"Ikke fra vores egne barndomshjem i hvert fald. Man skal passe sin skole. Det har både Mikkel og jeg selv haft svært ved," siger Camilla, der nok var disciplineret, men fagligt udfordret.

"Når man kommer hjem fra skole, laver man lektier som det første," siger Mikkel.

"... Man må jo lære af sine egne fejl," siger Camilla og fortsætter:

"Vi skal støtte og have respekt for hinanden. Vi skal gøre os umage hver dag, alle sammen. Kig dig lige i spejlet, inden du går ud ad døren. Har du to forskellige strømper på, så er det ind og skifte. Er der huller i tøjet, så tager du noget andet på. Det skal ikke være sjusket. Man skal kunne begå sig, være et menneske, man godt gider være sammen med. Hvis Alma har en veninde, der har været ked ad det, opfordrer vi hende til at ringe og spørge, hvordan hun har det. Når man bliver inviteret til fødselsdag, siger man tak. Og dagen efter fødselsdagen husker man også at sige tak for en god dag," siger Camilla.

Kokken Mikkel Karstad har udgivet de anmelderroste kogebøger Spis og Gone Fishing

Hvordan er de ellers strenge, Alma? Jeg kan lige så godt spørge ofret selv.

"Hvis vi ser fjernsyn alle sammen, må vi ikke også sidde og kigge på vores telefoner. Hvis vi ikke gider se fjernsyn, men hellere vil kigge på vores telefon, skal vi gå et andet sted hen. Man må kun en ting ad gangen. Og vi skal rydde op og bære vores madpakker ud i køkkenet, når vi kommer hjem, og tage af bordet, når vi har spist," siger Alma.

LÆS OGSÅ: Helle Thorning-Schmidt om sit nye liv: “Det var en trist periode og en tomhedsfornemmelse”

Vi gør det

Hvilke traditioner har I i familien?

"Vi har gjort meget ud af at rejse til en storby i en forlænget weekend med et af børnene ad gangen. I hverdagen har vi også deres søskende at tage hensyn til, så det er vigtigt, at hvert barn indimellem får vores fulde opmærksomhed. Det har de været gode til at respektere. De ved, at det bliver deres tur en anden gang. Vi er også enige om, at vi to skal lave noget sammen uden børnene. Så tager vi af sted i en weekend eller som i mandags, hvor vi tog i biografen og bagefter på Pluto og sad i baren, spiste og drak vin," siger Mikkel.

"Vi er forældre, men i høj grad også kærester, og hvis vi skal blive ved med at være sammen efter 19 år, skal vi lave nogle ting sammen," siger Camilla.

"Hver anden aften og hver weekendmorgen vinterbader vi sammen ved Svanemøllen. Det gør vi i hverdagen, når Viggo sover, og de andre er på vej i seng. I weekenden er det klokken halv syv, inden børnene vågner," siger Mikkel.

Hvad er ugens højdepunkt herhjemme?

"Morgenmad i weekenden, når vi kommer hjem fra at have badet. Så sidder vi alle og snakker," siger Camilla.

"Søndag er særlig hellig. Der kan vi sidde her til klokken 11," siger Mikkel.

"Lige når vi er ved at være færdige, kommer Oscar daskende. Jeg tror, børnenes højdepunkt er, når vi alle sætter os og ser fjernsyn sammen," siger Camilla.

Spiser I slik med E-numre, eller er der gået totalt spelt i den her på Østerbro?

"Ja, vi får fredagsslik. Jeg har selv en ret sød tand, også til den syntetiske slags," siger Mikkel.

"Men ofte er det et fad med frugt og nødder," siger Camilla.

"... Og noget godt belgisk chokolade," siger Mikkel.

"Der er ikke noget slik, der er forbudt herhjemme," siger Camilla.

Camilla og Mikkel er æstetikere til fingerspidserne

Hvordan får I familiefabrikken til at køre?

"Camilla har altid sat os andre i første række. Det har været hendes ambition, at vi alle skulle have det rigtig godt. Når vi har det godt, har hun det godt. Der har jeg nok været mere selvisk i forhold til mine karriereambitioner. Når jeg er træt om aftenen, sætter jeg mig ned. Camilla sætter sig først ned, når tøjet til næste dag er lagt frem. Du er også gået efter nogle jobs, som har givet dig fleksibilitet, så du kunne hente eller aflevere, alt efter hvor meget jeg arbejdede. På nogle punkter er du gået på kompromis," siger Mikkel henvendt til hustruen.

"Selvfølgelig vil jeg gerne have et godt arbejde, men det vigtigste er, at jeg kan være der for børnene. Så kan jeg arbejde igennem igen, når de er store. Børnene er jo bare små i så kort tid! Jeg vil altid gerne være med, når de har morgensang på skolen," siger Camilla.

"Vi er også ekstremt privilegerede med bedsteforældre," siger Mikkel.

"De har alle sammen faste dage, hvor de henter, spiser med eller tager børnene med hjem til overnatning," siger Camilla.

Bliver I aldrig stressede?

"Nej, men vi står også tidligt op," siger Camilla og griner.

"Der er da smæk på med fodbold, dans og tennis ...," siger Mikkel.

"Det er hele tiden et samarbejde at få det hele til at gå op, men vi kender heldigvis hinanden så godt, at hvis den ene har meget at se til på arbejdet, tager den anden lidt over. Vi behøver ikke engang at snakke om det, vi kan bare mærke det på hinanden," siger Camilla om arbejdsfordelingen i familien.

Et liv i billeder på opslagstavlen i køkkenet

Hvordan er I forskellige?

"Vi bliver nok mere og mere ens. Jeg kan huske en dag, jeg var på vej til at sætte musik på, og du stod i det andet værelse, og så satte du det samme nummer på som mig. Vi gik hinanden i møde og gav hinanden et kæmpe knus. På et tidspunkt var du meget opsat på at komme ud i verden. Den trang har jeg ikke haft, men jeg kunne måske lettere blive overtalt nu," siger Camilla.

"Den trang har jeg ikke længere. Nu har jeg svært ved at skulle flytte vores fire børn med meget forskelige aldre, sindelag og behov. Jeg kan næsten ikke forestille mig, at de kunne have det lige så godt som her. Men jeg synes stadig, at det er spændende at rejse. Det inspirerer mig, hvad der sker i udlandet, hvordan folk lever," siger Mikkel.

"Sidste sommer var vi alle seks tre uger i USA, hvor vi rejste rundt. Vi var sammen alene ude i verden, vi var sammen om at lære et andet sted at kende. Børnene syntes, det var så fedt. Det er vigtigt for os at lære vores børn at være åbne over for andre mennesker og kulturer," siger Camilla.

Hvad er I særlig gode til?

"Vi er gode til at få eksekveret det, vi taler om, vi godt kunne tænke os, uanset om det er rejser, vinterbadning eller projekter i lejligheden. Du får ideerne, jeg eksekverer dem," siger Mikkel.

"Jeg får energi af processen. Vi har fået kaniner nede i gården. Det var mit projekt. Nu er alle naboerne helt vilde, men det driver ikke mig så meget længere. Nu kører det jo ...," siger Camilla.

"Vi har også fået arrangeret tre højbede med krydderurter, kål, lidt tomater og blomster nede i gården. Nu vil vi gerne have bier og høns," siger Mikkel.

Det er med at blive skrevet op på den venteliste.

LÆS OGSÅ: Ellen Hillingsø om sin mand: “Christoffer og jeg har valgt hinanden, og nu holder vi sammen”

LÆS OGSÅ: Familien fra Stenbjerglykke lever uden TV, sko og køleskab: “Der ligger en stor belønning i at vælge et besværligt liv”

LÆS OGSÅ: Mark Kenly Domino Tan: Derfor er danske kvinders tøj ofte sjasket at se på