Svampe i skønhedsprodukter

Denne ingrediens er særligt gavnlig i dine skønhedsprodukter

Svampe er både forskønnende og sexede, næringsrige og afstressende og meget mere end blot en ingrediens i gryderetten. Lyder det for godt til at være sandt? Det er det faktisk slet ikke.

Nu har du lige lært, at hyaluronsyre er helt afgørende, hvis du vil have frisk og fugtmættet hud. At A-vitamin er afgørende i kampen mod hyperpigmentering. At C-vitamin lysner og letter din glød.

Og at alt, der rimer på sheasmør, arganolie eller ekstrakter fra goji-, açai- og blåbær, er alle tiders sundhedsboostere – indefra og ud. Og så kommer der endnu en lektie fra skønhedsskolen: Svampe er the next big thing!

Egentlig er det slet ikke så overraskende.

For ligesom vi de seneste år har fået øjnene op for ayurvediske ritualer og ramen-nudler, K-beauty og matcha-te, så har svampe været fast del af de traditionelle asiatiske skønhedsrutiner i årtusinder – og pludselig passer de perfekt ind i den vestlige verdens tidsånd.

For såvel forbrugere som kliniske forskere og alternative skønhedsguruer er alle på jagt efter bæredygtige, plantebaserede alternativer til laboratorie-fremstillede ingredienser. Og vi higer derudover efter en mere holistisk tilgang til vores egen sundhed, skønhed og åndelige praksis.

Firstmoveren

Allerede i 2005 skabte Dr. Andrew Weil et regulært nybrud, da han som den første vestlige dermatolog indgik et samarbejde med det internationale skønhedsbrand, Origins.

Han ville skabe en hudplejeserie, hvis nøgleingrediens var Reishi-svampe, og det lykkedes han så eftertrykkeligt med. Selvsamme serie, Mega-Mushroom Relief & Resilience, er nemlig fortsat en bestseller i hele verden. Netop Reishi-svampen kildrede hans faglige nysgerrighed, fordi den har en anti-inflammatorisk effekt på huden, som bevirker, at du undgår udtørring, irritation og rødme.

Anette Kristine Poulsens svampefavoritter til huden

”Jeg har fundet mange skønne svampeprodukter, men jeg er især glad for det beroligende og fugtmættende serum fra Origins: Mega-Mushroom Relief & Resilience Advanced Face Serum, der lidt virker som en lun undertrøje – i hvert fald vender jeg altid tilbage til den om vinteren. Og så er jeg ret vild med at bruge Adaptology som førstelagsfugt, der indeholder birkespejlporesvamp, som er hudbarrierestyrkende og rødmedulmende.”

Dr. Weil Mega-Mushroom Relief & Resilience Advanced Face Serum, Origins, 650 kr.

Origins.jpg

Red Avert Moisturiser, Adaptology, 440 kr.

Adaptology Red Avert Moisturiser-2.jpg

Samtidig booster den hudens naturlige barrierefunktion og dens evne til at regenerere sig selv. Og denne effekt deler Reishi faktisk med dens mange svampede slægtninge.

Men hvorfor er tendensen først slået rigtigt igennem nu? Ifølge skønhedsekspert og forfatter Anette Kristine Poulsen så skyldes det ganske enkelt, at det er nu, vi er klar til den.

"Tendensen kaldes ”The Shroom Boom”. Vi ser svampe vinde frem på alt fra madscenen til kunstudstillinger – og selv hos Hermés, der laver en veganervenlig version af deres klassiske Victoria-taske ud af ”svampe-læder”. Svampe optræder i alt fra smarte kosttilskud til te og ansigtssera," forklarer hun.

"At interessen er så stor skyldes, at svampe perfekt matcher vores øgede ønske om at få skønhed og sundhed til at smelte sammen. Vi higer efter naturen – og gerne med et dryp af Østens mystik og tradition, og der er svampen bare det oplagte valg."

Heldigvis er der flere af branchens mest opmærksomme spillere, der også har blikket rettet mod de skønne svampe. En af dem er Heydi Vasquez, der er indehaver af skønhedsuniverset Ara’Kai Beauty i København, som bl.a. forhandler kosttilskud baseret på svampe.

Svampen – din adaptogene ven

Svampe karakteriseres som adaptogener. Det er stoffer, der både er i stand til at stimulere og hæmme de samme kropslige funktioner, alt afhængigt af det aktuelle behov.

Forklaringen på dette paradoks er, at adaptogener fortrinsvis indvirker på de overordnede regulationssystemer i hjernen og nervesystemet, det hormonale system og immunsystemet.

Adaptogener øger vores modstandskraft overfor infektioner, fysisk og psykisk stress. Betegnelsen adaptogen, der betyder ”at normalisere”, blev valgt som fællesbetegnelse for en gruppe af planter, hvis aktive indholdsstoffer beviseligt kunne understøtte menneskekroppens og den menneskelige hjernes adaptationsevne og modstandskraft i forbindelse med fysisk, psykisk og kemisk stress.

Svampene afstresser ikke bare din krop indefra, men også din hud udefra, når de indgår i skønhedsprodukter.

Kilder: Sund-forskning.dk, Dansk Mykologisk Forening

"Jeg har altid troet på en forebyggende naturlig tilgang til sundhed. Da jeg for et par år tilbage blev opmærksom på, at den konventionelle penicillin, som blev det første moderne antibiotikum, der reddede massevis af liv, kommer fra svampe og skimmel, var min nysgerrighed vakt. Jeg gik i gang med en omfattende research udi svampenes mange fordele," husker hun.

Hun var særligt begejstret for den viden, hun hentede i bogen 'Entangled Life' af Merlin Sheldrake og Netflix-dokumentaren 'Fantastic Mushrooms', og efter at hun har oplevet svampenes gavnlige virkninger på egen krop, er hun nu en full blown svampekonvertit.

"Svampe er et regulært kraftcenter for ernæring. De er rige på fibre, protein og antioxidanter uden at være kalorietunge. Og så indeholder de samtidig masser af næringsstoffer såsom D-vitamin og jern."

Svampebølgen er for alle

Spørger man Anette Kristine Poulsen, så er hun ikke i tvivl; svampene er ikke bare genstand for en kortsigtet hype, som vi har oplevet det med så mange andre fænomener som ”superfoods” og ”stenalder-diæter”.

"Fascinationen af svampe er ikke længere forbeholdt wellnessguruer fra Californien og svenske øko-hipstere. For her er der tale om en ingrediens, der kan vokse frit i naturen, og som vi både kan spise og smøre os med, som er bæredygtig, og hvor vi samtidig oplever en omgående virkning og gevinst.

Tidligere troede vi, at dens vigtigste funktion i hudpleje handlede om beskyttelse og om at give huden ro, men nu peger flere studier på, at der er mere at hente.

Eksempelvis er nogle svampe decideret styrkende for hudbarrieren. Det er særligt godt for alle os, der har tendens til rødme, sarthed og døjer med gener som rosacea. Og så har svampene også mere synlige virkninger: De kan nemlig fungere som en ”pletfjerner”, hvis du har pigmentforandringer," fortæller Anette Kristine Poulsen.

Og det er ikke alt. For svampene indgår også i stadig nye sammenhænge. Som erstatning for kød (i New York er ”mushroom jerky” et nyt snack-hit), som emballage i stedet for plast, i tekstiler og i moderne kosttilskud. Heydi Vasquez er eneforhandler af kosttilskud fra Rainbo og Anima Munde, og hun mærker en stigende interesse for at få svampenes gavnlige virkning i koncentreret form.

"Svampene virker som adaptogener, hvilket betyder, at de har kapaciteten til at normalisere det endokrine system og de hormoner, der er ansvarlige for udviklingen af hjernen og nervesystemet," forklarer hun.

Eksperten understreger, at adaptogener er mest virksomme, når de tages regelmæssigt. Det er ikke en quickfix-løsning, men en del af en langsigtet velværestrategi.

Heydi Vasquez’ foretrukne kosttilskud med svampe i centrum

”Jeg er nærmest religiøs omkring at få mine tilskud af Lion’s Mane, Reishi og Chaga. Jeg kan mærke, at de holder min krop og mit hoved i balance.”

11:11 Tincture, Rainbo, Lion’s Mane og Chaga, Rainbo, 405 kr. pr. stk.

Rainbo.jpg

"Miksturerne fra Rainbo og Anima Mundi er dobbelt ekstraherede, så formlen er ekstremt potent. Hver svamp er rettet mod en bestemt funktion eller et behov, og optimalt set tager man fire halve dråber om dagen. Du kan vælge at blande de forskellige dråber afhængigt af, hvad du gerne vil arbejde med. Lion’s Mane er for eksempel udviklet til at understøtte mentalt fokus og koncentration. Reishi er målrettet stress og mangel på søvn. Chaga-svampen har 31 gange flere antioxidanter end blåbær, så den er fantastisk anti-inflammatorisk, mens Turkey Tail virker præbiotisk og har til hensigt at understøtte tarmsundheden. Og så er der Cordyceps, som er udviklet til at øge dit energiniveau og stimulere den seksuelle libido."

Heydi Vasquez konkluderer, at mysticismen omkring svampene heldigvis er ved at forsvinde, i takt med at stadig mere forskning retter blikket mod skovbundens skatkammer.

"Det er ret interessant at se, hvordan flere og flere mennesker med vidt forskellige baggrunde og aldre er nysgerrige på, hvad svampene kan gøre for dem. Nogle af vores kunder kommer til os med helt specifikke problemer, de gerne vil arbejde med, fra søvnproblemer til hjernerystelser, men der er også mange, der ikke kommer med lige så alvorlige problemer, men som blot ønsker at forebygge eller forbedre deres naturlige immunrespons," fortæller Heydi Vasquez.

Broget læderporesvamp hjælper i denne dejlige mist din hud med at regenerere.

Regeneration Mist, Lesse, 500 kr.

Lesse.jpg

Nænsom rens med snebævresvamp.

Milky Mushroom Gentle Cleansing Oil, Kora, 315 kr.

Kora.jpg

Adaptogener i fugtgivende, cremet form.

Adaptogen Deep Moisture Cream, Youth To The People, 440 kr.

youth to the people.jpg

Beroligende natmaske med Reishi-svampe.

Super Hydrate Overnight Mask, Paula’s Choice, 270 kr.

Paulas choice.jpg

Få blød og fugtmættet hud med denne svampe- og peptidrige serum.

Protini Powerpeptide Resurf Serum, Drunk Elephant, 500 kr.

Drunk Elephant.jpg

Chaga-svampen har hovedrollen i denne opstrammende creme.

Super Multi-Corrective Cream, Kiehl’s, 515 kr.

Kiehls.jpg